Cătălin Legănel
238 vizualizări 17 apr 2019

Astfel, potrivit reprezentanţilor Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Maritime” SA Constanţa, traficul total de mărfuri înregistrat în porturile Constanţa, Midia şi Mangalia a ajuns, în primul trimestru al anului, la 15,05 milioane tone, o creştere cu 12,75 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Din traficul total înregistrat, traficul maritim a fost 11,46 milioane tone, ceea ce reprezintă o creştere de patru procente, iar cel fluvial a reprezentat 3,58 milioane tone, creşterea în acest caz fiind de aproape 54 la sută.

„O creştere spectaculoasă de trafic s-a înregistrat în cazul cerealelor, de aproape 40 la sută. Dacă anul trecut, în primul trimestru, traficul de cereale a fost de 2,87 milioane tone, în 2019, în aceeaşi perioadă, acesta a depăşit patru milioane tone. În ultimii 5 ani, Portul Constanţa a fost lider între porturile europene în ceea ce priveşte traficul de cereale, operând anual, în medie, peste 18 milioane tone”, se arată într-un comunicat transmis miercuri de CNAPM SA Constanţa.

Alte grupe de mărfuri la care s-au înregistrat creşteri de trafic sunt minereuri şi deşeuri neferoase, produse metalice, minerale brute sau prelucrate, îngrăşăminte, lemn şi plută. A crescut, de asemenea, şi traficul de containere, cu 5,6 la sută în perioada analizată, de la 1,5 milioane tone marfă în 2018, la 1,6 milioane tone marfă, anul acesta.

În schimb a scăzut traficul de petrol brut, produce petroliere şi produse chimice.

În primele trei luni ale anului au ajuns în porturile maritime româneşti 3.052 de nave, din care 914 nave maritime şi 2.138 nave fluviale.

Citește și: