1204 vizualizări 22 sep 2010

Şoferii implicaţi în accidente cauzate de automobile fără RCA îşi pot repara maşina cu bani de la Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii (FPVS). Fondul nu despăgubeşte o parte din daună în valoare de 100 euro, echivalent în lei, care reprezintă franşiza. Asta înseamnă că pagubele sub acest nivel vor fi achitate de şoferul păgubit. În prezent, parcul auto naţional este de 5,31 milioane vehicule. "Toate aceste maşini figurează ca fiind înmatriculate, dar nu există o statistică cu câte mai sunt practic în circulaţie", au declarat pentru gândul reprezentanţi din Direcţia Permise de Conducere. Având în vedere că în prezent gradul de acoperire cu RCA este de 85-90%, rezultă că posibilitatea de a fi implicat într-un accident cu şoferul unei maşini fără RCA este destul de mare, fiind vorba despre peste jumătate de milion de astfel de autovehicule.

Cum şi câţi bani poţi obţine. Care sunt etapele, pas cu pas

Pentru a obţine banii, cererea de despăgubire trebuie depusă la sediul FPVS sau la orice sucursală ori agenţie a firmelor de asigurare care au dreptul să vândă RCA. Cererea, al cărei model se găseşte pe site-ul fpvs.ro, trebuie însoţită de documente din care să rezulte că vehiculul vinovat a rămas neidentificat sau nu era asigurat RCA. Aceste documente trebuie depuse în original, dar, într-o primă etapă, ele pot fi transmise prin fax sau prin email la Fond. În 90 de zile de la depunerea cererii de despăgubire, Fondul achită despăgubirea sau oferă un răspuns motivat pentru care a respins plata despăgubirilor.

O persoană păgubită poate să apeleze la FPVS în termenul general de prescripţie, de trei ani de la data accidentului. Suma medie plătită de Fond pentru un dosar, în acest an, a fost de 27.571 lei, valoarea incluzând atât despăgubiri materiale, cât şi pentru vătămări corporale. "Valoarea daunei plătite a crescut în acest an pentru că instanţele au tendinţa de a majora nivelul despăgubirilor hotărâte pentru daune morale", a declarat pentru gândul Ovidiu Ciobanu, preşedintele FPVS.

Înfiinţat în februarie 2006, FPVS a strâns până acum circa 25 milioane euro, din contribuţiile de 0,3% vărsate de societăţile de asigurări care practică RCA. De menţionat că Fondul nu plăteşte despăgubiri în cazul celor care îşi găsesc maşina lovită în parcare, precum şi în cazul accidentelor provocate de pietoni, biciclişti, căruţe sau orice alte vehicule care nu aveau obligaţia legală de a încheia o asigurare RCA. "Existenţa Fondului nu înseamnă că cei care au obligaţia de a se asigura RCA pot să ignore această obligaţie, pentru că în cazul în care provoacă accidente ei vor trebui să restituie Fondului cheltuielile cu despăgubirile plătite plus alte cheltuieli legate de instrumentarea şi lichidarea daunelor şi dobânda legală aferentă. În concluzie, este mai scump să nu îţi faci asigurare RCA", a conchis Ciobanu.

500 de despăgubiţi

În primele opt luni, FPVS a plătit despăgubiri de 4,55 milioane de lei, în urcare cu 182,6% faţă de intervalul similar din 2009, evoluţie explicată prin creşterea gradului de informare în rândul şoferilor. Astfel, dacă în 2008 Fondul a avizat pentru plată un număr de 383 de dosare, un an mai târziu numărul a ajuns la 608, adică o creştere de circa 60%. Despăgubirile plătite în primele opt luni ale acestui an sunt aferente unui număr de 495 de dosare, comparativ cu 383 de dosare în intervalul ianuarie-august 2009.

Citește și: