Corina VÂRLAN
47854 vizualizări 5 nov 2013

Românii vor scoate anul viitor mai mulţi bani din buzunar pentru a-şi acoperi costurile traiului de zi cu zi. Schimbarea metodei de calcul a accizei va duce direct la o majorare a preţului carburanţilor, dar va atrage şi scumpiri în lanţ ale produselor alimentare. Factura la carburanţi va creşte în 2014 cu aproape 470 de lei, potrivit calculelor gândul, iar cea pentru produsele alimentare cu circa 200 de lei. Şi fumătorii vor fi afectaţi de schimbarea modului de calcul al accizei, aceştia fiind nevoiţi să dea cu 35 de bani în plus la un pachet de ţigări, al cărui cost mediu este de 13,5 lei. În total, faţă de 2013, potrivit calculelor gândul, cheltuielile românilor, per familie, ar creşte cu circa 800 de lei, echivalentul nivelului salariului minim pe economie la această oră. În estimări, nu a fost inclusă însă majorarea preţului la alcool din cauza calculului diferit al accizei, ceea ce ar face greu de estimat impactul direct asupra bugetului unei familii. Noua regulă de stabilire a valorii accizei va adăuga însă un plus considerabil în cheltuieli care se vor apropia de valoarea de 850 de lei pe care guvernul a stabilit-o pentru salariul minim, de la 1 ianuarie 2014.

Potrivit negocierilor dintre Guvern şi FMI, accizele vor fi indexate de de la 1 ianuarie 2014 în funcţie de rata inflaţiei şi nu de cursul de schimb. De asemenea, Guvernul va introduce o acciză de 7 eurocenţi la litrul de carburant

"La carne, majorarea de preţ va fi între 7% şi 10%"

Reprezentanţii patronatelor anunţă deja scumpiri ale produselor alimentare, odată cu creşterea preţului benzinei.

"Preţurile vor fi influenţate de creşterea preţului la carburanţi. La carne, sigur majorarea de preţ va fi între 7% şi 10%. Efectul este ca o grenadă. Grâul care este depozitat şi transportat va avea alte costuri de transport. Tot ce înseamnă cereale pentru furajele animalelor vor avea alt cost, se vor majora şi costurile de creştere a puilor, viţeilor, porcilor ", a explicat pentru gândul Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.

Preţurile la legume vor creşte în medie cu 3%, susţine Aurel Tănase, preşedintele patronatului Romconserv. "Merge pe lanţ. Nu o să fie semnificativ, dar la nivel de an se adună un 2% - 3% din preţul actual", a declarat el, pentru gândul.

În ceea ce priveşte pâinea, majorările de preţ vor fi în medie de 1 ban pe bucată. "Creşterea accizei la carburanţi cu 7 eurocenţi pe litru va însemna o creştere de un ban la bucata de pâine. Nu este o influenţă care să ne îngrijoreze pe noi", a comentat, pentru gândul, preşedintele patronatului Rompan.

La poarta fabricii şi laptele va fi mai scump, cu aproape 2%, susţine Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei patronale Române din Industria Laptelui.

Cât va costa coşul minim

De departe, cea mai mare gaură în portofelul românilor se va simţi atunci când vor cumpăra carne. O familie de două persoane consumă, în medie, anual, 106 kilograme de carne şi preparate din carne, potrivit celor mai recente date ale Institutului Naţonal de Statistică(INS). În medie un kilogram de carne costă 14,5 lei, ceea ce înseamnă că, în acest moment,  pe an se cheltuie pe aceste produse 1537 de lei. Dacă preţul se va majora cu 10%, o familie de românii, formată din două persoane, va scoate din buzunar 154 de lei în plus.

La legume şi fructe, creşterile de preţ preconizate sunt de până la 3%. Dacă în prezent, două persoane consumă anual 195 de kilograme de cartofi, la un preţ mediu de 1,5 de lei pe kilogram, cheltuie 292,5 lei. În 2014, vor scoate din buzunar cu aproape 9 lei în plus.

La roşii, consumul mediu anual, potrivit datelor INS, este de 73 de kilograme, ceea ce înseamnă o cheltuială de 182,5 lei, la un preţ mediu de 2,5 lei pe kilogram. De la anul, pe factură se va remarca o creştere de 5,4 lei. Şi la varză, unde consumul este de 85 de kilograme pe an, ceea ce înseamnă un cost de 127,5 lei. La un preţ mediu de 1,5 lei, o scumpire de 3%, ar reprezenta aproape 4 lei în plus pe an. O familie formată din două persoane consumă 40 de kilograme de ceapă pe an, ceea ce înseamnă 80 de lei pe an. În 2014 ar trebui să plătească în plus 2,4 lei. Dacă o familie consumă un litru de lapte la două zile, costul anual se ridică în prezent la 821 de lei, la un preţ mediu de 4,5 lei pe litru. De anul viitor ar trebui să dea în plus 16,4 lei pentru aceeaşi cantitate.

Pentru zahăr şi ulei, la un consum mediu anual de 45, respectiv 25 de kilograme, cheltuielile ar fi, per familie, de 180, respectiv 150 de lei, ceea ce înseamnă că începând cu anul viitor acestea vor putea fi cumpărate de rafturi cu 5,4 lei în plus - zahărul şi 4,5 lei în plus.

Cât priveşte consumul de pâine, la o medie anuală pentru două persoane de 640 de franzele, potrivit datelor AIB International, costul se ridică la 640 de lei, iar anul viitor acesta va fi de 646,4 lei, cu 6,4 lei în plus faţă de 2013.

În total, pentru aceste produse de bază, o familie formată din două persoane, ar trebui să scoată anual din buzunar 207,5 lei, potrivit calculelor gândul.

14 lei în plus la un plin de benzină

Indexarea accizelor la carburanţi cu inflaţia, respectiv cu 3,3%, şi introducerea unei noi accize de 7 eurocenţi pe litru ar putea duce la scumpirea benzinei cu 36 de bani şi a motorinei cu 35 de bani, reiese din calculele gândul. Astfel, preţul la carburanţi va ajunge 6,21 lei pentru benzină şi 6,3 lei pentru motorină.

Astfel, la un plin un şofer va trebui să scoată din buzunar cu circa 14 de lei în plus, în situaţia în care companiile petroliere vor decide să transfere aceste majorări de taxe în preţul carburanţilor.

Potrivit calculelor gândul, consumul mediu de benzină anual este de 1.300 de litri. Pentru această cantitate se plăteşte în prezent suma de 7.605 lei. Majorarea de preţ va face ca suma să ajungă în 2014 la 8.073 de lei, cu 468 mai mult.

Calculele au ţinut cont de faptul că acciza reprezintă 28% din preţul de la pompă al benzinei şi 23% din cel al motorinei. Totodată, s-a luat în calcul cursul BNR de marţi, de 4.4356 lei/euro şi un preţ mediu de 5,85 de lei/litru de benzină, respectiv 5,95 lei/litru de motorină.

35 de bani în plus la pachetul de ţigări

În cazul ţigaretelor, acciza reprezintă 60% din preţul unui pachet. La o majorare de 4,4%, cât reprezintă inflaţia, rezultă o scumpire medie de 35 de bani pe pachet, la un preţ mediu al acestuia de 13,5 lei.

O astfel de majorare, ar scoate din buzunarul românilor care fumează în medie un pachet pe zi încă 127 de lei pe an.

În total, faţă de 2013, cheltuielile românilor ar creşte cu 802,5 lei, fără a calcula impactul majorării preţului la alcool din cauza modul diferit de stabilire a accizei.

Potrivit negocierilor dintre Guvern şi FMI, accizele vor fi indexate de de la 1 ianuarie 2014 în funcţie de rata inflaţiei şi nu de cursul de schimb.

"Vom indexa accizele în funcţie de rata inflaţiei. Din fericire, inflaţia a avut şi va avea pentru 2013 o cotă scăzută şi, evident, influenţa acestora va fi destul de mică", a declarat, luni seară, după discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional premierul Victor Ponta.

De asemenea, Guvernul va introduce o acciză de 7 eurocenţi la litrul de carburant, fie benzină, fie motorină, banii astfel colectaţi urmând să fie vărsaţi într-un fond special destinat investiţiilor în infrastructura rutieră.

Fii la curent cu ştirile economice ale momentului. Abonează-te la pagina de Facebook Gândul Financiar

Citește și: