Simona SIMIONESCU
121 vizualizări 7 mar 2011

Românii care vor să se implice în acţiuni umanitare sau să sprijine proiecte "verzi" pot să ajute organizaţiile non-profit prin simpla folosire a unor carduri cobranded dedicate acestor activităţi, numite carduri de afinitate. Practic, ei nu cheltuie din banii lor de pe cardul de debit sau de credit, ci banca renunţă la un procent din valoarea cumpărăturilor făcute de utilizator.
În acelaşi timp, instrumentul de plastic le asigură şi reduceri consistente la anumiţi comercianţi, de la hoteluri, restaurante şi agenţii de turism la saloane de înfrumuseţare.
Astfel, doritorii pot să sprijine proiectele UNICEF sau ale organizaţiei Salvaţi Copiii, dar şi programele de protejare şi conservare a naturii derulate de World Wide Fund for Nature (WWF). Chiar şi bogaţii României, membri ai Asociaţiei Rotary, au posibilitatea să se implice în diverse acţiuni umanitare.
Din aprilie, şi fanii Steaua vor putea să facă donaţii către Centrul de Copii si Juniori din cadrul clubului de fotbal.

Oferte de pe piaţă

  • BCR a mizat pe o iniţiativă de susţinere a drepturilor copiilor, prin parteneriatul cu organizaţia Salvaţi Copiii. Numai studenţii au însă acces la cardul de debit prin care pot dona trimestrial punctele acumulate la cumpărături în cadrul programului de loialitate. Practic, pentru fiecare 2 lei cheltuiţi primesc în cont un punct în valoare de 0,006 lei.

  • Copiii sunt ajutaţi şi prin colaborarea dintre UniCredit Ţiriac Bank şi UNICEF. Banii donaţi de posesorul cardului de debit sau de credit - 1% din valoarea fiecărei tranzacţii - sunt folosiţi pentru finanţarea programului "Spital prieten al copilului".
  • Şi iubitorii mediului înconjurător se pot implica în proiecte de responsabilitate socială, dacă achiziţionează cardul de credit emis de Garanti Bank în colaborare cu WWF. Astfel, un procent de 0,5% din valoarea cumpărăturilor cu cardul se duce către proiectele de conservare şi protejare a naturii în ariile protejate din Carpaţi, de-a lungul Dunării şi în Delta Dunării.

  • Banca Transilvania a emis un card de credit destinat exclusiv membrilor Rotary. Titularul donaţiei este Asociaţia Rotary International District 2241, care beneficiază de un procent din valoarea plăţilor efectuate cu cardurile şi de o parte din contravaloarea comisioanelor încasate aferente acestui produs.

  • Recent, Raiffeisen Bank a anunţat că din aprilie va fi disponibil cardul de debit destinat suporterilor FC Steaua. Ei vor putea dona 0,5% din valoarea tranzacţiilor către Centrul de Copii şi Juniori al clubului. Dacă plătesc cu cardul, posesorii vor primi reduceri de 10% la biletele şi abonamentele pentru meciurile echipei. Totodată, turul stadionului şi al muzeului se poate face la jumătate de preţ.

Citește și: