Loredana VOICULESCU
698 vizualizări 19 ian 2015

Invitată la Gândul LIVE, fostul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu, actualmente primvicepreşedinte PNL, a declarat că premierul Victor Ponta încearcă, în opinia ei, să acrediteze ideea că există o colaborare şi "o frăţie" cu preşedintele Klaus Iohannis, "ceea ce nu este adevărat”.

„El este foarte simpatic. Nu şi-a ieşit din pielea de copy-paste. A văzut că preşedintele Iohannis a obţinut un acord, foarte important, nu numai pentru România, în ceea ce priveşte finanţarea armatei române (...) şi s-a gândit el că dacă Iohannis preşedintele a obţinut un asmenea pact, ia să ne jucăm de-a pactul din două motive. Primul, ca să ducă cumva în derizoriu înţelegerile pe care le obţine preşedintele pe teme serioase, şi doi, să se agaţe de imaginea preşedintelui şi a Opoziţiei şi să spună <<vedeţi ce bine ne înţelegem>>. Încearcă să acrediteze această idee că suntem într-o colaborare şi o frăţie care a existat, am pitit-o şi a ieşit acum la suprafaţă. Ceea ce nu este adevărat”, a declarat Anca Boagiu la Gândul LIVE.  În realitate, a continuat Boagiu, primul-ministru “vrea să ascundă neputinţa miniştrilor lui”.

Întrebată dacă, în opinia sa, PNL ar trebui să semneze un pact pentru Master Planul General de Transport, aşa cum a solicitat premierul Ponta, fostul ministru al Transporturilor a fost categoric: “În forma actuală categoric nu. Master Planul nu e un document politic, Master Planul este un document care are foarte multă tehnicitate în el, în care se reflectă nevoile de dezvoltare economică, sursele de finanţare, şi programarea proiectelor lui pe următorii 7 ani”.

Boagiu spune că, deocamdată, în PNL nu s-a luat o decizie finală legată de semnarea pactului pe Master Plan.

“Decizia finală (dacă PNL semnează sau nu Master Planul n.n.) nu a fost luată. Dar suntem o mulţime de oameni specializaţi în transporturi şi este evident ca Master Planul trebuie să reflecte nevoile României nu ale unor baroni locali.  Decizia va fi luată, în primul rând ar trebui să vedem Master Planul în forma lui finală, pentru că se modifică la televizor, sunt foarte multe bâlbe, se încurcă domnul ministru şi cu hărţile în faţă. Şi oricum, Master Planul lui Rus nu mai seamănă cu Master Planul lui Şova”, a declarat Anca Boagiu.

Fostul ministru al Transporturilor susţine că ea a fost cea care a introdus, la acea vreme, Master Planul ca şi o condiţionalitate în acordul cu FMI.

“Eu l-am introdus în acordul cu FMI, deci nu mă puteţi suspecta că nu îmi doresc un Master Plan. La momentul respectiv am cerut şi expertiză din partea Băncii Mondiale. Nenoricirea face ca după ce a fost finalizat MP in forma sa tehnică a fost modificat politic”, a spus Boagiu, adăugând că miniştri precum Dragnea, Şova, Fenechiu şi Silaghi “şi-au trasat câte o autostradă, o străduţă sau un drum expres”.

Master Planul pe Transport trebuie elaborat doar pe baza unui consens pe minimum zece ani între toate forţele politice, altfel nu are rost ca experţii Ministerului Transporturilor să se apuce de treabă, deoarece va fi un eşec în lipsa garanţiilor pe termen lung, a afirmat săptămâna trecută premierul Victor Ponta.

El a precizat că documentul va trebui prezentat şi preşedintelui ţării, înainte de acordul politic.

Citește și: