Alina Botezatu
6930 vizualizări 18 aug 2018

Consilierul premierului Darius Vâlcov a prezentat pe Facebook, o notă de informare de la Agenţia Naţională pentru Resurse Mine (ANRM) în care se arată că bugetul de stat a pierdut peste două miliarde dolari, din cauza neactualizării preţului de referinţă la gazele naturale în perioada 2006-2018.

"Aşa arată un jaf de 2 miliarde $. Ce ar fi însemnat aceşti bani pentru România? Alocaţiile tuturor copiilor pentru 2 ani. Sau construcţia a 10 spitale mari, complet utilate, cu câte 600 de paturi fiecare. Sau construcţia şi dotarea a câte 3 grădiniţe în fiecare localitate din România. Sau finalizarea autostrăzii Ploieşti-Braşov", scria Darius Vâlcov pe Facebook.

Informarea ANRM, pe pagina de Facebook a lui Darius Vâlcov

Un prim nivelul al pierderilor a fost stabilit de Curtea de Conturi în 2010, printr-o analiză care viza perioada 2006 - 2010, se arată în nota de informare transmisă lui Darius Vâlcov, consilierul pe teme economice al Vioricăi Dăncilă, de către Gigi Dragomir, preşedintele Agenţia Naţională pentru Resurse Mine (ANRM).

Acesta solicitase Agenţiei Naţionale pentru Resurse Naturale, care are atribuţii în a stabili preţul la gaze naturale, o evaluare privind impactul asupra bugetului de stat al neactualizării acestuia. 

”Preţul de referinţă al gazelor naturale este preţul minim admis la tranzacţiile cu gaze naturale considerat de statul român în vederea aplicării redevenţei şi valorificării acestei resurse în interesul cetăţenilor. Ultimul ordin al preşedintelui ANRM pentru aprobarea preţului de referinţă al gazelor naturale extrase în România a fost dat în anul 2008 (O.P ANRM nr. 21/2008) prin care se stabilea nivelul de 495 RON/1000 mc. Acest ordin nu a mai fost actualizat”, se menţioneaza în nota de informare semnată de Gigi Dragomir, preşedintele ANRM.

ANRM a contestat în instanţă nivelul prejudiciului stabilit de Curtea de Conturi, dar contestaţia a fost respinsă de Curtea de Apel Bucureşti în 2012 şi apoi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în 2015 printr-o sentinţă definitivă.

În 2015, Curtea de Conturi a constatat că situaţia nu a fost remediata şi a mai făcut o analiză pentru perioada 2011-2015, stabilind un nou nivel al prejudiciului la 4,67 miliarde de lei.

La această sumă, o analiză ANRM din 2018 a adăugat din perioada 2015-2018 alte aproape 976 milioane de lei, potrivit sursei citate.

„În februarie 2018, ANRM a actualizat preţul de referinţă pentru gazele naturale. Ca urmare a aplicării noului tarif de referinţă, în semestrul I al anului 2018 a avut loc o creştere a încasărilor redevenţelor cu 11.031.604,16 RON”, se mai scrie în nota citată.

Vineri, consilierul premierului face publice şi patru anexe ale notei de informare primită de la ANRM, pentru a dovedi cât a pierdut statul din cauza neactualizării preţului la gaze naturale.

”Jaf de 2 miliarde $, partea a doua: pentru cei mai suspicioşi, avem 4 anexe,” scrie Darius Vâlcov pe pagina de Facebook. ”Primele trei, arata câţi bani a pierdut statul în perioada 2015-2017. Ultima anexă arată cum Guvernul Dăncilă a stopat jaful în februarie 2018 şi a încasat deja cu 117 milioane lei în plus, în doar câteva luni. Adică 30 de milioane $ în plus, în 5 luni. Adică fapte, nu vorbe!”

Anexa la Nota de informare ANRM publicată de Darius Vâlcov

Anexa la Nota de informare ANRM publicată de Darius Vâlcov

Anexa la Nota de informare ANRM publicată de Darius Vâlcov

Anexa la Nota de informare ANRM publicată de Darius Vâlcov

 

Citește și: