151 vizualizări 5 aug 2010

Dacă în 2008, când pe piaţa imobiliară preţurile au explodat şi o garsonieră se vindea, în luna mai, cu 76.000 de euro, în mai 2010 preţul cerut de proprietar a scăzut la 41.101 euro.

Aceeaşi scădere, cu aproximativ 50%, s-a înregistrat şi la apartamentele cu două camere. Potrivit monitorizării portalului anunturiparticulari.ro, în mai 2008 un apartament cu două camere se vindea cu 116.000 de euro, iar în primăvara acestui an, pentru acelaşi tip de apartament proprietarii cereau în medie 67.000 de euro. La apartamentele cu trei camere preţul a scăzut de la 152.000 de euro, cu cât se vindeau în mai 2008, la 91.984 de euro în mai 2010. Cea mai mare scădere de preţuri, de 60%, s-a înregistrat la apartamentele cu patru camere. Dacă în 2008 un astfel de apartament se vindea cu 192.000 de euro, acum pentru el se cer 114.140 de euro. Statistica este valabilă doar pentru Bucureşti, iar preţul mediu a fost calculat indiferent de zonă, pe baza ofertelor imobiliare.

Preţul continuă să scadă

Ultimul raport de monitorizare imobiliară realizat pentru luna iulie de către anunturiparticulari.ro indică o nouă scădere a preţurilor la apartamente. Aceleaşi statistici mai arată că odată cu preţurile au scăzut şi numărul de oferte scoase pe piaţă.

În luna iulie, preţul mediu solicitat pentru garsoniere a fost de 40.400 de euro, în scădere cu 8% faţă de luna iunie a acestui an. Pentru apartamentele de două camere, preţul mediu de strigare a fost de 63.700 de euro, în scădere cu doar 1% faţă de luna precedentă. Pentru apartamentele de trei camere s-a înregistrat o creştere a preţului de 2%, în medie solicitându-se 87.500 de euro.

Aparent, preţul locuinţelor cu trei camere s-a apreciat, dar specialiştii susţin că, de fapt, discutăm de o creştere nesemnificativă, ce nu are o influenţă asupra evoluţiei din ultimele luni. Faţă de începutul anului, preţul apartamentelor de trei camere a scăzut cu 8 procente. Apartamentele cu patru camere au fost ofertate de către proprietari la un preţ mediu de 111.300 de euro, cu 1% mai mic faţă de luna iunie. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, proprietarii au solicitat preţuri mai reduse cu 10-13%. Trendul preţurilor este unul descendent, însă variaţiile de preţ încep să fie din ce în ce mai mici. În ultimele 12 luni, preţurile solicitate de proprietari au scăzut cu maximum 13%.

A scăzut oferta pentru apartamente de trei camere

În luna iulie, oferta de apartamente nou apărute pe piaţă a scăzut cu 9%. Cea mai mare pondere în această scădere au avut-o numărul de oferte de trei camere, care s-a redus cu 13%. Oferta de garsoniere nou apărute a scăzut cu 9% în luna iulie.

Numărul apartamentelor de două camere s-a situat aproximativ la aceleaşi cote ca luna precedentă, cu o reducere de doar 3%, în vreme ce pentru apartamentele de patru camere numărul ofertelor a scăzut cu 16%.

Notarii: "Nu există cerere şi nu există nici ofertă"

Preşedintele Camerei Notarilor Publici Bucureşti, Doina Rotaru, susţine că actualele preţuri vehiculate pe piaţa imobiliară sunt departe de realitate. "Preţurile reale sunt cele la care vând băncile în urma executărilor silite. Nu înţeleg cum au scăzut preţurile dacă nu se fac tranzacţii imobiliare. Piaţa este în stagnare. Nu există cerere şi nu există nici ofertă. Există cam două-trei vânzări de apartamente pe săptămână.
Oamenii nu mai vin să-şi facă nici succesiunile. De ce să dea bani pentru o moştenire dacă nu mai pot să ++o vândă?", a declarat ea pentru Gândul. Nici în privinţa terenurilor lucrurile nu stau mai bine. Pentru lipsa de interes a cumpărătorilor, Doina Rotaru are o explicaţie: "Există două categorii: cei care au de vânzare case sau terenuri şi cei care au bani să investească. Prima categorie nu vinde şi aşteaptă ca preţurile să revină la nivelul celor din 2008. Cea de-a doua categorie aşteaptă ca preţurile să scadă atât de mult încât să cumpere cu un euro un hectar de teren."

Citește și: