Corina VÂRLAN
Alexandra PELE
7179 vizualizări 25 sep 2012

La o zi după ce "investitorul strategic" Dan Diaconescu a refuzat să semneze contractul pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni al combinatului Oltchim, premierul şi ministrul Economiei se gândesc deja la planul B. Supărat pe "neclarităţile din contract" care l-ar fi determinat să nu-l semneze, Diaconescu a plecat, ieri, în Germania, ceea ce a amplificat presiunea pe Guvern, confruntat cu un eşec major în tentativa de a privatiza una dintre cele mai importante companii aflate în acest moment în portofoliul statului. Singurul care încă mai pare încrezător că Diaconescu se întoarce cu banii este şeful Privatizării din România, Remus Vulpescu. Despre cine este acest personaj-cheie în toată această econovelă, citiţi mai multe aici. Aflaţi şi cum a evoluat audienţa OTV în săptămâna în care patronul ei "senzaţional" şi-a făcut marele debut în business-ul mare.

Premierul Victor Ponta şi ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, au susţinut marţi o conferinţă de presă pe tema privatizării combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea, în cadrul căreia au subliniat că Guvernul şi-a îndeplinit, prin această privatizare, "obligaţia faţă de FMI" şi că "FMI ne va sprijini în continuare". Guvernul a decis ca suma plătită de Dan Diaconescu pentru pachetul majoritar de acţiuni al Oltchim, respectiv 45 de milioane de euro, să ajungă la combinat sub forma unui împrumut de salvgardare pe o perioadă de şase luni, care să fie acordat de stat până la semnarea transferului de acţiuni. În cazul în care privatizarea va eşua, Guvernul va deschide în termen de două săptămâni trei secţii ale combinatului, urmând ca, în descursul unei luni, toţi angajaii să îşi reia activitatea.

Urmăreşte, în ordine invers cronologică, desfăşurarea conferinţei de la Ministerul Economiei în format LIVE TEXT:

UPDATE 13:17: Ministrul Economiei a explicat că, în cazul în care privatizarea va eşua, într-un termen de două săptămâni îşi vor relua activitatea la Oltchim angajaţii a circa trei secţii şi că, în decursul unei luni, îşi vor relua activitatea toţi angajaţii.

Oltchim va funcţiona la o capacitate mai mare de 60%.

Daniel Chiţoiu a mai explicat că cei 650 de angajaţi din sectorul petrochimic de la rafinăria piteşteană Arpechim se află, în momentul de faţă, în şomaj tehnic.


UPDATE 13:16: Victor Ponta nu ia în considerare intrarea în insolvenţă a Oltchim, ci doar procedura de administrare specială sau de obţinere a unui împrumut pentru salvarea combinatului chimic.


UPDATE 13:13: Ministrul Economiei va merge mâine la Râmnicu Vâlcea pentru a vorbi cu protestatarii.

"Bănuiesc că protestele de la Oltchim se adresează celui care a zis că salvează Oltchimul", a declarat Ponta.

"Stăm de vorbă cu ei", a mai spus şi Daniel Chiţoiu.


UPDATE 13:08: "Dacă nu îndeplineam procedura nu intra scrisoare noastră de intenţie în board-ul din 28. Ne-am îndeplinit obligaţia şi FMI ne va sprijini în continuare", a mai explicat Ponta.


UPDATE 13:05: "Luăm în calcul şi ca, până la 1 octombrie, domnul Dan Diaconescu nu va putea să plătească preţul şi atunci responsabilitatea pentru soarta acelor oameni şi a combinatului rămâne în sarcina Guvernului. Vom numi un nou management, un administrator special care să oprească toate contractele dăunătoare şi să discute cu creditorii privaţi pentru a se relua activitatea pe baza unui sprijin pe care Guvernul îl poate asigura ca şi capital de lucru din fondurile de privatizare", spune Ponta.

"În următoarele şase luni după pornirea combinatului ar urma să reluăm procedurile de privatizare cu un investitor strategic", a mai explicat el.


UPDATE 13:02: "Cei 45 (n.r. de milioane de lei), dacă vor fi plătiţi de către Dan Diaconescu, pot fi acordaţi ca împrumut de salvgardare pe o perioadă de şase luni, pentru funcţionarea combinatului", a explicat premierul.

"Există o condiţie prealabilă, să fie  plătiţi de către Dan Diaconescu", a mai declarat Ponta în cadrul conferinţei.


UPDATE 12: 57: Ponta a explicat, de asemenea, motivul pentru care la licitaţie au fost acceptaţi orice ofertanţi, fără restricţii: "Orice restricţii referitoare la experienţa în domeniu şi la alte condiţii ar fi dus ca la licitaţia din 21 să fie o singură companie. Astfel, ar fi transformat procedura publică într-o încredinţare directă către acţionarul minoritar", spune Ponta.

"Am fost informat despre aceste lucruri şi am decis că trebuie să avem o licitaţie cât mai deschisă", a mai declarat premierul.


UPDATE 12:54: "Termenul stabilit cu Banca Mondială şi FMI pentru privatizare a fost luna aprilie 2012. Consultantul a definit caietul de sarcini şi procedurile de privatizare. În aprilie 2012, Guvernul MRU nu a aprobat privatizarea, ba mai mult ,a adunat penalităţile şi dobânzile datoriei pentru AVAS, care a ajuns de la 165 de milioane de euro la 225 de milioane de euro", spune Ponta.

"Această obligaţie neîndeplinită la termen devine automat o acţiune prioritară pentru următoarea scrisoare. Board-ul FMI este vineri, iar privatizarea reprezintă o acţiune fundamentală pentru a avea acordul board-ului", a mai explicat premierul în cadrul conferinţei.


UPDATE 12:51: "Atât Ministerul Economiei, cât şi ANAF au pornit investigaţii pentru a vedea cauzele care au dus la aceste datorii", susţine premierul.


UPDATE 12:49: Ponta: "În 2009 s-ar fi putut salva Oltchim mult mai uşor, în 2010 şi 2011 la fel", a declarat premierul. "În trei ani, din motive obiective sau subiective, Oltchim a ajuns, dintr-o societate îndatorată, într-o situaţie aproape fără ieşire".


UPDATE 12:48: La finalul anului 2011, în perioada în care ministrul Economiei era Ariton, datoriile către furnizori erau de 291 de milioane de lei şi cele către bugetul de stat erau de 37 de milioane de lei.


UPDATE 12:46: Datoriile pe care le înregistra combinatul chimic de la Râmnicu Vâlcea la data de 31 decembrie 2010, în mandatul lui Adriean Videanu, au fost de 73 de milioane de lei către furnizori, 13 milioane de lei către bugetul de stat şi credite nerambursate de 500 de milioane de lei.


UPDATE 12:43: Ponta a declarat că, la 31 decembire 2009, în momentul în care ministrul Economiei era Adriean Videanu, Oltchim avea datorii la furnizori de 11 milioane de lei, datorii la bugetul de stat de 7 milioane de lei, datorii către alţi creditori de 5,8 milioane de lei şi credite bancare nerambursabile neplătite la scadenţă de 500 de milioane de lei.


UPDATE 12:37:  Victor Ponta explică situaţia prin care a trecut Oltchim din 2006 şi până în prezent.


UPDATE 12:30: A început conferinţa de presă de la Ministerul Economiei.

Licitaţia pentru privatizarea combinatului chimic de la Râmnicu Vâlcea a avut loc vineri, la Ministerul Economiei. Ea a avut în vedere, pe lângă vânzarea pachetului majoritar de acţiuni al Oltchim, preluarea creanţelor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi a creanţelor Electrica asupra combinatului. Acestea au fost evaluate la suma de 410 milioane de euro.

La licitaţie au participat companiile PCC SE, Chimcomplex şi Aisa Invest. A patra ofertă a venit din partea patronului OTV, Dan Diaconescu.

Prima ofertă prezentată în cadrul licitaţiei a fost cea a preşedintelui PP-DD, care a ofertat pentru achiziţionarea pachetului de 54,8% de acţiuni pe care Ministerul Economiei îl are la Oltchim. El a oferit suma de 203 milioane de lei, echivalentul a 45 de milioane de euro.

Reprezentanţii acţionarului minoritar PCC SE au oferit suma de 13,4 milioane de lei pentru cumpărarea în bloc a celor trei active.

Omul de afaceri Ştefan Vuza a participat şi el la licitaţie prin intermediul companiilor Chimcomplex şi Aisa Invest. Chimcomplex viza cumpărarea pachetului de acţiuni pentru suma de 18,8 milioane de lei sau cumpărarea acţiunilor şi a creanţelor Electrica pentru suma de 221,4 milioane de lei. Aisa Invest a oferit suma de 30 de milioane de lei pentru achiziţionarea pachetului de acţiuni, dar nu a ofertat pentru preluarea creanţelor.

Creanţele AVAS şi Electrica nu au fost vândute.

 
 
 
 
 

Citește și: