Corina VÂRLAN
1704 vizualizări 13 oct 2014

CV-ul este cartea de vizită a oricărui candidat care aplică pentru un job. El are scopul de a prezenta realizările acestuia şi motivele pentru care ar fi cel mai potrivit om pentru ocuparea postului vacant. Să fii autodidact, fără niciun document sau cu puţine certificări care să îţi ateste competenţele, este în defavoarea ta. Acesta este motivul pentru care recuiterul va da, cel mai probabil, la o parte CV-ul tău în favoarea unui alt candidat care, pe hârtie, are mai multe cunoştinţe.

"Ca să ajungi la interviu, trebuie să treci de selecţia CV-ului. Dacă tu nu reuşeşti să explici sau să faci să reiasă din CV experienţa ta e destul de greu. Dacă ai fost autodidact ar trebui să ai nişte proiecte pe care le poţi arăta, un portofoliu", a declarat pentru gândul Dragoş Gheban, fondator al firmei de consultanţă în resurse umane Catalyst Solution.

"Experienţa trebuie să se vadă sub formă de activităţi sau rezultate. Doar faptul că ai stat singur în casă şi ai învăţat fără să ai nicio activitate s-ar putea să nu te facă să pari foarte credibil, dacă nu ai în spate nişte lucruri care să te susţină. S-ar putea să nu treci de primul pas", ne-a mai spus el.

Multe situaţii de acest fel se întâlnesc în cazul tinerilor autodidacţi care îşi caută un job în domeniul IT, unii dintre ei fiind foarte buni la ceea ce fac, chiar şi fără să fi absolvit facultatea. În acest domeniu, există şi companii care închid ochii în astfel de cazuri şi le oferă job-uri pentru simplul fapt că au toate competenţele necesare pentru a-şi îndeplini atribuţiile. Nu se întâmplă însă întotdeauna aşa.

"În unele domenii nu contează dacă nu ţi-ai terminat facultatea atât timp cât eşti foarte bun profesionist. Cu siguranţă nu aş da o recomandare studenţilor să nu îşi termine studiile pentru că la un moment dat s-ar putea să îi dezavantajeze", spune Gheban.

CV-ul este important pentru studenţi. Recruiterii nu căuta, în acest caz, experienţă, ci mai degrabă vor să vadă dacă aceştia au voinţa de a lucra, de a se dezvolta.

"Recuiterii nu sunt absurzi şi îşi dau seama că un student nu are cum să aibă experienţă de muncă dacă îl recrutezi în anul II sau III. Pe de altă parte te aştepţi să fi făcut ceva. Nu cauţi experienţă de muncă, dar cauţi fie rezultate academice foarte bune, fie proiecte la care a lucrat în timpul facultăţii. Cauţi să vezi că nu a stat degeaba, că a făcut mai multe lucruri în timpul facultăţii şi clar vrea să crească, să se dezvolte şi nu a trecut pasiv prin facultate", conchide reprezentantul Catalyst Solution.

Citește și: