Gandul.info
Cristina ANDREI
1498 vizualizări 19 oct 2017

Propunerea se află deja în curs de avizare şi va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018. Ionuţ Mişa a explicat că angajatul va suporta de anul viitor contribuţiile de 35%, iar această taxă de 2% va reveni în sarcina angajatorului, subliniid în repetate rânduri că prin noul sistem vor creşte lefurile angajaţilor şi nu va exista nici un efort suplimentar din partea companiei. 

„E vorba de o contribuţie de solidaritate socială, nu e taxă nouă. În baza legii 200 din anul 2006 există un fond de sprijinire a salariaţilor pentru care angajatorul nu plăteşte contribuţii. Există, de asemenea, o directivă europeană, o decizie a Consiliului, nr. 80/987 a Comisiei Economice Europene, care reglementează instituirea unui fond pentru toţi angajaţii pentru companiile la care au lucrat şi au intrat în insolvenţă. Se doreşte asigurarea angajatului în situaţia în care angajatorul nu i-a plătit contribuţiile şi intră în insolvenţă", a declarat ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa.

„Acest 2% nu însemană integral fondul de salarii. O parte se va continua ca venit la bugetul de stat, ca ulterior de la bugetul de stat să fie acoperite financiar pentru partea de sănătate şi pentru asigurări sociale. Din 2 %, 90 % merge la bugetul de stat pentru a acoperi diferite destinaţii în funcţie de soluţiile bugetare, şi 10 % către sprijinirea tuturor salariaţilor care se pot confrunta cu o situaţie în care angajatorul intră în insolvenţă şi nu le achită obligaţiile angajaţilor, fiindu-i afectată pensia. 90% va fi venit la bugetul de stat şi va avea ca destinaţia plata către anumite obligaţii sociale", mai spune Mişa.

Ministrul de Finanţe a anunţat miercuri seară că de anul viitor, angajatorii vor plăti 2% la visteria publică, o taxă raportată la fondul de salarii. El a justificat această măsură prin faptul că există o directivă UE obligatorie în acest sens.

„Va mai fi o taxă, în principiu o vom numi taxă de solidaritate, în principiu aşa se discută, trebuie să vedem exact care va fi decizia finală, de 2% care va reveni angajatorului”, a declarat Mişa, la Antena 3. 

El a precizat că această taxă „este prevăzută la nivelul Comisiei Europene, nu e o taxă nouă pe care o instituie Guvernul” şi va fi introdusă odată cu reducerea şi transferul contribuţiilor de la angajator la angajat. 

 
 
 
 
 
 
 
 

Citește și: