Corina VÂRLAN
686 vizualizări 23 feb 2014

Criza îi îndeamnă pe mulţi dintre greci să nu mai utilizeze mijloacele de transport în comun pentru a se deplasa la locul de muncă. În lipsa banilor, unii aleg să urce în autobuze sau trenuri fără bilet, sunt prinşi de controlori şi obligaţi să plătească amenzi care au ajuns anul trecut să valoreze câteva milioane de euro, scrie Kathimerini

Pe parcursul perioadei de recesiune, în Grecia s-a înregistrat atât o scădere a numărului de călători care folosesc transportul public, cât şi o reducere a numărului celor care se plimbă cu bilete validate. Totodată, autorităţile susţin că numărul amenzilor date de controlori a fost în creştere.

Specialiştii spun că rata mare a şomajului în rândul elenilor a contribuit la aceste scăderi. Ei explică şi că din ce în ce mai puţine persoane trebuie să se deplaseze zilnic spre locul de muncă şi apoi spre acasă. Veniturile în scădere au dus şi ele la reducerea numărului de ieşiri în oraş ale grecilor pentru cumpărături sau distracţie.

Datele publicate de reprezentanţii organizaţiei care are în administraţie mijloacele de transport în comun din Atena (OASA) arată că, în perioada 2009 - 2012, numărul total de călători care au utilizat toate tipurile de transport public a scăzut cu 23,3%, echivalentul a 200 de milioane de pasageri.

În acelaşi timp, controalele din ce în ce mai frecvente au scos la iveală o creştere dramatică a numărului grecilor care urcă fără bilet în autobuze, tramvaie sau troleibuze.

Doar în luna iulie a anului trecut, au fost date 6.009 amenzi în valoare totală de 306.282 de euro. Controalele au fost însă oprite aproape în totalitate în luna următoare, după ce un tânăr a murit în timp ce încerca să scape de un controlor care îl prinsese fără bilet în troleibuz, în apropiere de centrul capitalei elene.

Autorităţile au pornit din nou controalele în septembrie 2013, iar în acea lună controlorii au dat amenzi în valoare totală de 318.000 de euro, pentru ca o lună mai târziu valoarea lor să depăşească o jumătate de milion de euro.

Totodată, din noiembrie şi până la mijlocul lunii decembrie a anului trecut, călătorii fără bilete au primit 8.053 de amenzi în valoare de 405.000 de euro.

De la începutul lui 2013 şi până în luna septembrie, cei care au urcat fără bilet în metrou, tren sau tramvai au primit amenzi de 1,16 milioane de euro, suma fiind cu 31% mai mare decât în perioada similară a anului anterior.

Reprezentanţii OASA se aşteaptă să obţină în 2014 un venit mai mare de pe urma amenzilor. Ei au angajat, de asemenea, 70 de noi controlori pentru reţelele de metrou, tren şi tramvai, care vor avea dreptul de a verifica bilete nu doar în mijloacele de transport în comun, ci şi în staţii.

Citește și: