273 vizualizări 21 oct 2019

„Noi am discutat despre acest proiect. Chiar ministrul Comerţului şi anteprenoriatului a fost în Germania, a vorbit despre acest proiect, avem cele mai avantajoase condiţii pentru o investiţie în România, dar din păcate nu avem susţinerea necesară. Grupul PPE a trimis o scrisoare prin care susţine Bulgaria. Domnul Weber, care este liderul grupului PPE a trimis această scrisoare către Volsvahen, prin care susţin Bulgaria. Atunci mă întreb unde sunt PNL, ce a făcut domnul preşedintele Klaus Iohannis? Dânsul ne reprezintă în Consiliu, nu a putut discuta când a mers la Consiliu pentru a susţine România? Nu a putut discuta cu liderul grupului PPE pentru a susţine România?”, a spus Viorica Dăncilă, la DC News.

Premierul a afirmat că preşedintele Klaus Iohannis ştia de existenţa acestei scrisori de la PPE către Volkswagen, însă nu a reacţionat.

„Domnul Weber susţine Bulgaria, în condiţiile în care noi am venit cu propuneri mult mai avantajoase. Poate era justicat dacă Bulgaria avea propuneri mai bune din punct de vedere economic, al condiţiilor oferite către Volsvagen. Condiţiile noastre sunt mult mai bune, dar vedem că PPE de fapt susţine Bulgaria. Este o scrisoare, PNL, membru în PPE susţine acest lucru. Nu pot să cred că premierul a ştiut de această scrisoare, dar preşedintele nu. În mod normal, pe obiective importante pentru ţară trebuie să existe consens şi cooperare între Guvernul României, Administraţia Prezidenţială şi Parlament. Este greu să am cu domnul preşedinte o discuţie pe un asemenea obiectiv. Eu mă aşteptam ca domnul preşedinte să aibă o deschidere foarte mare pentru că trebuie să primeze interesul de ţară. La domnul preşedinte primează interesul personal”, a adăugat Dăncilă.

Şeful Executivului a anunţat că un ministru va merge din nou în Germania pentru a discuta cu liderii Volkswagen pentru înfiinţarea acestei fabrici în România.

Totodată, Viorica Dăncilă a precizat că va încerca să vorbească telefonic cu Angela Merkel despre acest aspect.

„Eu voi încerca această convorbire telefonică cu doamna Merkel, voi face tot ce e posibil pentru a aduce această investiţie în ţara noastră. Dl preşedinte a spus că a vorbit cu doamna Ursula von der Leyen şi a spus că nu contăm. Eu cred că nu îi face cinste. Iarăşi dăm din casă. Eu încerc să iniţiez această convorbire, dar dacă dl preşedinte a mers la Consiliu şi a spus că nu mai contăm. Dânsul a spus că un premier desemnat e mai important decât unul interimar. Mi se pare imposibil. Cum să faci astfel de afirmaţie. Eu am să încerc să iniţiez această discuţie cu doamna Merkel. Se va duce şi ministrul.
Poate nu e de acuzat Weber. Weber e un lider de grup, poate partea bulgară a vorbit”, a adăugat Dăncilă.

Liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, a trimis o scrisoare către reprezentanţii conducerii Comisiei Europene în care cere o investigaţie în cazul înfiinţării unei fabrici Volkswagen în Turcia.

„Un membru al consiliului de producţie auto Volkswagen Group a anunţat săptămâna trecută că compania finalizează un acord cu guvernul turc pentru construirea unei fabrici cu mai multe mărci în Manisa, lângă Izmir. Producţia planificată care va începe în 2020 va fi exportată în ţările Europei de Est.

O astfel de înţelegere ridică îngrijorări serioase cu privire la perturbarea concurenţei în detrimentul UE - întrucât toate statele membre UE sunt obligate prin reguli stricte de concurenţă şi ajutor de stat, în timp ce Turcia ar putea stabili ajutoare pentru producţia care va fi exportată pe piaţa noastră europeană în dezavantajul ţări precum Bulgaria.

Prin urmare, aş dori să solicit serviciilor Comisiei Europene să investigheze îndeaproape termenii şi condiţiile în care acest acord se impune şi să ia măsurile necesare pentru a impune condiţii de egalitate, pentru a insista asupra reciprocităţii în relaţiile noastre comerciale şi pentru a preveni nedreptatea concurenţa de la distrugerea locurilor de muncă în Europa”, se arată în scrisoarea transmisă de către Manfred Weber către conducerea Comisiei Europene.

 

Citește și: