Laura Petrescu
5572 vizualizări 12 aug 2018

Crescătoria de fazani este o subunitate a Direcţiei Silvice Prahova, unde sunt crescuţi atât fazani de vânătoare, cât şi pentru consum, explică Dan Horia Constantin, şeful unităţii.

El îşi aminteşte că, înainte de Revoluţie, din aproape toţi cei 60.000 de fazani crescuţi aici ajungeau în străinătate. Exporturile mergeau ca unse, iar cei mai fideli clienţi erau italienii, care luau păsările pentru popularea fondurilor de vânătoare.

“În anii până în Revoluţie, 80, poate 90 la sută din producţie mergea către export, clienţi tradiţionali erau italieni. Cu timpul, a scăzut şi interesul acestora pentru fazanul de vânătoare. Cert este că am avut ani şi mai grei. Constat în ultimul timp o revigorare a pieţei de fazani, în speţă fondurile de vânătoare din ţara noastră sunt interesate şi mă refer la fonduri de vânătoare particulare”, spune Constantin.

Fazaneria Gherghiţa se află în judeţul Prahova. A fost înfiinţată în 1971. Se află pe teritoriul satului Curcubeu, comuna Balta Doamnei, la o distanţă de 45 km de Bucureşti şi 25 km de Ploieşti.

Şi cum lucrătorii vor ca unitatea să aibă gloria de altădată, acum sunt în căutare de clienţi de peste hotare.

“Suntem în tratative cu un client libanez pentru achiziţia unei cantităţi destul de mari”, spune Dan Horia Constantin.

Fazaneria Gherghiţa este cea mai mare din ţară. Are acum un stoc de 21.000 de exemplare pentru care, zilnic, se folosesc 1,500 de kilograme de cereale şi nutreţuri.

Un pui de fazan de 90-100 de zile costă aproximativ 30 de lei. Pentru că aici, carnea nu se vinde la kilogram.

“Suntem deschişi către orice cumpărător, începând de la cumpărarea unui fazan şi a mai multora. Dacă acum, fazanul de 100 de zile variază undeva la 30 de lei bucata, în septembrie va fi în jur de 36 de lei bucata, iar în octombrie, 42 de lei bucata. Noi producem şi vindem fazan la bucată, nu la kilogram, în funcţie de vârstă”, spune Constantin.

Adela Năstase, muncitor în cadrul unităţii, povesteşte că fazanul are o carne gustoasă şi sănătoasă, fără colesterol.

“Sunt nişte păsări care necesită o creştere mai aparte, o îngrijire mai deosebită. De când îi scoatem din staţia de incubaţie, sunt luaţi şi duşi în halele de creştere unde avem câte 20 de boxe. Şi în fiecare boxă sunt instalaţii de încălzire. Sunt băgaţi câte 350 de puişori la boxă. Este o carne bună, sănătoasă, care nu conţine colesterol. Se poate prepara orice, friptură, supa de fazan care este foarte gustoasă”, a declarat Năstase.

La ora actuală, în România mai există trei fazanerii, în Prahova, Giurgiu şi Timiş.

Foto: Hepta

Citește și: