Corina VÂRLAN
20785 vizualizări 13 mai 2012

Fotografii în ipostaze neadecvate, exprimări inoportune, lipsa detaliilor sau copierea responsabilităţilor unui post din cadrul companiei la care sperau să obţină locul de muncă mult visat, acestea sunt doar câteva dintre elementele cu care s-au confruntat, de-a lungul timpului, reprezentanţii agenţiilor de recrutare a forţei de muncă atunci când vine vorba despre CV-urile primite din partea românilor.

Reprezentanţii Manpower Professional susţin că printre cele mai bizare CV-uri pe care le-au primit de-a lungul timpului s-au numărat cele în care apăreau fotografii ale candidaţilor în ipostaze neadecvate, care aveau întreg conţinutul scris cu fonturi mult prea mari sau în care, din dorinţa de a impresiona viitorul angajator, s-au făcut menţionări amuzante.

Candidaţi care pozează aşezaţi pe birou sau la sală pentru fotografia din CV

Un exemplu în acest sens poate fi cel al unei tinere care voia să obţină un post de asistentă, iar la rubrica de "Aptitudini" a CV-ului său s-a descris ca fiind o persoană caracterizată de "profesionalism şi spirit organizatoric", dar care menţiona că nu îşi amintea numele fostului angajator, despre care spunea doar că "era un SRL".

FOTO: Manpower Professional

"O altă tânără de 23 de ani, aflată la începutul carierei, dar fiind foarte ambiţioasă, făcea o menţiune cel puţin hazlie, spunând că <<cel mai mare vis al meu este să îmi deschid sau să conduc o firmă multinaţională", a declarat pentru gândul Adriana Frăţean, consultant Manpower Professional.

FOTO: Manpower Professional

Când vine vorba despre ataşarea în cadrul CV-ului a unor fotografii necorespunzătoare, reprezentanţii agenţiei de recrutare a forţei de muncă susţin că s-au întâlnit cu situaţii în care candidatele utilizau poze de la propria nuntă, îmbrăcate în rochii de mireasă, sau îmbrăcate sumar pozând aşezate pe un birou, în condiţiile în care doreau să obţină un post de secretară în cadrul unei companii.

Au existat, de asemenea, situaţii în care cei care doreau să obţină un loc de muncă au ataşat la CV fotografii în care apăreau, în fundal, şi alte persoane sau fotografii surprinse în timpul vacanţelor la mare.

Nu doar femeile care au aplicat pentru diferite locuri de muncă au încercat să îşi impresioneze posibilii angajatori prin intermediul fotografiilor ataşate CV-ului, ci şi bărbaţii. Astfel, Frăţean explică faptul că a întâlnit, de-a lungul timpului, şi "domni care pozează în timp ce execută diverse exerciţii la sală".

Probleme au fost observate, de asemenea, în cazul persoanelor care pentru a-şi scoate în evidenţă datele din CV ajung să îl redacteze cu fonturi de dimensiuni mari, de 16 pixeli, şi să folosească opţiunea bold pe tot parcursul lui. "Chiar dacă intenţia lor este de a ieşi în evidenţă, efectul pe care îl obţin în final este unul neplăcut", ne-a mai explicat Frăţean.

"Am mai primit şi CV-uri scrise de mână sau tiparite la maşină de scris tip vechi însă erau de la persoane în vârstă pe care am încercat să le consiliem şi cărora le-am oferit posturi adecvate nivelului lor de pregătire şi unde abilităţile de utilizare PC nu erau deloc importante", a mai adăugat reprezentanta Manpower.

CV-urile mult prea lungi nu sunt recomandate

Probleme similare au fost remarcate şi de către cei de la BPI Group. "Pare anecdotic, dar e aproape evident că pentru majoritatea posturilor nu este oportună o poză în costum de baie, în pantaloni scurţi sau chiar o fotografie « în picioare »", a declarat, pentru gândul, Raluca Pârvu, senior consultant al acestei companii.

Ea susţine că o fotografie poate fi inclusă în cadrul unui CV în cazul în care aceasta ar putea avantaja într-un fel sau altul candidatul şi dacă mesajul transmis prin intermediul său este unul adecvat locului de muncă pentru care aplică respectivul candidat.

Pârvu atrage, de asemenea, atenţia asupra CV-urilor ce conţin chiar şi 8 sau 10 pagini pe care le consideră necesare doar în cazul în care o persoană este interesată de obţinerea unei poziţii academice sau a CV-urilor care nu sunt construite în formatul european.

FOTO: Cristina Nichitus/Publimedia

Un astfel de document "nu permite cititorului să înţeleagă rapid interesul candidaturii pentru proiectul dat şi poate crea chiar impresia de supracalificare", ne-au mai explicat reprezentanţii BPI Group.

De ce a copiat un bărbat "responsabilităţile" postului dorit în CV

Există şi persoane care atunci când îşi redactează CV-ul includ în cadrul acestuia foarte puţine detalii, fapt care îi dă impresia posibilului angajator că ele nu au experienţă şi nici abilităţi deosebite, chiar dacă acest lucru nu este adevărat în unele cazuri, dar şi persoane care redactează CV-uri mult prea lungi care le pot sugera angajatorilor că ei nu au capacitatea de a prioritiza, sunt de părere reprezentanţii Consulteam.

"Cel mai scurt CV pe care l-am primit conţinea doar numele persoanei şi datele de contact, facultatea absolvită şi numele unui angajator din perioada 1992-1995, fără a specifica angajatorul actual sau vreunul dintre posturile ocupate", a declarat, pentru gândul, Cătălina Rascu, HR coordinator al Consulteam şi reprezentant Mercer şi Tack în România.

Rascu susţine că a contactat persoana în cauză pentru a afla mai multe detalii despre ea. Astfel, a aflat că respectivul candicat lucra în zona tehnică şi că CV-ul fusese primul pe care îl redactase până la acea vreme. El i-a mai spus şi că, până atunci, el obţinuse posturile anterioare prin intermediul unor recomandări şi că ar fi preferat să îi explice direct ceea ce a făcut în trecut.

Un alt caz a fost şi acela al unui bărbat care a copiat la rubrica "responsabilităţi" a fiecărui loc de muncă, responsabilităţile pe care urma să le aibă persoana care obţinea un post din partea unuia dintre clienţii agenţiei de recrutare a forţei de muncă.

FOTO: Publimedia/Shutterstock

"Similitudinile mergeau până la topica frazei, aşa că am contactat respectivul candidat, care mi-a argumentat senin că dorea să se asigure că înţelegem cât este de potrivit pentru post", ne-a explicat Rascu.

Atenţie la greşelile de exprimare

Reprezentanţii companiei Trenkwalder susţin că, în general, primesc CV-uri redactate corect, dar că se întâmplă ca persoanele tinere, aflate la începutul unei carierei, să nu ştie să completeze un astfel de document. Există, de asemenea, posibilitatea ca unii dintre ei să încerce să "înflorească anumite aspecte".

"De obicei aspectele bizare sau mai degrabă hilare ţin de greşelile de exprimare, dar sincer nu reţin aşa ceva", a mai declarat, pentru gândul, şi directorul general Trenkwalder.

Ce recomandări fac specialiştii

Reprezentanţii companiilor de recrutare a forţei de muncă le atrag atenţia persoanelor care vor să obţină locul de muncă mult visat să fie atente atunci când redactează CV-urile pentru ca pe parcursul lor să nu existe greşeli gramaticale sau de exprimare. Aspectul documentului este şi el important.

În cazul în care informaţiile cuprinse în cadrul CV-ului utilizat în vederea aplicării pentru un nou loc de muncă sunt sumare sau incorecte, ele pot sugera posibilului angajator că respectivul candidat este o persoană neserioasă sau chiar incompetentă, după cum ne-a mai explicat Pârvu.

"Atunci când se trimit astfel de aplicaţii direct la companiile angajatoare, celor care nu au informaţii corecte privind întocmirea unui CV le scad şansele de a fi chemaţi la un interviu şi pot fi descalificaţi din start pentru ocuparea unui anumit post", este de părere şi Frăţean.

O altă recomandare făcută celor care vor să aplice pentru obţinerea unui loc de muncă prin intermediul unui CV este şi aceea că el "trebuie să fie unul clar şi concis, astfel încât să nu plictisească, şi detaliat astfel încat să convingă că un interviu este cea mai bună soluţie", susţine, la rândul său Rascu.

Citește și: