119 vizualizări 26 mai 2010

În scurt timp, românii vor plăti impozite pe dobânzile obţinute din depozitele bancare, pe tichetele de masă, creşă sau vacanţă, pe salariile compensatorii primite iar programatorii nu vor mai avea nicio facilitate fiscală când vine vorba despre impozitarea salariilor. Măsurile sunt cuprinse în proiectul de modificare a Codului Fiscal propus de Finanţe, obţinut de Gândul, proiect care se află acum pe masa Guvernului.

Ministerul Finanţelor, care speră să obţină astfel circa 200 de milioane de euro în plus la bugetul de stat, precizează în nota de fundamentare că, "având în vedere că cele mai multe dintre măsuri vizează persoanele fizice, impactul asupra mediului de afaceri este nesemnificativ". Spre comparaţie, anul trecut statul a acordat prime şi bonusuri în valoare de aproape 310 milioane de euro angajaţilor unor companii de stat care au avut pierderi totale de circa 3,5 miliarde de euro.

La capitolul "Impactul social", oficialii guvernamentali au subliniat că "fără veniturile suplimentare estimate a fi încasate, în condiţiile menţinerii deficitului bugetar, ar fi fost afectate circa 10.000 locuri de muncă (din sistemul bugetar, n.r.)".

La aceste măsuri se adaugă şi scăderea cotei de cheltuieli forfetare în cazul angajaţilor plătiţi în baza unui contract de drepturi de autor, ceea ce înseamnă că în loc să primească bani de la Fisc în urma recalculării (care are loc după depunerea declaraţiei de venit global), aceştia vor trebui să aducă bani de acasă. Decizia ar putea afecta până la 500.000 de angajaţi plătiţi pe contracte de drepturi de autor, dintre care 80.000 sunt plătiţi exclusiv prin acest tip de contract. O altă prevedere importantă este cea privind creşterea taxelor pe locuinţe, altele decât cea de domiciliu, măsură anunţată recent de premierul Emil Boc, care nu a precizat în acel moment şi care va fi creşterea.

Partenerii sociali, nemulţumiţi de lipsa dialogului

Discuţiile pe marginea acestui proiect dintre Finanţe şi partenerii sociali au avut loc miercuri, cel puţin oficial. Neoficial, ministerul nu a făcut altceva decât să cheme patronatele şi sindicatele pentru a le prezenta documentul. "Am ajuns acolo, au început discuţiile. S-a vorbit, s-a explicat. La sfârşitul întâlnirii, doamna secretar de stat a chemat câţiva reprezentanţi ai societăţii civile şi le-a spus: «Îmi pare rău. Proiectul a fost deja trimis la Guvern». Adică ne-au chemat acolo doar ca să ne anunţe că vor face aceste modificări. Nici vorbă de negocieri", au declarat pentru Gândul surse participante la discuţii.

Economiştii susţin că lărgirea bazei de impozitare este bună

Economiştii spun că orice încercare de lărgire a bazei de impozitare este bună, însă principiile Codului Fiscal în noua formă sunt greu de înţeles.

"Nu înţeleg principiul impozitării tichetelor de masă. Ele asta sunt: o facilitate fiscală. Ce rost are să le impozitezi? De ce să le păstrăm şi să plătim întreaga infrastructură din spatele lor dacă sunt impozabile? Mai bine hotărăşte angajatorul să acorde angajaţilor o mărire de salariu în locul acestor tichete", a declarat pentru Gândul Radu Crăciun, director de investiţii Eureko Pensii....(Citeşte în pagina următoare care sunt cele mai importante măsuri prevăzute în noul Cod Fiscal)

Citește și: