75 vizualizări 1 mar 2010

Ministerul Agriculturii va face o economie la bugetul de stat de circa 102 milioane euro pentru că intenţionează să nu mai acorde, din acest an, subvenţii pentru terenurile necultivate.

Oficialii instituţiei nu au o cifră exactă a celor care nu vor mai primi aceşti bani, care, în acest an, sunt stabiliţi la 85 euro pe hectar. "Recensământul agricol care va avea loc în acest an va identifica toate terenurile nelucrate şi pe cei care nu îşi lucrează terenurile", au declarat pentru Gândul reprezentanţi din Ministerul Agriculturii.

1,2 milioane de hectare sunt necultivate

În statisticile APIA sunt înregistrate circa 1,2 milioane hectare care sunt necultivate, dar sunt întreţinute cu un minim de lucrări, aşa cum prevăd regulile europene pentru a primi fonduri europene. "Prin această decizie de a nu mai da subvenţii pentru terenurile nelucrate vrem să încurajăm proprietarii terenurilor să le cultive", a declarat ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, cu prilejul lansării campaniei de depunere a cererilor pentru subvenţii pe hectar. În schimb, proprietarii acestor terenuri vor primi în continuare subvenţia de la Comisia Europeană pe hectar, de 81 euro pe hectar în acest an, dacă dovedesc că asigură lucrări minime de întreţinere a suprafeţelor. În afară de aceste terenuri întreţinute, la nivel naţional există şi suprafeţe care nu sunt întreţinute în niciun fel, şi pentru care nici până acum nu s-au dat niciun fel de subvenţii.

uprafaţa totală a acestora este de circa 2 milioane hectare, potrivit estimărilor sindicatelor din agricultură. În acest an fermierii vor primi subvenţii de 166 euro pe hectar, din care 81 euro pe hectar de la Uniunea Europeană şi de 85 euro pe hectar de la bugetul de stat. Astfel, producătorii agricoli vor primi în acest an de la Comisia Europeană circa 730 milioane euro, la care se vor adăugă 635 milioane euro de la bugetul de stat. În 2009 subvenţia a fost de 116 euro pe hectar. Pe de altă parte, Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA), care, printre altele, se ocupă cu acordarea subvenţiilor pe hectar, are probleme cu subvenţiile acordate în anii anteriori. Din cauză că unii fermieri au dat declaraţii greşite de suprafeţe, Comisia Europeană a decis, în urma unui audit, că ţara noastră trebuie să plătească o "corecţie" de 10% din suma plătită, de 420 milioane euro. În prezent autorităţile încearcă să reducă substanţial această "corecţie", de la 42 milioane euro la 2,2 milioane euro. APIA va acorda subvenţii în acest an pentru 1,12 milioane beneficiari cu 9,6 milioane hectare. Pe de altă parte, CE i-a reţinut României circa 8 milioane euro drept penalizare de întârziere în acordarea subvenţiilor pe 2007.

Terenurile nelucrate, impozitate suplimentar

Recent, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a anunţat că este un susţinător al ideii de impozitare suplimentară a celor care nu lucrează suprafeţele agricole. Ministrul nu a avansat un nivel al acestui nou impozit. Tema taxării terenurilor nelucrate a fost menţionată în vara anului trecut şi de preşedintele Traian Băsescu, care a declarat că subvenţiile trebuie primite doar de către agricultorii care îşi cultivă terenul, iar cei care îl păstrează nelucrat, "în interes speculativ", ar trebui să plătească taxe şi penalităţi.

INFO PLUS

1,2 lei pe litru, subvenţia la motorină

Fermierii ar putea beneficia de motorină subvenţionată. Ministerul Agriculturii va propune reducerea până la 21 euro pe 1.000 litri motorină, ceea ce ar echivala cu o subvenţie de 1,2 lei pe fiecare litru de motorină. Ministerul a anunţat de asemenea că aceasta nu va mai fi colorată cu aditivi.

Citește și: