Loredana VOICULESCU
154391 vizualizări 10 oct 2011

Anvelopele de iarnă nu sunt obligatorii de la 1 noiembrie pentru toate autovehiculele, ci doar pentru cele care circulă pe porţiuni de drum cu gheaţă, zăpadă sau polei. Întrebat de gândul dacă toţi conducătorii auto sunt obligaţi să îşi doteze maşinile cu cauciucuri de iarnă, comisarul şef de la Poliţia Rutieră, Marian Zane, a răspuns: "Nu toţi. Este vorba despre circulaţia pe porţiunile cu zăpadă, gheaţă sau polei".

El a adăugat însă că este "incorect" să nu ne dotăm maşinile cu cauciucuri de iarnă. "Este important să nu fim surprinşi. Te poţi duce la cumpărături şi să fie soare, şi când ieşi poate să ningă", a spus Zane.

"Conducătorii auto care ştiu că îşi ţin maşinile în garaj, desigur că nu sunt nevoiţi să îşi cumpere cauciucuri de iarnă. Important este să evităm blocajele în trafic, nu amenzile", a mai spus comisarul şef Marian Zane.

Şi reprezentanţii Autorităţii Rutiere Române (ARR) au confirmat că cei care nu circulă pe porţiuni de drumuri cu zăpadă, polei sau gheaţă nu riscă sancţiuni dacă nu au cauciucuri de iarnă. Legislaţia care intră în vigoare pe 1 noiembrie prevede amenzi între 2.500 şi 4.000 de lei pentru cei fără anvelope de iarnă, şoferii riscând şi reţinerea certificatului de înmatriculare al automobilului.

Până când? - "Legislaţia nu prevede un termen calendaristic"

Întrebat până când se aplică această prevedere, reprezentantul ARR a spus că nu există un termen calendaristic prevăzut în ordonanţa 5/2011 pentru aprobarea unor reglementări privind creşterea siguranţei rutiere. "Riscă amenzi cei care circulă pe porţiuni cu zăpadă, gheaţă sau polei dacă sunt neechipaţi de iarnă", a declarat pentru gândul Florian Coman, directorul general al Autorităţii Rutiere Române (ARR). Termenul de 31 martie, vehiculat în presă, nu este prevăzut nicăieri, nu există o limitare, au mai explicat oficialii ARR.

Citeşte şi AFACEREA CAUCIUCURILOR DE IARNĂ OBLIGATORII - Cifrele unui superbusiness. PLUS: Unde s-a "ENERVAT" ministrul şi i-a venit ideea

"Nu este necesară nici o hârtie de la service". Cine verifică anvelopele

Poliţiştii vor fi cei care vor verifica dacă maşina oprită în trafic este dotată cu anvelope de iarnă, iar legislaţia nu prevede obligativitatea ca service-ul să emită "o hârtie" care să certifice faptul că maşina este dotată cu anvelope de iarnă, ne-au explicat oficialii ARR.

"Sunt sigur că poliţiştii sunt pregătiţi să evalueze (anvelopele-n.red.). Aplicarea acestei prevederi a fost amânată un an", a răspuns Florian Coman, la întrebarea dacă poliţiştii sunt pregătiţi să recunoască o anvelopă de iarnă de celelalte tipuri de anvelope.

"Poliţistul va lua ochelarii sau lupa şi se va uita la anvelopă. Nu există prevedere care să spună că noi, service-urile, trebuie să dăm o hârtie ce va fi prezentată poliţistului care opreşte maşina în trafic. Service-ul eliberează doar un certificat de garanţie pentru anvelopele pe care le montează, în care sunt trecute diverse specificaţii tehnice privind dimensiunea, profilul anvelopei", a declarat pentru gândul Denis Duţescu, şef de service şi distribuitor de anvelope.

Şoferii fără cauciucuri de iarnă şi care produc blocaje în trafic- buni de plată

Reprezentanţíi ARR au mai precizat că şoferii care nu au maşinile dotate cu anvelope de iarnă şi care provoacă blocaje în trafic vor fi pasibili de amenzi. "În situaţia în care, din cauza neechipării corespunzătoare, se produc blocaje sau accidente, se vor emite titluri de despăgubire care să acopere costurile pe care CNADNR le are cu deblocarea drumurilor. De exemplu, dacă pentru deblocarea drumului este nevoie de aducerea unei macarale, costurile cresc foarte mult. Valoarea unui titlu de despăgubire poate varia între 1.000 şi 4.000 de lei", a spus Coman.

Pe de altă parte, cei care şi-au dotat maşinile cu lanţuri şi le folosesc pe porţiuni unde acest lucru nu se justifică, stricând asfaltul, riscă de asemenea amenzi între 2.500 şi 4.000 de lei.

Cât costă o anvelopă de iarnă

Costul unei anvelope noi de iarnă variază de la 25 de euro, pentru un autoturism Tico şi poate ajunge la 2.500 de euro pentru maşinile 4X4. De exemplu, pentru un Logan, o anvelopă de iarnă la mâna a doua costă 40 -100 de lei, una reşapată costă 160 -180 de lei, iar una nouă ajunge la 200-400 de lei.

"Probabil preţurile vor mai creşte, în funcţie de cerere. Mă aştept la o creştere a preţurilor cu 20%", a mai arătat Denis Duţescu. El crede că vânzările de anvelope la mâna a doua "au explodat" în acest an.

"Preţul anvelopelor diferă semnificativ, în funcţie de dimensiunea, caracteristicile şi performanţelele acestora. Preţul anvelopelor este determinat de o multitudine de factori, în principal costul materiilor prime - şi aici un rol important îl are cauciucul natural al cărui preţ a crescut foarte mult în ultima perioadă-, costuri de fabricaţie, transport", a declarat pentru gândul Ioan Purdea, PR Manager Continental Automotive Products SRL.

Un alt factor care influenţează preţul anvelopelor pentru consumatorul final este locul de achiziţie: depozit en gross de anvelope, service auto, reprezentanţe auto, precum şi posibilitatea ca acesta să includă servicii precum montarea şi echilibrarea anvelopelor.

Astfel, cei care îşi vor cumpăra anvelope de la supermarket vor fi nevoiţi să îşi plătească şi costul cu montajul şi echilibrarea roţilor, adică între 30 şi 50 de lei pe fiecare roată. În prezent, unele supermarketuri vând anvelope reşapate, cu 150 de lei bucata.

Ce anvelope sunt acceptate

Nu orice anvelopă este acceptată de noua legislaţie. Pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, anvelopele care pe lângă expresia M plus S (Mud plus Snow) (noroi plus zăpadă) trebuie să aibă şi anumite semne, respectiv, un fulg de nea şi o creastă alpină, au explicat reprezentanţii ARR. Anvelopele marcate doar "all seasons" nu sunt acceptate.

Românii ar putea fi nevoiţi să cumpere cauciucuri în valoare de 690 de milioane de euro

Specialiştii apreciază că aproximativ o treime din parcul auto naţional este dotat cu anvelope de iarnă.

În cazul în care doar două treimi din parcul naţional auto ar fi activ în sezonul de iarnă, rezultă, având în vedere că o treime au deja cauciucuri de iarnă, o factură totală pentru achiziţia de cauciucuri de aproape 690 de milioane de euro, conform calculelor gândul. Calculul a presupus un preţ pentru o anvelopă de 400 de lei. Parcul auto este de circa 5,4 milioane de vehicule, dintre care doar 1,8 milioane ar avea nevoie de cauciucuri de iarnă, în condiţiile în care o treime din parc este inactiv iar încă o treime este deja echipat cu anvelope de iarnă.

Vânzările vor creşte cu 20%

"Anul trecut au crescut vânzările de anvelope cu 25-30% faţă de 2009. Nu ne aşteptăm la o creştere a vânzărilor foarte mare în acest an. În plus, pe unele segmente de autovehicule, cum ar fi utilitarele, se poate spune că este o criză de anvelope de iarnă. Sunt flote întregi de utilitare care trebuie echipate, dar anvelope nu sunt disponibile", a declarat Denis Duţescu.

Oficialii concernului Continental spun că în ultimii ani, vânzările pentru anvelopele de iarnă au înregistrat o creştere constantă în România. La această creştere a contribuit, în primul rând, extinderea parcului auto, faptul că tot mai mulţi şoferi conştientizează că siguranţa în trafic este direct determinată de utilizarea anvelopelor de iarnă, precum şi de faptul că tot mai mulţi români călătoresc în străinătate, unde anvelopele de iarnă sunt demult obligatorii.

"Odată cu introducerea obligativităţii echipării autovehiculelor cu anvelope de iarnă, ne aşteptăm ca volumul vânzărilor să crească, în linie cu cerinţele pieţei", a declarat Ioan Purdea. Distribuitorii de anvelope sunt de părere că vânzările vor creşte în acest an cu 20%, ca urmare a introducerii noii prevederi legale.

Citește și: