73 vizualizări 17 nov 2008

Oficial, nici o bancă nu a declarat că nu mai dă un anumit tip de credit, însă la ghişee, doritorilor li se prezintă nişte condiţii atât de stricte încât împrumutul devine practic imposibil. Specia de împrumut pe cale de dispariţie la unele bănci este cel ipotecar.

OTP şi Credit Europe cer clienţilor un avans de 50% pentru creditele ipotecare în euro, în timp ce Bancpost cere un avans de 40%. Alpha Bank cere şi ea 50% avans însă numai pentru terenuri, la imobile avansul fiind de 25%, conform unor surse din piaţa bancară.

La ora actuală, majoritatea băncilor cer un avans de 30%. Unele bănci dintre cele care practică un avans de 30% îngreunează creditarea stabilind un grad de îndatorare foarte mic, de sub 30%, ceea ce echivalează din nou cu imposibilitatea luării unui credit ipotecar, chiar şi cu un salariu bun. Motivul pentru care băncile ţin cu dinţii de banii pe care îi au este criza financiară, care a dus la explozia generalizată a dobânzilor. “Este normal ca băncile să nu mai ofere bani în contextul actual, dar asta nu înseamnă că băncile au probleme de lichiditate. Mulţi oameni s-au confruntat cu un refuz din partea băncilor, într-adevăr. Eu cred că populaţia nu mai este o ţintă pentru bănci în aceste condiţii, ci marile companii”, a declarat luni Radu Crăciun, director de investiţii la Interamerican Fond de Pensii.

Altfel spus, băncile nu au probleme cu lichiditatea (după cum a subliniat şi BNR), ci pur şi simplu nu vor să fie nevoite să se împrumute foarte scump din altă parte.

Doar pentru investitori

Brokerii de credite confirmă şi ei că împrumuturile ipotecare merg prost. Cei care apelează totuşi la credite ipotecare sunt, de multe ori, persoane cu venituri foarte mari, care vor să profite de scăderea preţurilor la apartamentele din Capitală, de exemplu.

“Avem clienţi cu venituri peste medie care caută oportunităţi de investiţii. Dacă aud că un dezvoltator face reduceri la apartamente, de exemplu, vin la noi şi îşi fac credite. Vor plăti ratele la dobânzile mari de acum şi apoi, într-un an-doi, îşi vor face refinanţare”, ne-a declarat Ramona Barbu, director executiv al brokerului de credite DBSol Consulting.

„Există şi o parte bună a crizei”

Pentru că au nevoie de lichidităţi, aproape toate băncile de pe piaţă au mărit dobânzile la depozite, care urcă acum şi până la 14,5%-15% în unele cazuri, ceea ce le face destul de profitabile la o inflaţie anuală estimată la 7%-8%. Mai mult decât atât, unele bănci au lansat oferte promoţionale la plata creditelor.

“Pentru că au nevoie de bani, băncile oferă dobânzi din ce în ce mai mari la depozite. Mai mult decât atât, există bănci care au lansat promoţii pentru rambursarea integrală a creditului. Unele dintre ele au renunţat, pentru o anumită perioadă de timp, la comisionul de rambursare anticipată, care variază de la 1% până la 5%“, a declarat pentru Gândul Sorin Moncea, managing partner in cadrul firmei de brokeraj bancar International Brokers.

Oferta, deşi generoasă, indică faptul că băncile de la noi nu sunt la fel de disperate după bani ca cele din Marea Britanie. Din ce în ce mai multe bănci britanice nu numai că nu percep un comision de rambursare integrală a creditului ci, dacă vii cu banii jos şi îl plăteşti, îţi fac reduceri de 5%-15%.

 

UPDATE: Băncile vor ca BNR să modifice regulamentul de creditare

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) va solicita BNR să modifice regulamentul privind creditarea, deoarece noile condiţii au dus la blocarea împrumuturilor ipotecare, a declarat, marţi, preşedintele ARB, Radu Gheţea.

"Aceste modificări se dovedesc a fi deosebit de dăunătoare în ceea ce priveşte continuarea creditării în domeniul imobiliar. După aplicarea testelor de stress, a noului algoritm, foarte, foarte, foarte puţin clienţi se mai pot califica", a spus Gheţea.

El a arătat că şi în ceea ce priveşte obligativitatea solicitării fişei fiscale, băncile au anticipat probleme tehnice, dar din cauza încetinirii abrupte a creditării nu pot trage o concluzie asupra impactului acestei solicitări

Citeşte mai multe despre solicitarea adresată de bănci BNR pe www.mediafax.ro

 

Citește și: