Mihai Draghici - Mediafax
Sorina Ionaşc
18004 vizualizări 1 iul 2015

UPDATE Cele mai importante declaraţii ale lui Alexis Tsipras

• "Sunt oameni care spun că am o agendă ascunsă şi că vreau să scot Grecia din Uniunea Europeană. Acei oameni vă mint"
• "Un "NU" la referendum nu înseamnă ieşirea din Europa, ci o întoarcere la valorile Europei. Un "NU" înseamnă un cuvânt mai greu de spus în negocieri"
• "Un "NU" la referendum nu este un simplu slogan. NU este un pas decisiv înainte pentru un acord mai bun"
• "Sunteţi şantajaţi şi obligaţi să votaţi "DA" pentru toate măsurile instituţiilor care nu reprezintă o soluţie pentru actuala criză"
• "Un verdict al poporului este mult mai puternic decât voinţa unui Guvern"

UPDATE  Premierul grec nu renunţă la referendum

Tsipras: "Un "NU" reprezintă un pas decisiv din partea noastră şi vom face întocmai cum doreşte poporul. Un "NU" nu înseamnă o rupere de Europa, ci este o reîntoarcere la valorile europene, este o soluţie ca datoria noastră să nu fie din ce în ce mai mare. Un "NU" este un răspuns al unei societăţi în cunoştinţă de cauză. Vom cere o restructurare a datoriei şi vom scăpa de toată povara economică. Vom continua negocierile".

În plus, premierul elen i-a îndemnat pe greci să nu fie "yes-men", susţinând că un vot "NU" ar da mai multă greutate în negocieri, potrivit Le Figaro. Alexis Tsipras a avertizat că "o ieşire a Greciei din zona euro ar avea "consecinţe dezastruoase".

UPDATE Mesajul Ministerului de Finanţe al Greciei

Angajaţii Ministerului de Finanţe au atârnat un banner pe clădire, prin care spun "nu" austerităţii. "Nu şantajului, NU austerităţii", este mesajul afişat, atât în limba greacă, cât şi în engleză.

UPDATE Hollande cere un acord rapid

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, insistă pentru un acord rapid între liderii UE şi Grecia. „Trebuie să fie foarte clar: acordul este acum. A aştepta până după referendum ar putea însemna un salt în gol”, a spus Hollande, în condiţiile în care oficiali europeni, în special Germania, exclud negocierile cu Atena până la referendumul de duminică. 

UPDATE Merkel refuză alte negocieri înaintea referendumului

Cancelarul german, Angela Merkel, a reiterat ideea că noi negocieri trebuie duse doar după referendumul de duminică, 5 iulie, şi nu înainte. "Situaţia de acum este o provocare imensă. Un nou plan de salvare va trebui aprobat de Bundestag. Europa este capabilă de compromis, doar atunci când avantajele depăşesc dezavantajele", a declarat Merkel. În plus, cancelarul german susţine că FMI va trebui să ia parte la noi negocieri.

În tot acest timp, premierul Alexis Tsipras se pregăteşte să suţină o declaraţie de presă, iar analiştii speculează faptul că ar putea să anunţe anularea referendumului.

UPDATE Noile propuneri de reformă ale Greciei sunt insuficiente

Noile propuneri ale Greciei pentru reforme şi reducerea cheltuieilor bugetare, în schimbul unui nou program de ajutor, nu îndeplinesc solicitările creditorilor, au declarat miercuri oficiali europeni, citaţi de Wall Street Journal.

În scrisoarea trimisă creditorilor internaţionali marţi noapte, premierul Alexis Tsipras a propus modificarea mai multor părţi esenţiale ale măsurilor care au stat la baza blocajului discuţiilor din ultimele cinci luni.

Între modificări se numără aplicarea mai târziu a majorării vârstei de pensionare şi exceptarea de la TVA a unora dintre insule, măsuri respinse deja de creditori atunci când discuţiile au eşuat, săptămâna trecută.

"Dacă propunerile de vineri ale creditorilor vor forma baza de discuţii, atunci măsurile propuse de Grecia ar mări semnificativ deficitul bugetar. Vor fi necesare o mulţime de clarificări, asupra altor aspecte", a spus unul dintre oficiali.

Un al doilea oficial a arătat că propunerile lui Tsipras diluează măsurile care au fost discutate şi nu vor fi bine primite de cele trei instituţii care coordonează programele de susţinere financiară în zona euro, respectiv Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) şi FMI.

Un oficial guvernamental elen a spus că Guvernul elen nu intenţionează să trimită miercuri noi concesii, creditorilor.

UPDATE Ministrul de Finanţe al Germaniei critică Grecia în termeni foarte duri

"Întotdeauna respect un acord, stabilit în condiţiile noastre. Dacă toţi ar face la fel, Grecia nu ar mai fi în această situaţie disperată. Întotdeauna am fost flexibili, însă situaţia s-a deteriorat acum. Îmi pare rău pentru poporul grec. Situaţia economică a Greciei se înrăutăţeşte", a spus Wolfgang Schaeuble, citat de The Guardian.

UPDATE Amendamentele Guvernului de la Atena la propunerile înainte de la Comisia Europeană pentru ajungerea la un acord

Reforma TVA: Menţinerea reducerii de 30% pentru insule. Grecia are mii de insule amplasate pe o suprafaţă vastă de apă, mai puţin de 250 fiind locuite. Cele situate mai departe de ţărm sunt dependente de TVA-ul cu 30% mai scăzut care compensează pentru costurile suplimentare pe care le presupune transportul zilnic al produselor pe distanţe mari

Reforme fiscale structurale: Creşterea treptată a plăţii în avans a impozitului pe venit a afacerilor individuale până la 100% şi eliminarea treptată a tratamentului fiscal preferenţial pentru agricultori (inclusiv subvenţiile pentru acciza la motorină) până la finele anului 2017.

Reducerea nivelului cheltuielilor militare cu 200 de milioane de euro în 2016 şi 400 de milioane de euro în 2017 printr-un set specific de acţiuni, inclusiv reducerea numărului de angajaţi şi a cheltuielilor pentru achiziţii.

Pensii: Reforma din 2010 va fi implementată pe deplin, însă reforma din 2012 (factorul de sustenabilitate) va fi amânată până la implementarea noii reforme legislative, în octombrie 2015.

Sistemul de beneficii de solidaritate socială pentru pensionari (EKAS) va fi eliminat treptat până la sfârşitul lui 2019, însă fără o acţiune imediată pentru primii 20% dintre beneficiari.

Toate taxele de poluare vor fi eliminate treptat până la sfârşitul lui 2017, începând cu 31 octombrie 2015. Noul cadrul pentru reforma din domeniul muncii va fi legiferat în toamna lui 2015.

Implementarea imediată a recomandărilor specifice ale OECD (acestea se referă la cazările pentru turişti, autobuzele turistice, codul de conduită pentru produsele alimentare tradiţionale, licenţele pentru camioane, eurocoduri pentru materialele de construcţii, băuturi şi produse petroliere), liberalizarea unor profesorii (notari, executori judecătoreşti), liberalizarea pieţei pentru sălile de sport şi eliminarea unui număr însemnat de taxe de poluare.

UPDATE Reuters: Propunerile Greciei, "foarte greu de acceptat" pentru UE

Surse pentru Reuters, citate de The Guardian, susţin că liderii europeni consideră că propunerile făcute de premierul Greciei sunt "foarte greu de acceptat". Inclusiv ministrul de finanţe al Germaniei, Wolfgang Schaeuble, susţine că, în realitate, "nu s-a schimbat nimic" pentru că un eventual nou acord va trebui făcut cu noi condiţii, nemaifiind valabile cele de săptămâna trecută.

UPDATE  Financial Times: Alexis Tsipras, la un pas de a ceda în faţa condiţiilor puse de Uniunea Europeană

Financial Times susţine că premierul elen va ceda în faţa condiţiilor impuse de liderii europeni, doar pentru a semna un nou acord. Într-o scrisoare de două pagini, trimisă marţi noapte de Tsipras liderilor Comisiei Europene, FMI şi BCE, se arată faptul că propunerile făcute de UE în weekend vor fi acceptate de guvernul grec, cu câteva modificări minore.

Vezi scrisoarea trimisă de Tsipras

Astfel, deşi termenul până la care Grecia trebuia să plătească datoria de 1,6 miliarde de euro a expirat azi-noapte, analiştii de la Financial Times susţin că scrisoarea lui Tsipras poate fi un prim pas pentru acceptarea unui nou sprijin financiar, în valoare de 29,1 miliarde de euro.

VEZI REFORMELE PROPUSE DE UE, RESPINSE DE GRECIA

UPDATE Primul efect al intrării Greciei în incapacitate de plată: cozi lungi la bănci în Grecia

Cozi lungi s-au format după ce Guvernul a ordonat redeschiderea miercuri a aproximativ 1.000 de sucursale bancare pentru a permite pensionarilor disperaţi, fără carduri bancare, să încaseze până la 120 de euro din cecuri de pensii, relatează AP în pagina electronică.

Miniştrii de Finanţe din zona euro urmează să analizeze miercuri ultima propunere a Greciei, la câteva ore după expirarea planului internaţional de salvare a ţării fără să se ajungă la un acord, întrerupând o finanţare considerată vitală şi adâncind temeri cu privire la o eventuală ieşire din zona euro.

Miniştrii Finanţelor ai ţărilor din zona euro, reuniţi în teleconferinţă marţi seară, au respins cererea Greciei de prelungire a planului de asistenţă financiară.

"Termenul-limită pentru posibilitatea extinderii programului financiar destinat Greciei a fost sfârşitul săptămânii trecute. Nu s-a putut ajunge la un acord astăzi", a explicat Peter Kazimir, ministrul de Finanţe al Slovaciei.

Preşedintele Eurogrup, olandezul Jeroen Dijsselbloem, a anunţat marţi seară că Guvernul Greciei va trimite noi propuneri miercuri, iar negocierile vor continua. Dijsselbloem a semnalat că un eventual nou plan de asistenţă va avea condiţii mai dure pentru Guvernul elen.

"Ar fi absurd să acceptăm solicitările Guvernului Greciei dat fiind că ei nu le aceeptă pe ale noastre", a spus Jeroen Dijsselbloem.

"Miercuri la ora 11.30 (12.30, ora României) va avea loc o nouă teleconferinţă pentru a discuta despre evoluţia situaţiei Greciei", a transmis Dijsselbloem prin Twittter.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a atras atenţia că instituţiile financiare internaţionale - Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional - nu vor lua nicio decizie privind situaţia din Grecia înainte de referendumul programat duminică. Premierul Alexis Tsipras a decis organizarea pe 5 iulie a unui referendum prin care grecii să decidă dacă acceptă măsurile de austeritate propuse de creditorii ţării.

Actuala situaţie de incapacitate de plăţi tehnică nu este o premieră pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai gravă din istoria ţării. În 2012, economia Greciei a fost în incapacitate de plăţi tehnică, restructurând o datorie suverană de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvată de creditorii europeni. Acum, Grecia riscă să nu poată plăti deloc datoria de 323 de miliarde de euro, iar şansele unei intervenţii europene sunt minime. Deocamdată, Grecia nu va intra oficial în incapacitate de plăţi doar pentru că Fondul Monetar Internaţional oferă unei ţări aflate în default tehnic o lună până la constatarea oficială a situaţiei. Practic însă, pieţele financiare vor considera Grecia va fiind o economie insolventă. Grecia deţine recordul privind amploarea unei incapacităţi de plăţi a datoriei suverane, iar banca Lehman Brothers, la capitolul insolvenţei unei companii (600 miliarde dolari/538 miliarde euro) în anul 2008. Situaţia Greciei va avea, deci, un impact mai mic asupra pieţelor financiare, dar efecte grave asupra situaţiei sociale a poporului elen.

Zeci de mii de oameni au protestat în oraşele Atena şi Salonic, faţă de măsurile de austeritate propuse Greciei de creditorii internaţionali pentru a continua planul de asistenţă financiară. Manifestanţii susţin respingerea, prin referendum, a reformelor propuse de creditorii internaţionali, pe care îi acuză de "şantaj".

"Vieţile noastre nu aparţin creditorilor!" - se putea citi pe pancartele manifestanţilor.

Criza are din nou efecte concrete directe asupra oamenilor de rând, care, în contextul controlului capitalului bancar, pot retrage de la bancomate cel mult 60 de euro pe zi.

Liderii europeni le-au cerut grecilor să voteze în favoarea măsurilor de austeritate în referendumul de duminică, avertizând că un vot negativ poate duce la excluderea Greciei din zona euro. Întrebarea care va fi adresată la referendum este următoarea: "Ar trebui acceptată propunerea formulată către Eurogrup, pe 25 iunie, de Comisia Europeană, de Banca Centrală Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional?" Prima căsută pe buletinul de referendum va fi "nu", iar a doua "da".

Creditorii internaţionali cer Greciei reforma pensiilor, modificarea legislaţiei muncii şi reducerea deficitului bugetar.

Ministrul grec al Finanţelor, Yanis Varoufakis, a confirmat marţi că Grecia nu va plăti în următoarele ore tranşa de 1,6 miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional, astfel că va intra oficial în incapacitate de plăţi. Întrebat de jurnalişti dacă Grecia va achita până la 1 iulie rata de 1,6 miliarde de euro către FMI, Varoufakis a răspuns: "Nu".

Programul de asistenţă financiară în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, s-a încheiat marţi, aceeaşi zi în care statul elen trebuia să facă plata către FMI.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).

Grecia nu a achitat rata către FMI până marţi la ora 24.00, economia elenă intrând în incapacitate de plăţi, prima etapă înainte de faliment.

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble, a declarat marţi, în Parlamentul de la Berlin, că Grecia ar putea rămâne în zona euro chiar dacă programul de austeritate propus de creditorii internaţionali va fi respins prin referendumul de duminică, dând însă agigurări că BCE va face tot ce va fi necesar pentru a proteja moneda euro.

 

 

Inevitabilul s-a produs! Ştirea zilei vine din Grecia: http://goo.gl/EUDAqoCum comentaţi?

Posted by Gandul on 30 Iunie 2015

 

Citește și: