Raluca Lazaroi
1543 vizualizări 4 aug 2018

Ciprian Barbu, crescătorul de şinşile din Beclean, îşi aminteşte că nu a fost deloc uşor, mai ales că, în urmă cu câţiva ani, le-au murit toate animalele. Împreună cu soţia lui, a avut puterea să o ia de la capăt şi au reuşit să dezvolte o afacere inedită, într-un depozit de mici dimensiuni de la marginea oraşului Beclean.

Cresc şinşilă din 2005 şi este destul de greu să te ocupi de aceste animăluţe. Este o zi de muncă cu normă întreagă pentru două persoane. Am început destul de greu pentru că erau foarte scumpe. Când am început era 1.500 de euro o familie formată din cinci femele şi un mascul. Am început cu trei familii în care am investit banii de la nuntă - tot ce am tot ce a rămas. Este, acum, afacerea familiei, suntem numai noi doi – eu şi soţia, iar banii care ne rămân îi investim. Sperăm că, în momentul în care vom reuşi să mai automatizăm, ne va fi ceva mai uşor”, a povestit pentru corespondentul Mediafax, proprietarul ineditei afaceri din Beclean, Ciprian Barbu.

Ciprian Barbu creşte şinşila la Beclean

În halele din Beclean, Ciprian are 2.000 de exemplare de şinşila, iar anul se anunţă a fi cât se poate de bun, mai ales că valorifică blăniţele pe bursa din Danemarca, ţările nordice fiind interesate extrem de mult de blana şinşilelor.

“O blăniţă de şinşilă se vinde în medie cu 30-40 de euro. La ultima licitaţie din Danemarca, la blănurile de top s-au vândut şi cu 1.600 de coroane, adică 300 de euro. Noi lucrăm şi cu Bursa din Danemarca şi cu un spaniol, vindem unde se dă mai bine. Nu este foarte complicat să ajungi să vinzi pe bursa din Danemarca, însă se plătesc şi brokerii, care iau 11 euro la fiecare blăniţă tranzacţionată. Anual, vând cam 2.000 de blăniţe la 30 - 40 de euro. Cred că anul acesta va fi foarte bun, am trecut deja de 1.100 de pui” se bucură Ciprian Barbu.

crescătorie de şinşila la Beclean

Extrem de prietenoase şi jucăuşe, şinşilele sunt o companie deosebită pentru copii şi nu au nevoie de condiţii speciale.

Durează cam 9 luni ca un puiuţ să ajungă la maturitate. Nu sunt pretenţioşi. Au nevoie vara de ventilaţie şi iarna de clădură. Din păcate, oamenii nu prea cumpără pentru că nu ştiu de unde, le iau de la intermediari, unde sunt foarte scumpe” mai spune micul om de afaceri.

Planurile de viitor sunt multe, vrea să să se dezvolte, însă Ciprian spune că forţa de muncă este o problemă, el având nevoie de oameni care să fie pasionaţi şi să iubească micile animale.

crescătorie de şinşila la Beclean

 

Citește și: