Alexandra PELE
11909 vizualizări 13 feb 2012

Circa 3.000 de internauţi români îşi vor putea verifica viteza reală a conexiunii de internet cu ajutorul unui proiect derulat de Comisia Europeană (CE). La nivelul Uniunii Europene vor fi selectate în total circa 100.000 de peroane a căror conexiuni la internet vor fi monitorizate pe banii CE, internauţii urmând să primească la sfârşitul fiecărei luni un e-mail cu detalii privind calitatea conexiunii lor.

Proiectul îşi propune să ajute la o mai bună direcţionare a viitoarelor investiţii CE din acest sector, după cum se arată într-un comunicat al instituţiei. Studiul face parte dintr-o strategie mai amplă a Comisiei care se va desfăşura în perioada 2014-2020, pentru care au fost alocate 9,2 miliarde de euro în vederea îmbunătăţirii vitezei conexiunilor de mare viteză la internet.

Unde te poţi înscrie

Pentru voluntariat, abonaţii de Internet din România trebuie doar să se înregistreze pe site-ul SamKnows, care aparţine companiei britanice omonime, specializată în măsurarea vitezei conexiunilor de tip broadband, cea care a câştigat licitaţia pentru acest proiect al CE. La scurt timp de la înregistrare, ei vor primi un dispozitiv "whitebox" special conceput, care se va instala la conexiunea de Internet.

Când voluntarii nu accesează Internetul, dispozitivul va rula o serie de teste automate pentru măsurarea vitezei şi a performanţei conexiunii. La sfârşitul fiecărei luni, utilizatorii vor primi prin e-mail un raport care va conţine rezultatele testelor din luna respectivă şi o viteză medie a conexiunii lor de date. În plus, primii 1.000 de participanţi înscrişi vor avea sansa să câştige, prin tragere la sorţi, un iPad2.

Potrivit celui mai recent raport al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), România are 3,13 milioane de conexiuni fixe la Internet, administrate de puţin peste 1.000 de furnizori operaţionali. Toţi aceştia sunt obligaţi, începând cu 20 ianuarie 2012, să includă în contractele încheiate cu utilizatorii finali un set de indicatori de calitate pentru serviciul de acces la Internet furnizat.

Citește și: