3 vizualizări 19 iul 2006
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a pus, ieri, sub administrare speciala Ardaf Cluj-Napoca, considerand ca managementul companiei a pus in pericol onorarea obligatiilor fata de asigurati si alti creditori din asigurari.

Hotararea a fost luata, luni, intr-o sedinta a Consiliului CSA. In calitate de administrator special al societatii, Consiliul CSA l-a desemnat, potrivit legii, pe avocatul Cocea Radu, care preia integral atributiile consiliului de administratie al Ardaf, precizeaza un comunicat al CSA. Ardaf poate contesta decizia prin plangere la sectia de contencios administrativ a Curtii de Apel Bucuresti, in termen de 10 zile de la data comunicarii, 18 iulie. Plangerea nu suspenda executarea deciziei CSA. De asemenea, Consiliul CSA a hotarat retragerea aprobarii pentru persoanele semnificative, respectiv pentru membrii CA ai Ardaf, si anume Octavian Manastireanu, Nicolae Petrisor si Sorin Ciuca.

In comunicat se arata ca decizia a fost motivata de faptul ca administratorii societatii nu au organizat si desfasurat activitatea cu prudenta si profesionalism, in concordanta cu natura si marimea activitatii prestate, dovedind ca nu au asigurat un management prudential, punand in pericol onorarea obligatiilor fata de asigurati si alti creditori din asigurari. Potrivit Legii 32 / 2000, impotriva acestei decizii se poate face plangere la Curtea de Apel, in termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia.

Cele doua masuri dispuse de Consiliul CSA nu au implicatii asupra activitatii comerciale desfasurate de Ardaf, contractele de asigurare in valabilitate urmand sa se deruleze in conditii normale, ci sunt menite sa contribuie la redresarea financiara a societatii, astfel incat toate drepturile asiguratilor sa fie protejate corespunzator, se mai arata in comunicatul institutiei.

Ardaf s-a mai confruntat cu inceperea unei proceduri de redresare financiara la finele lunii septembrie 2005. Trei luni mai tarziu, Consiliul CSA a hotarat inchiderea procedurii de redresare financiara pe baza de plan, care a fost impusa Ardaf, dupa ce autoritatea de reglementare a constatat restabilirea situatiei financiare a societatii. Ardaf este controlata de compania Tender SA, care detine un pachet de actiuni reprezentand 70,69% din capitalul social. Fondul Clairmont Holding Limited detine 12,71% din actiunile Ardaf, iar Raiffeisen Zentralbank Austria controleaza 10,15% din titluri.

Citește și: