Gandul.info
Corina VÂRLAN
2347 vizualizări 12 mar 2012

În 2012, preţurile proprietăţilor rezidenţiale de lux din România vor scădea mai puţin decât în anul precedent, fapt care ar face ca investiţiile în acest domeniu să rămână în continuare atractive. Numărul tranzacţiilor ar putea să crească faţă de cel din 2011, "în contextul în care evoluţia monedei europene rămâne incertă pe termen mediu-lung", a declarat pentru gândul Victor Zaharia, managing partner al Coldwell Banker Affiliates.

Faţă de anul trecut, când preţurile au scăzut în cazul acestor proprietăţi cu circa 6% - 7%, în anii anteriori, odată cu începutul crizei economice, ieftinirea lor a fost mult mai accentuată. Din această cauză persoanele care au sesizat această oportunitate au hotărât să cumpere proprietăţi de lux pentru că au putut beneficia de preţuri scăzute, aflate la minimul ultimilor cinci ani, dar şi de dobânzi bancare convenabile.

Astfel, dacă luăm în considerare o dobândă anuală, la euro, de circa 3% - 4%, cumpărarea unei proprietăţi de lux din România ar putea aduce persoanei care o achiziţionează un randament de 7% - 10% într-un singur an, ne-a explicat Zaharia.

Acest lucru, spune el, face din cumpărarea unei astfel de proprietăţi "o afacere bună", în cazul în care scopul urmărit de către cumpărător este acela de a o închiria, motiv pentru care din ce în ce mai multe persoane aleg să investească în acest segment al pieţei imobiliare.

De ce aleg proprietarii imobilelor de lux să le vândă şi în cât timp găsească un cumpărător

Principalul motiv care îi determină pe proprietarii vilelor de lux să le scoată la vânzare este costul lor ridicat de întreţinere. "Menţinerea şi îngrijirea unei proprietăţi rezidenţiale de lux poate necesita fonduri financiare semnificative, lăsarea proprietăţii în starea iniţiala dobândirii urmând să ducă la o probabilă scădere a valorii acesteia", ne-a mai explicat Zaharia.

El le recomandă persoanelor care deţin astfel de imobile să investească în proprietate pentru a-i păstra valoarea, având în vedere faptul că odată cu trecerea timpului valoarea ei scade.

Din punctul de vedere al reprezentanţilor Coldwell Banker Affiliates, care are o activitate extinsă pe segmentul rezidenţial al pieţei imobiliare locale, o proprietate de lux poate fi tranzacţionată chiar şi într-o săptămână, dacă preţul cerut de proprietari pentru vânzarea ei este unul corect şi dacă este ales un consultant bun.

În momentul de faţă, cele mai multe dintre proprietăţile rezidenţiale scoase la vânzare, în această perioadă, în Capitală sunt clădiri considerate a fi monumente istorice. Cea mai scumpă ar putea fi tranzacţionată pentru suma de 8,5 milioane de euro, confom ofertelor analizate de gândul. Topul este bazat pe ofertele publice disponibile pe site-urile de specialitate dar şi pe cele ale unor agenţii imobiliare.

Topul celor mai scumpe proprietăţi rezidenţiale scoase la vânzare în Bucureşti

1. Vilă scoasă la vânzare cu preţul de 8,5 milioane de euro

- zonă: Piaţa Romană

Vila a fost construită în anul 1935. (FOTO: DTZ Echinox)

Cea mai scumpă proprietate rezidenţială scoasă la vânzare, în această perioadă, în Capitală este amplasată pe strada Nicolae Iorga din zona Piaţa Romană. Ea a fost construită în urmă cu 77 de ani şi are 18 camere, o bucătărie, zece băi şi cinci balcoane. Proprietarii pun la dispoziţia cumpărătorilor şi 25 de locuri de parcare.

În momentul de faţă vila, considerată a fi un monument istoric, se află în curs de restaurare şi renovare. Preţul cerut de proprietari pentru vânzarea ei în stadiul actual este de 7,5 milioane de euro, el urmând să crească la 8,5 milioane de euro odată cu finalizarea lucrărilor de renovare.

Interiorul acestui imobil a fost renovat complet. (FOTO: Coldwell Banker Affiliates, prin intermediul imobiliare.ro)

Vila are o suprafaţă utilă de 1.979 de metri pătraţi şi un teren aferent de circa 347 de metri pătraţi. Ea este alcătuită din demisol, parter, două etaje şi mansardă, iar interiorul său este renovat complet.

2. Vile scoase la vânzare pentru 8 milioane de euro

- zonă: Piaţa Rosetti - Biserica Armenească

Fostul seiu al Centrului Cultural Maghiar a fost scos la vânzare pentru suma de 8 milioane de euro. (FOTO: Regatta Real Estate Company)

Fostul sediu al Centrului Cultural Maghiar a fost, la rândul său, scos la vânzare. El se află în zona Piaţa Rosetti - Biserica Armenească, are 19 camere, o suprafaţă construită de 1.500 de metri pătraţi şi un teren de 1.100 de metri pătraţi.

Imobilul, monument istoric, este numit Casa Athanasovici şi este alcătuit din demisol, parter, etaj şi mansardă.

Clădirea a fost renovată şi consolidată în întregime. (FOTO: Regatta Real Estate Company)

La demisol există mai multe spaţii pentru depozitare, un grup sanitar şi o centrală termică. Parterul şi etajul cuprind câte şase camere şi băile aferente acestora, iar mansardă şapte camere şi băile aferente lor. Imobilul a fost consolidat şi renovat.

- zonă: Piaţa Romană

Tot cu preţul de 8 milioane de euro a fost scos la vânzare şi un alt imobil de patrimoniu aflat, de această dată, în zona Piaţa Romană. El este restaurat complet, are o suprafaţă construită de 2.200 de metri pătraţi şi un teren aferent de 2.600 de metri pătraţi. Spre deosebire de cele mai multe dintre vilele vechi scoase la vânzare în Capitală, cea în cauză nu dispune de o scară interioară, ci de un lift.

3. Vile scoase la vânzare pentru 6,7 milioane de euro

-zonă: Piaţa Romană

Vila a fost construită în 1920, în stil bizantin. (FOTO: Regatta Real Estate Company)

Pe strada Dumbrava Roşie, aflată în apropierea Pieţei Romane a fost scoasă la vânzare o vilă construită în anul 1920, în stil bizantin, şi restaurată complet în 2005. Suprafaţa totală construită este de 2.246 de metri pătraţi, iar cea a terenului este de 1.532 de metri pătraţi.

Proprietatea a fost renovată complet în 2005. (FOTO: Regatta Real Estate Company)

Curtea vilei este îndeajuns de spaţioasă pentru a putea oferi proprietarilor posibilitatea de a parca acolo până la 15 automobile. Actualii proprietari oferă persoanelor interesate de această proprietate rezidenţială şi posibilitatea de a a închiria vila pentru suma de 25.000 de euro pe lună (preţ fără TVA).

-zonă: în apropierea Parcului Ioanid

Pentru suma de 6,7 milioane de euro a fost scoasă la vânzare şi o vilă construită în anii 1930, localizată în apropierea Parcului Ioanid din centrul Bucureştiului. Ea a fost restaurată complet în urmă cu şapte ani, dispune de o suprafaţă construită totală de 2.250 de metri pătraţi şi de un teren de 1.500 de metri pătraţi.

Imobilul a fost folosit o lungă perioadă de timp ca sediu al unei reprezentanţe diplomatice. El este decorat cu accente veneţiene, orientale şi neobizantine, iar interiorul dispune de un plafon casetat şi de grinzi aparente din lemn.

4. Vilă scoasă la vânzare pentru 6,5 milioane de euro

-zonă: în apropierea Parcului Grădina Icoanei

Imobilul a fost constuit în urmă cu 74 de ani. (FOTO: Coldwell Banker Affiliates, prin intermediul imobiliare.ro)

În apropierea Parcului Grădina Icoanei, aflat în zona Piaţa Romană, a fost scoasă la vânzare o vilă construită în anul 1938 cu 20 de camere, dintre care o bucătărie şi şase băi.

Ea este alcătuită din subsol, parter şi două etaje şi dispune de o suprafaţă utilă de 1.000 de metri pătraţi şi de un teren de 843 de metri pătraţi, care cuprinde o curte şi o grădină.

Vila se aflată în apropierea Parcului Grădina Icoanei din Capitală. (FOTO: Coldwell Banker Affiliates, prin intermediul imobiliare.ro)

Proprietatea rezidenţială cuprinde dispune de un garaj, dar şi patru locuri de parcare suplimentare, în curte.

5. Vile scoase la vânzare pentru 5,5 milioane de euro

-zonă: în apropierea Catedralei Sfântul Iosif

Imobilul a fost renovat şi este plasat într-o zonă untracentrală a Bucureştiului. (FOTO: Regatta Real Estate Company)

Proprietarii unui imobil renovat integral, aflat în apropierea Catedralei Sfântul Iosif, l-au scos la vânzare pentru suma de 5,5 milioane de euro. El este alcătuit din demisol, parter, un etaj şi o mansardă.

Clădirea este alcătuită din trei corpuri. (FOTO: Regatta Real Estate Company)

Clădirea este alcătuită din trei corpuri cu suprafeţe de 846 metri pătraţi, 302 metri pătraţi, respectiv 182 metri pătraţi. Suprafaţa construită desfăşurată este de 1.330 de metri pătraţi, iar cea a terenului este de 1.000 de metri pătraţi.

- zonă: în apropierea Parcului Grădina Icoanei

Pentru aceeaşi sumă, de 5,5 milioane de euro, a fost scoasă la vânzare şi o vilă construită în perioada interbelică, aflată în imediata apropierea a Parcurilor Grădina Icoanei şi Ioanid, din zona Piaţa Romană.

Ea este alcătuită din subsol, demisol, parter şi un etaj. Suprafaţa totală construită este de 1.800 de metri pătraţi, iar cea a terenului este de 2.500 de metri pătraţi.

-zonă: în apropierea Pieţei Dorobanţi

Pe strada Praga, aflată în apropierea Pieţei Dorobanţi din Capitală, a fost scoasă la vânzare, la acelaşi preţ, o altă proprietate rezidenţială construită de această dată în anul 2002. Ea cuprinde 8 camere, are o bucătărie, şase băi, două balcoane şi o terasă de 30 de metri pătraţi.

Proprietatea cuprinde opt camere, are o bucătărie, şase băi, o terasă şi două balcoane. (FOTO: Regatta Real Estate Company, prin intermediul imobiliare.ro)

Imobilul este alcătuit din demisol, parter, două etaje şi mansardă. La demisol se află un garaj, o cramă, o spălătorie şi o cameră destinată personalului. Proprietatea dispune de o suprafaţă utilă de 850 de metri pătraţi şi de un teren de 460 de metri pătraţi.

6. Vilă scoasă la vânzare pentru 5 milioane de euro

-zonă: Piaţa Amzei

Vila a fost construită în stil baroc. (FOTO: Regatta Real Estate Company)

În zona Piaţa Amzei din Bucureşti a fost scoasă la vânzare, pentru suma de 5 milioane de euro, o vilă construită la sfârşitul secolului XIX, în stil baroc, considerată a fi un monument istoric şi arhitectural.

Suprafaţa sa utilă este de 1.455 de metri pătraţi, ea cuprinzând 37 de camere, iar suprafaţa totală a terenului este de circa 1.076 de metri pătraţi, pe 490 de metri pătraţi ne fiind construit nimic.

Clădirea a fost renovată şi modernizată. (FOTO: Regatta Real Estate Company)

În perioada 1993 - 1995 imobilul, alcătuit din trei corpuri, a fost consolidat şi a suportat lucrări de restaurare, extindere şi modernizare.

7. Vilă scoasă la vânzare pentru 4 milioane de euro

-zonă: Parcul Kiseleff - Aviatorilor

Vila a fost construită în stil neoromânesc. (FOTO: Regatta Real Estate Company)

Pentru suma de 4 milioane de euro, persoanele interesate de achiziţionarea unei proprietăţi rezidenţiale, pot cumpăra o vilă construită în stil neoromânesc, aflată în zona Parcul Kiseleff - Aviatorilor. Ea este alcătuită din demisol (ce cuprinde şase camere), parter (unde se găsesc recepţia, salonul central, o cameră, o bucătărie şi o terasă), un etaj (cu patru camere şi două băi) şi mansardă (ce cuprinde două camere şi un pod).

Suprafaţa terenului este de 920 de metri pătraţi, iar cea construită este de 973 de metri pătraţi.

Toate datele şi ofertele prezentate mai sus au fost obţinute de gândul din partea companiilor de profil de pe piaţa imobiliară din România (Coldwell Bancker Affiliates, Regatta Real Estate Company, imobiliare.ro şi DTZ Echinox ). Aşa cum ne-au explicat reprezentanţii companiilor din domeni, mulţi dintre proprietarii care deţin imobilele de mai sus sunt persoane publice, care nu vor să se cunoască faptul că scot la vânzare astfel de proprietăţi de lux, de aceea ei nu au putut fi contactaţi.

Citește și: