Corina VÂRLAN
vizualizări 6 oct 2012

Dan Diaconescu l-a prezentat, sâmbătă, pe reprezentantul investitorilor străini despre care spune că l-ar susţine în demersul său de a cumpăra combinatul chimic de la Râmnicu Vâlcea. Acesta este un avocat din Marea Britanie, numit Anthony Seddon, despre care fostul câştigător al licitaţiei de privatizare a Oltchim spune că a absolvit Universitatea Cambridge şi chiar că ar fi fost coleg cu Prinţul Charles.

"Activează ca avocat important, dar cunoaşte foarte bine realitatea din Europa de Est", a explicat Diaconescu, care a mai adăugat şi că reprezentantul său "are clienţi importanţi" chiar şi în Hong Kong şi în Dubai.

Anthony Seddon, reprezentantul investitorilor străini care îl sprijină pe Dan Diaconescu în achiziţionarea combinatului Oltchim de la Râmnicu Vâlcea.

Preşedintele PP-DD a declarat, de asemenea, că în următoarele săptămâni îi va prezenta publicului şi pe alţi reprezentanţi ai investitorilor care îi vor susţine în achiziţionarea companiilor Tarom, Nuclearelectrica, Poşta Română, Transgaz sau Transelectrica.

El a ţinut să sublinieze şi faptul că investitorii care îl susţin ar putea să ia măsuri în următoarea perioadă de timp pentru a-şi recupera prejudiciile. "Grupurile economice, consorţiile internaţionale pe care le reprezintă Anthony Seddon sunt deranjate şi se gândesc şi ele să acţioneze pentru recuperarea tuturor prejudiciilor". Diaconescu susţine că aceşti investitori străini ar fi înregistrat pierderi semnificative datorate, printre altele, relocării de fonduri.

"Ei sunt cei care au vrut să finanţeze repornirea combinatului", a mai spus patronul OTV.

Reprezentantul investitorilor, Anthony Seddon:

Avocatul Anthony Seddon reprezintă "prietenii din străinătate" ai lui Dan Diaconescu, cei care urmau să preia managementul Oltchim după încheierea procesului de privatizare.

Seddon este membru al Asociaţiei Internaţionale a Barourilor, dar şi al Uniunii Internaţionale a Avocaţilor şi al Asociaţiei Internaţionale a Tinerilor Avocaţi.

Britanicul este specializat în legislaţie comercială, dar are experienţă şi în domeniul proprietăţii intelectuale, având în vedere faptul că a lucrat o perioadă de timp ca avocat pentru cei din industria muzicală.


UPDATE 16:26 "În al treilea rând, suntem de acord că preţul promis, 45 de milioane de euro, ar trebui să fie pus la dispoziţia statului în scurt timp, pentru investiţii şi pentru a putea avea posibilitatea ca Oltchim să fie repornit", a mai adăugat avocatul din Marea Britanie.


UPDATE 16:24 O altă problemă care trebuie rezolvată în cazul combinatului de la Râmnicu Vâlcea se referă la datoriile pe care acesta le-a acumulat de-a lungul timpului.


UPDATE 16.22 Britanicul a ţinut, de asemenea, să sublinieze faptul că în viziunea sa şi a asociaţilor lui există trei probleme care trebuie să fie rezolvate în cazul combinatului Oltchim.

"Trebuie să fie rezolvată problema rafinăriei de la Arpechim pentru că resursele acestei rafinării sunt foarte importante pentru producţia Oltchimului", a explicat reprezentantul investitorilor.

Oltchim deţine sectorul petrochimic al rafinăriei piteştene Arpechim încă de la finalul anului 2008. De aici cei de la Oltchim se aprovizionează, prin conducte, cu două dintre materiile prime de bază folosite în fabricarea produselor lor, mai exact etilena şi propilena.

În sectorul petrochimic al Arpechim ar trebui să lucreze, în mod normal, 600 de persoane.

Rafinăria Arpechim este deţinută de către cel mai mare distribuitor de carburanţi din România, mai exact de compania Petrom.


UPDATE 16.20 Avocatul a ţinut să sublinieze faptul că investitorii străini pe care îi reprezintă nu au niciun interes politic.

"Discuţiile pe care le-am purtat nu au nicio legătură cu politica. Nici eu, nici asociaţii mei nu avem niciun interes şi nici nu cunoaştem politica din România", a declarat Seddon.

"Interesul nostru este pur economic. Echipei noastre i-a plăcut abordarea domnului Diaconescu, energia şi viziunea sa pentru repunerea pe picioare a Oltchim", a mai adăugat britanicul.

"Înţelegem foarte bine din ceea ce domnul Diaconescu ne-a spus că este vorba de foarte multe locuri de muncă, de oameni cu familii care trebuie să îşi menţină nivelul de trai", a mai declarat Seddon referindu-se la cei 3.400 de angajaţi ai combinatului chimic de la Râmnicu Vâlcea.


UPDATE 16.18 "Ceea ce ni s-a cerut a fost o asistenţă financiară, o asistenţă managerială care este absolut necesară pentru repunerea pe picioare a Oltchim", a mai explicat acesta.


UPDATE 16.17 "Pe la mijlocul lunii trecute, am fost întrebat dacă clienţii mei ar fi interesaţi să participe la privatizarea Oltchim", a mai spus reprezentantul investitorilor străini care îl susţin pe Dan Diaconescu.


UPDATE 16.14 "Sunt un avocat britanic şi este pentru prima oară când ajung la Bucureşti. Aş vrea să spun că sunt bucuros de modul în care m-aţi primit în România. Prietenii mei şi partenerii mei care au avut afaceri în România mi-au spus de luni de zile ce este interesant în România pentru investitori. Am fost recomandat de prietenii mei domnului Diaconescu, fiind o persoană care are experienţă pe pieţele emergente", a declarat avocatul britanic.

Citește și: