455 vizualizări 1 oct 2010

Guvernul vrea să îi determine pe români să aleagă produsele fabricate în România. "Cumpără româneşte!" este sloganul sub care Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) a anunţat că va iniţia, la nivel naţional, un program de relansare a producţiei interne. Campania îşi propune în plus şi "protejarea şi generarea de noi locuri de muncă", potrivit reprezentanţilor MECMA. Pe scurt, programul îşi propune, printre altele, să promoveze produsele româneşti în seminarii, simpozioane, târguri şi expoziţii, pe internet şi în mass-media. Una dintre măsurile anunţate de autorităţi ca fiind deja finalizate o reprezintă rezervarea domeniilor web www.cumpararomaneste.ro şi www.produs-romanesc.ro.

"Proiectul, în valoare de 5,2 milioane de lei, are ca obiectiv general îmbunătăţirea capacităţii instituţionale a MECMA de a formula, implementa, coordona şi monitoriza politica publică pentru relansarea producţiei interne în vederea sprijinirii economiei româneşti şi se va derula pe o perioadă de un an de la semnarea contractului de finanţare", se arată într-un comunicat al biroului de presă al Ministerului Economiei.

"Contractul va fi semnat între MECMA şi MAI. 85% din sume provin din fonduri europene, iar 15% reprezintă cofinanţarea care va fi asigurată de la bugetul de stat", au explicat pentru gândul reprezentanţi ai Ministerului Economiei. Un program similar a fost lansat în anul 2000, sub denumirea "Fabricat în România", fiind susţinut de către Asociaţia pentru Promovarea produselor şi serviciilor - România. Reprezentanţi din Ministerul Economiei au precizat pentru gândul că nu există similitudini între cele două programe.

Pe site-ul programulului "Fabricat în România" se arată că lansarea acestuia s-a făcut pe fondul unei scăderi evidente şi continue a producţiei interne, precum şi a pierderii unor repere importante ale economiei naţionale. "Creat pentru a sprijini agenţii economici autohtoni în competiţia inegală - şi de multe ori neloială - cu produsele din import, Programul Fabricat în România propune membrilor săi o promovare unitară şi coerentă care să asigure continuitate activităţii acestora".

Ce îşi propune "Cumpără româneşte!"

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Economiei, programul este o componentă importantă a programului naţional anticriză. Acesta urmăreşte:

"Dezvoltarea identităţii produsului românesc cu implicarea activă a producătorilor interni, asociaţiilor de profil, camerelor de comerţ, patronatelor, sindicatelor, administraţiilor locale, consumatorilor
Promovarea produsului românesc prin instrumente moderne, adecvate (mass-media, internet, seminarii, simpozioane, târguri şi expoziţii etc.)
Certificarea produsului românesc
Sprijinirea producătorilor interni prin îmbunătăţirea cadrului legislativ şi implementarea unei politici publice coerente de relansare a producţiei interne
Relansarea producţiei interne
Protecţia şi stimularea consumatorilor şi orientarea acestora către produsele interne"

Ce mâncăm din import

Sorin Mina, preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Alimentară (Romalimenta), s-a arătat rezervat în ce priveşte noul proiect. "Ideea este bună, însă depinde cum va fi aplicată. Să nu mai fie încă un proiect în care unii îşi împart banii între ei, dar nu se finalizează nimic", ne-a declarat Mina. El a adăugat că organizaţia pe care o reprezintă nu a fost consultată în legătură cu acest proiect. În ce priveşte importurile el spune că se aduce din străinătate tot mai multă mâncare. "Circa 80% din legume şi fructele de pe piaţa din România provin din import, la lapte se importă 20-30%, carne se importă 70% din ce se vinde pe piaţa locală, iar 30% din preparatele din carne provin din import", este de părere Mina.

Citește și: