Marinela Sarbu
2892 vizualizări 1 ian 2019

"Nimeni de la Pentagon nu poate să-şi dea seama de ce contribuabilii americani au cumpărat o Dacia Sandero Stepway 2 pentru Ministerul român al Apărării, dar se pare că este unul dintre acele lucruri pe care aliaţii îl fac pentru a netezi relaţiile," scrie site-ul agenţiei Bloomberg.

Este un mister pentru că Dacia nu este un avion de luptă, un sistem de rachete sau un puţ petrolier. Este o maşină break mică, descrisă de un critic auto drept "ieftină şi simpatică", comentează Anthony Capaccio.

Fostul secretar al Apărării, Jim Mattis - care a demisionat odată cu venirea noului an - a aprobat ca Marina SUA să cheltuiască 2,9 milioane de dolari dintr-un fond pentru "cheltuieli extraordinare" pentru plata unor firme locale în vederea construcţiei unui drum în jurul unei baze din România, care găzduieşte sediul antirachetă din Europa, dar să plătească şi factura pentru maşină.

"Cred că plata va evita prejudicierea relaţiilor internaţionale dintre SUA şi România, precum şi criticile opiniei publice," a scris Mattis în octombrie, pentru a motiva cheltuielile ce urmau a fi făcute pe 19 noiembrie.

Mike McCord, care superviza cheltuielile Pentagonului, scrie într-un email că este ”neobişnuit, având în vedere finanţarea, să cumperi o maşină pentru ţara care găzduieşte baza. Nu este ca în cazul în care cumpărăm una pentru o ţară parteneră în teatrele de operaţiuni, cum ar fi Afganistan”. Până la urmă, plata nu a mai fost făcută.

Această factură pentru români este ceva mai mult decât o simplă eroare a Departamentului Apărării, apreciază ironic jurnaliştii de la Bloomberg, care amintesc că Armata primeşte partea leului din cele 716 miliarde de dolari, cât înseamnă bugetul de securitate naţională pe 2019 al SUA. Şi arată paşii mici şi plini de omenie pe care ministrul demisionar Jim Mattis i-a făcut pentru a întări legăturile cu aliaţii (în acest caz, o ţară membră NATO care găzduieşte un sistem antirachetă american esenţial.

Cele 2,9 milioane de dolari au fost destinate iniţial proiectării şi construirii unui drum de 12,4 kilometri în jurul bazei militare Deveselu din sudul României, care este ocupată în comun de personalul de sprijin al Marinei Americane şi de forţele româneşti. Acesta este amplasamentul instalaţiei de apărare antirachetă americană Aegis pentru a intercepta rachetele iraniene lansate spre Europa.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Eric Pahon, l-a informat pe căpitanul John Perkins, purtătorul de cuvânt al comandamentului de la Napoli într-un e-mail că oficialii de anul trecut au solicitat secretarului marinei să aprobe fondurile prin utilizarea "serviciului de urgenţă şi a cheltuielilor extraordinare ca mijloc adecvat pentru a efectua această plată", iar drumul va ajuta forţele româneşti să ofere o mai bună securitate externă pentru bază.

După anularea plăţii, Jim Mattis avertiza că firmele din România care execută proiectul au dat în judecată Ministerul Apărării din România.

 

Citește și: