Gandul.info
Laura Boico
25148 vizualizări 24 iul 2017

Potrivit execuţiilor bugetare din ultimii cinci ani, deficitul pe semestrul întâi a fost întotdeauna mai mic, iar chiar şi în situaţia în care s-a înregistrat un excedent, cum a fost cazul lui 2016, când s-a tras linie rezultatul a fost cu minus 0,8% din PIB.

2016

Conform datelor operative colectate de Finanţe, execuţia bugetului general consolidat pe primele şase luni ale anului 2016 s-a încheiat cu un deficit de 0,51% din PIB. La finalul anului, deficitul era de 3%, înregistrându-se un minus de 23.127,8 milioane de lei.  

2015

Execuţia bugetului general consolidat pe primele şase luni ale anului 2015 consemnează un plus, respectiv un excedent de 0,6% din PIB. Cu toate acestea anul bugetar s-a încheiat cu -0,8% din PIB. 

2014

Execuţia bugetară pe 2014 a înregistrat în primul semestru un deficit de 0,5%, iar până la sfârşitul anului s-a înregistrat, în total, un deficit de 1,4% din PIB, ceea ce înseamna un minus de 9.104,3 milioane lei. 

 2013

Execuţia bugetului general consolidat pe primele şase luni ale anului s-a încheiat cu un deficit de 1,06%, iar la sfârşitul anului deficitul înregistrat era de 2,1% din PIB.

2012 

Dacă primele şase luni ale lui 2012 s-au încheiat cu un deficit de 1,12% din PIB, la finalul anului acesta ajunsese la 2,8%. 

Dincolo de mesajele publice, că situaţia financiară nu este tocmai roz o demonstrează şi faptul că PSD a renunţat la o serie de măsuri care ar fi adâncit gaura din buget. 

Primele tăieri din programul de guvernare iniţial au fost anunţate pe 30 mai, de către liderul PSD, Liviu Dragnea, care declara, la acel moment, că Executivul Grindeanu renunţă la introducerea cotei zero de TVA la tranzacţii imobiliare, situaţia fiind similară şi în ceea ce priveşte domeniul publicităţii. 

Reducerea TVA de la 19% la 18%, care nu va mai intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, cum era prevăzut iniţial, ci începând cu 1 ianuarie 2019, dar şi primele majorări salariale, care aveau să se acorde de la 1 iulie 2017, au deschis lista amânărilor anunţate de coaliţia de guvernare PSD-ALDE.

Anunţată la mijlocul lunii aprilie ca o „lovitură fiscală" de Guvernul Grindeanu, introducerea impozitului pe venitul pe gospodărie s-a amânat cu „doi-trei ani", decizia fiind enunţată, la începutul lunii iunie, de fostul ministru de Finanţe, Viorel Ştefan.

,,De la 1 ianuarie 2018 nu mai poate rămâne acel impozit pe gospodării pentru că el deja a fost compromis din cauza sau datorită întârzierilor din ultimele luni de zile. În schimb, impozitul pe venitul global sau globalizarea veniturilor este o opţiune care e în continuare importantă pentru noi, care poate fi aplicată sau nu anul viitor, dar într-un pachet mai mare de schimbare a sistemului de impozitare care să elimine birocraţia şi care să producă mai multe venituri pentru români”, a declarat liderul PSD Liviu Dragnea.

 

 

Citește și: