Oncu Marius Gheorghe
187 vizualizări 9 ian 2012

Exporturile Germaniei şi-au revenit în noiembrie, majorând excedentul comercial, în timp ce Franţa ar putea înregistra un deficit comercial record pe ansamblul anului trecut, transmite Reuters.

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi cancelarul german, Angela Merkel, s-au întâlnit luni pentru a discuta modalităţi de a asigura o creştere economică mai puternică şi de a ajuta zona euro să iasă din criză.

Economia Germaniei s-a dovedit rezistentă, însă Franţa are dificultăţi în a-şi menţine competitivitatea, o problemă importantă pentru Sarkozy înaintea alegerilor din aprilie.

"Privind spre viitor, cererea din afara zonei euro, dar şi consumul intern, au ajutat economia germană, ultima fortăreaţă de stabilitate a zonei euro", a declarat economistul ING Carsten Brzeski.

Exporturile Germaniei au urcat cu 2,5% în noiembrie, după ce în luna anterioară au înregistrat cel mai mare declin al unei perioade de şase luni, potrivit datelor oficiale anunţate luni. Analiştii estimau un avans de numai 0,7%. Excedentul comercial al Germaniei a crescut la 15,1 miliarde de euro în noiembrie.

Deficitul comercial al Franţei s-a redus puternic, la 4,4 miliarde de euro în noiembrie, susţinut de livrările Airbus. La nivelul întregului an, Franţa se îndreptă însă către un deficit record pentru anul trecut, subliniind declinul competitivităţii ţării faţă de Germania.

"În următoarea perioadă nu ne aşteptăm ca deficitul comercial să se îmbuntătăţească semnificativ", se arată într-o notă de cercetare a grupului britanic Barclays.

Guvernul francez estimează că a doua mare economie a zonei euro va creşte cu 1% în acest an, în timp ce majoritatea analiştilor anticipează un avans mai aproape de zero.

Citește și: