Loredana VOICULESCU
2335 vizualizări 28 dec 2011

Românii au mâncat în acest an de Crăciun circa 6,5 milioane de cozonaci, în creştere uşoară faţă de anul trecut, dar mai puţini faţă de 2009. Ei au cumpărat cu 20% mai puţin din supermarket-uri şi s-au bucurat de preparate din carne mai ieftine, dar care nu respectau reţeta tradiţională.

Informaţiile obţinute de gândul de la comercianţi şi producători arată că în această perioadă preţurile la carne şi preparate din carne, cozonaci şi vin au fost similare sau cu doar câteva puncte procentuale mai mari comparativ cu cele din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Mai puţin de 6,5 milioane de cozonaci

Aurel Popescu, preşedintele Patronatului din Panificaţie Rompan, a declarat pentru gândul că estimările arată că în aceste zile românii au cumpărat până în 6,5 milioane de cozonaci, puţin peste vânzările din 2010, dar inferior celor 7 milioane cozonaci cumpăraţi în anii 2008 şi 2009 sau 7,2 milioane în 2007.

"Vânzările de cozonaci au fost puţin mai mari faţă Crăciunul anului anul trecut, dar acest lucru nu ne încântă, pentru că 2010 a fost puternic afectat de scăderile de salarii, de pensii şi de creşterea TVA-ului. Faţă de Crăciunul din 2009 sau din 2008, vânzările din acest an au fost mai reduse", a arătat Popescu.

"Un cozonac de 500 de grame are la poarta fabricii un preţ de 5 lei, iar la magazin este vândut cu 8 lei", spune Aurel Popescu.

Popescu susţine că de multe ori producătorii sunt nevoiţi să vândă în pierdere, la un preţ mai mic decât preţul de cost, din cauza evaziunii fiscale şi a muncii la negru. "O franzelă de 300 de grame pleacă din fabrică cu 55 de bani, cu tot cu TVA, iar comerciantul îl vinde cu un leu", explică preşedintele Rompan.

Vânzări de alimente mai reduse cu 10% faţă de 2010

"Vânzările de alimente în magazine au scăzut, în medie, per total, cu 15-20%, faţă de un decembrie normal, iar faţă de anul trecut s-au diminuat cu 10%", estimează pentru gândul Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.

La majoritatea produselor alimentare, preţurile nu s-au majorat faţă de anul trecut, este de părere Frumosu. "Au existat şi multe promoţii, cu preţuri mai mici, dar de regulă în aceste cazuri, la preparatele din carne, de exemplu, reţeta tradiţională nu a mai fost respectată. La unele sortimente de cozonaci au luat ochii preţurile mai mici, dar şi gramajul era mai redus", mai spune preşedintele FSIA. Despre aglomeraţia din supermarketuri Frumosu spune că unul dintre motive este că mulţi şi-au lăsat cumpărăturile pe ultima sută de metri.

"La supermarketuri părea aglomeraţie, dar multă lume a lăsat pe ultima sută de metri cumpărăturile, iar casele de marcat erau deschise din trei în trei", a arătat Frumosu.

În supermarket-uri, vânzări mai mici decât estimările

Şi reprezentantul Romalimenta susţine că, potrivit informaţiilor neoficiale pe care le are, marii retaileri ar fi avut de Crăciun vânzări mai mici decât preconizaseră în ce priveşte carnea şi preparatele din carne.

"Din câte am auzit, dar nu am date certe, în marile lanţuri de magazine, de Crăciun vânzările de carne şi preparate de carne au fost mai mici în acest an decât estimările lor. În ce mă priveşte, cei de la fabrică mi-au comunicat că a fost mai bine decât anul trecut", a declarat pentru gândul Sorin Minea, preşedinte Romalimenta şi preşedinte al companiei Angst.

Românii au tăiat 2,5 milioane de porci

Cât priveşte preţurile, la preparatele de carne acestea au fost în acest an cu 2% mai mari faţă de cele din perioada de Crăciun a anului trecut, potrivit lui Sorin Minea.

Pe de altă parte, datele de la Ministrul Agriculturii arată că, în general, în gospodăriile populaţiei se taie în fiecare an, în perioada Crăciunului, peste 2,5 milioane de porci. "Porcii crescuţi în gospodăriile populaţiei sunt tăiaţi înaintea sărbătorilor de iarnă şi mulţi sunt vânduţi în târguri şi pieţe, fără să fie fiscalizaţi, dereglând piaţa de profil. Pe noi, comericanţii, Protecţia Consumatorilor şi Agenţia Sanitară Veterinară ne controlează des, dar închid ochii la cei ce vând porci în pieţe şi târguri", mai spune Minea.

Cresc vânzările de vin

La rândul lor, producătorii de vinuri susţin că în perioada Crăciunului vânzările cresc cu aproximativ 30%, iar la producătorii mici vânzările se pot dubla faţă de o lună "obişnuită". În această perioadă tot mai mulţi români cumpără vinuri roşii seci, autohtone sau din selecţii internaţionale. "Ponderea în consum rămâne în continuare de peste 60% în cazul vinurilor albe, iar ca şi conţiunut de zaharuri, predomină vinurile demisec şi demidulce", a declarat pentru gândul Ovidiu Gheorghe, directorul Patronatului Naţional al Viei şi Vinului.

"Există o creştere în decembrie a volumului de vânzări de vinuri, dar sub estimările pe care şi le făcuseră producătorii", a mai arătat Gheorghe, care a adăugat că ultima perioadă se înregistrează o trecere de la vinul de calitate medie, la cel de calitate inferioară.

Pe perioada sărbătorilor de iarnă se realizează circa 35% din vânzările de vin dintr-un an, potrivit estimărilor specialiştilor din domeniu. Piaţa vinurilor este estimată în acest an la 350 de milioane de euro.

Ce se va întâmpla cu preţurile alimentelor în 2012

Reprezentanţii Romalimenta au declarat recent pentru gândul că în primul trimestru al anului viitor este posibilă o aliniere a preţurilor în funcţie de costurile cu materia primă, ceea ce ar presupune majorări de preţuri cu 5-7%.

"Există o diferenţă flagrantă între costul materiilor prime şi preţul final al produselor procesate. Anul viitor nu există decât trei soluţii: una ar fi falimentul, a doua ar fi ca cei din domeniu să modifice reţetele, dar atunci calitatea produsului finit ar avea de suferit. A treia soluţie ar fi recalcularea preţurilor în funcţie de costul materiei prime. Nu vor fi majorări cu zeci de procente, ci cu 5-6-7%", a declarat recent Sorin Minea.

Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că în luna noiembrie 2011 faţă de decembrie 2010 produsele de morărit şi panificaţie s-au scumpit cu 4,91 %, fructele proaspete s-au scumpit cu 3%, iar preparatele din carne s-au scumpit cu 1,57%. Laptele şi produsele de lapte sunt mai scumpe cu 3,7%, telemeaua de vacă cu 3,63%, în timp ce ouăle sunt mai scumpe cu 4,5% în noiembrie 2011 faţă de decembrie 2010. În schimb, cartofii s-au ieftinit cu aproape 30% în noiembrie 2011 faţă de decembrie anul trecut.

Citește și: