Laura Albu
Mediafax
886 vizualizări 16 oct 2019

 

"În Delta Dunării, unde prin specificul ei, condiţiile de mediu creează această posibiliate de a se împrăştia virusul, şi nu ai condiţiile prielnice pentru a interveni la timp. Este o suferinţă a tuturor, este suferinţa mea profesională şi suferinţa fermierilor care se ocupă de acest lucru. Am luat măsurile care au costat ţara, dar în acelaşi timp am avut şi sprijinul de la Uniunea Europeană. România a primit 78 milioane de euro pentru a da despăgubiri în această situaţie extrem de delicată pentru ţară", a declarat ministrul.

Petre Daea a mai spus că oamenii nu au înţeles pericolul real al acestui virus, nici procerdurile şi au contribuit la extinderea acestuia, îngreunând aplicarea normelor veterinare.

"Îmi pot reproşa, sunt extrem de nemulţumit de faptul că nu peste tot s-a înţeles virulenţa acestui virus. Şi o parte din noi nu am înţeles cum se propagă acest virus şi cât de aprig este. Şi am luat cu uşurinţă anumite măsuri. În sensul că crescătorii de animale, vazând că animalul este pe picioare, nu a înţeles că în momentul în care apare boala în efectivul respectiv poate să fie un corp doar, într-un milion de capete. Tot acel pilon se sacrifică imediat. Aceasta este procedura în sănitar-veterinar. Asta ne-au dat-o specialiştii. Din nefericire, unii, din nesăbuinţă au împrăştiat acest virus. Dar în respect faţă de norme, am şi această satisfacţie că medicii veterinari, structurile judeţene, prefecţii, primarii, au acţionat tot timpul. Aşa că se face că peste 1300 de focare au fost închise", a explicat ministrul.

Conform ANSVSA, pesta porcină africană (PPA) evoluează în 337 de localităţi din 25 de judeţe, cu un număr de 1.105 de focare (dintre care 15 focare în exploataţii comerciale şi 6 focare în exploataţii de tip A). În alte 4 judeţe există doar cazuri la mistreţi. De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost eliminaţi 484.422 de porci afectaţi de boală şi există 2.175 de cazuri la mistreţi. În total au fost stinse 1.547 de focare.

 

Citește și: