Are dimensiunea unui timbru şi a intrat în Cartea Recordurilor în urmă cu doar câţiva ani la capitolul "cea mai mică bancnotă de hârtie din lume".

Este vorba despre bancnota de 10 bani emisă de urgenţă în timpul Primului Război Mondial. Aceasta poartă ştampila Ministerului de Finanţe al României şi are dimensiunile 27,5x38mm.

Foto: Wikimedia Commons

Regele Ferdinand I a fost cel care a cerut noua emisiune monetară şi a ordonat scoaterea din circulaţie a banilor de aur şi argint. Motivul a fost unul simplu. În vreme de război erau căutaţi banii cu valoare mică.

Foto: Wikimedia Commons

"Am putea să spunem că este un fapt paradoxal. Într-un timp în care se manifesta un proces inflaţionist puternic, o creştere mare a preţurilor, România scoate bancnota cu cea mai mică valoare cunoscută vreodată în lume", a declarat Adrian Vasilescu pentru Digi24.

Mica bancnotă pusă în circulaţie în anul 1917 are o dimensiune atât de redusă încât reprezintă abia o zecime din dimensiunea unei bancnote de un dolar american.

Există şi persoane care contestă faptul că bancnota românească de 10 bani este cea mai mică din lume. Acestea nominalizează la acest capitol o bancnotă marocană emisă tot în timpul Primului Război Mondial.

 

Citește și: