Corina VÂRLAN
26735 vizualizări 26 oct 2013

În ultima vreme, tot mai mulţi bucureşteni renunţă la repartitoarele de căldură. Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România (FAPR), spune că nu există o statistică cu numărul exact al celor care au renunţat la contorizarea căldurii, dar că numărul acestora este foarte mare. Printre motivele invocate de cei care au renunţat se numără costul mai mare comparativ cu apartamentele unde nu sunt montate astfel de dispozitive, precum şi faptul că blocul nu se încălzeşte uniform şi astfel apare igrasia.

ORA DE IARNĂ 2013. Duminică, 27 octombrie, dăm ceasul înapoi: ora 4 devine ora 3

Cu cât scade factura la căldură dacă renunţi la repartitoare

Ştefăniţă Turceac, administratorul a patru blocuri cu patru etaje din cartierul bucureştean Berceni, spune că din 60 de apartamente, locatarii din 51 au decis să renunţe în această iarnă la repartitoare. Acesta a precizat că încă de anul trecut oamenii au început să renunţe la aceste dispozitive şi că, odată ce au luat această decizie, facturile lor la căldură au scăzut cu câteva sute de lei.

Spre exemplu, la un apartament cu două camere şi cu o suprafaţă de 50 de metri pătraţi, costurile încălzirii ajung în sezonul rece la 500 de lei dacă în locuinţă sunt montate repartitoare, respectiv la circa 200 de lei dacă acestea nu sunt instalate.

FOTO: Mediafax Foto

Un exemplu aproape similar este prezentat şi pe site-ul FAPR, potrivit căruia la un apartament cu două camere cu repartitoare încălzirea ajunge la 650 de lei, în timp ce la acelaşi tip de apartament fără repartitoare factura la încălzire ajunge la maximum 320 de lei.

Turceac susţine, de asemenea, că unul dintre motivele care i-au determinat pe locatarii blocurilor pe care le administrează să renunţe la repartitoare a fost acela că multe persoane preferau să îşi încălzeasă locuinţele "de la aragaz".

"Lumea stătea cu caloriferele închise şi dădea drumul la gaze, iar factura era de 10 ori mai mare iarna decât vara", a declarat Turceac pentru gândul, adăugând că într-o singură lună din sezonul rece, pentru o singură scară dintr-un imobil cu 4 etaje şi 15 apartamente, factura la gaze a fost de 18 milioane de lei vechi.

De ce este periculoasă metoda încălzirii locuinţelor "de la aragaz"

Încălzirea locuinţelor "de la aragaz" nu doar că încarcă facturile tuturor locatarilor, dar duce în final şi la degradarea blocurilor. "Din cauza faptului că foarte mulţi ţin caloriferele închise, a apărut igrasie în majoritatea apartamentelor", a adăugat Turceac.

Reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România (FAPR), organizaţie neguvernamentală care reprezintă la nivel naţional interesele asociaţiilor de proprietari, semnalează, la rândul lor, probleme similare cauzate de încălzirea "de la aragaz" pe timpul iernii.

FOTO: Remus Suciu/Mediafax Foto

"Datorită încălzirii parţiale şi neuniforme a clădirii nu se asigură o temperatură permanentă de minim 18 grade Celsius necesară conservării clădirii pe timp de iarnă ceea ce a condus la apariţia mucegaiului şi igrasiei la îmbinări şi la structura de rezistenţă, aspect greu şi foarte scump de reparat", se explică pe site-ul FAPR.

Degradarea clădirilor nu este singura consecinţă a încălzirii locuinţelor cu ajutorul gazului de la aragaz. Această practică poate dăuna şi sănătăţii locatarilor.

"Au loc îmbolnăviri în masă ale persoanelor care stau în frig în casă sau se încălzesc cu aragazul de tipul astm, bronşită, congestie pulmonară, răceală", potrivit FAPR.

Cum este calculată factura la încălzire acolo unde există repartitoare

Un alt motiv care i-a determinat pe locatarii blocurilor din cartierul Berceni administrate de Ştefăniţă Turceac să renunţe la repartitoare este şi acela că, din punctul lor de vedere, modul de calcul al facturilor la încălzire nu este unul avantajos.

"Nu ştiu cum Dumnezeu repartizează costurile", spune Turceac.

Răspunsul vine din partea reprezentanţilor Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), cei care au şi rolul de a le da autorizaţiile necesare firmelor care vor să monteze repartitoare de costuri de încălzire atât în Capitală, cât şi în alte oraşe din România.

FOTO: Mediafax Foto

Repartizarea consumurilor de energie termică în blocurile unde au fost montate astfel de dispozitive se realizează pe baza Normei tehnice aprobate prin Ordinul Preşedintelui ANRSC nr. 343 din anul 2010.

Odată cu intrarea sa în vigoare, orice altă metodologie care ar fi fost utilizată de către asociaţiile de proprietari cu acelaşi scop a încetat să mai fie valabilă.

"Aplicarea Normei nu induce efecte negative, întrucât niciun proprietar nu va plăti mai mult pentru consumul aferent părţilor comune, faţă de situaţia când în bloc n-ar fi fost montate repartitoare", se explică într-un document ANRSC ce cuprinde detalii despre aplicarea Ordinului nr. 343.

Consumul total facturat de furnizorul de energie termică unei asociaţii de proprietari este calculat, în prezent, adunând consumul comun şi consumul individual al tuturor apartamentelor şi spaţiilor dintr-un bloc.

Consumul comun cuprinde atât căldura cedată de conductele cuprinse între contorul de energie termică şi coloanele de distribuţie, cât şi cea cedată de coloanele de distribuţie din condominiu (corp de clădire sau tronson cu una mai multe scări din cadrul unei clădiri de locuit cu mai multe etaje) şi cea cedată de corpurile de încălzire amplasate pe casa scării, în uscătorii, în spălătorii sau în orice altă zonă comună.

"Cota procentuală din cantitatea totală de energie termică pentru încălzire aferentă părţilor comune se determină proporţional cu indicaţiile unui repartitor comun", se explică în Norma tehnică.

FOTO: Normă tehnică, Ordinul Preşedintelui ANRSC nr. 343/2010

Consumul individual cuprinde căldura cedată de coloanele de distribuţie care traversează fiecare locuinţă în parte, cea cedată de coloanele în încălzire cu rol de corpuri de încăzire ("ţevi îngroşate") şi cea cedată de caloriferele din fiecare apartament, pe care sunt sau nu montate repartitoare de costuri de încălzire.

Cantitatea totală de energie termică pentru încălzire ce revine fiecărui proprietar dintr-un bloc se calculează adunând cota parte din consumul comun şi cantitatea individuală repartizată fiecărui proprietar.

Cantitatea individuală repartizată fiecărui locatar se determină în funcţie de trei aspecte:

- indicaţiile repartitorului comun pentru căldura cedată de coloanele de distribuţie şi de cele de încălzire care trec prin apartament;

- indicaţiile repartitoarelor montate pe coloriferele din fiecare cameră a apartamentului;

- numărul de unităţi de consum care sunt alocate pentru căldura cedată în apartamentele în care nu sunt montate repartitoare de costuri de încălzire.

Cât de uşor poţi renunţa la repartitoare

Proprietarii de la o asociaţie din zona Unirii vor să renunţe încă de anul trecut la repartitoare, numai că sunt blocaţi de faptul că au încheiat contract pe 10 ani cu firma care le-a pus repartitoarele. „Vrem de vreo doi ani să renunţăm la repartitoare, dar firma invocă o clauză din contract. Acum se măsoară cantitatea de gigacalorie din mediul ambient, în loc să se măsoare numai cantitatea de gigacalorie din calorifer. Adică, dacă pui orice altă sursă de căldură în cameră, aceasta este măsurată de către repartitor”, spune Liliana Velicu, administrator de bloc.

Aceştia sunt nemulţumiţi şi de faptul că plătesc pentru citirea repartitoarelor . „Sunt comisioane la citire, şi pentru tot blocul se percepe o sumă în plus la factură, adică aproximativ 500 de lei”, spune Cătălin Mihăilescu, locuitor din blocul Unirii 45.

FAPR atrage însă atenţia că astfel de contracte sunt abuzive şi nu produc niciodată efecte asupra consumatorilor de servicii. Potrivit acestei organizaţii, proprietarii îşi pot demonta singuri repartitoarele. Problema este că în această situaţie, proprietarii unui apartament care renunţă la repartitoare în mod individual plătesc încălzirea în sistem pauşal şi costurile pot fi chiar mai mari. Pentru a scăpa definitiv de repartitoare, este nevoie de acordul a jumătate plus unu dintre proprietarii unei asociaţii unde sunt montate repartitoare.  

În ce condiţii se pot monta repartitoarele

Atunci când cel puţin 80% dintre locatarii unui bloc hotărăsc că vor să îşi monteze repartitoare de costuri pentru încălzire, asociaţia de proprietari trebuie să întocmească un inventar al conductelor, al coloanelor de distribuţie şi al corpurilor de încălzire care se află în proprietatea comună pe care îl trimit apoi firmei care se ocupă cu montarea repartitoarelor.

Un astfel de inventar poate fi realizat destul de repede, în cel mult trei zile, şi este necesar pentru că pe baza lui este determinată suprafaţa echivalentă termic (SET - mărime convenţională care caracterizează puterea termică a unui corp de încălzire/ determinată de către specialişti).

FOTO: Normă tehnică, Ordinul Preşedintelui ANRSC nr. 343/2010

"Practic, asociaţia de proprietari nu trebuie să ia decizii, să hotărască sau să înveţe formule, ci doar să facă inventarul fizic al instalaţiilor de încălzire din spaţiile comune şi să asigure montarea unui singur repartitor în aceste spaţii", se explică într-un document ANRSC ce oferă detalii suplimentare legate de Ordinul nr. 343/2010.

Ce trebuie să ştii despre instalarea şi despre citirea repartitoarelor

Primul pas pe care trebuie să îl urmeze persoanele care vor să îşi monteze în imobile repartitoare de costuri de încălzire este acela de a căuta o firmă specializată în acest domeniu şi să se asigure că aceasta este autorizată de ANRSC.

La finalul lunii septembrie, în Capitală existau 20 de firme care deţineau o astfel de autorizaţie.

Consultă aici lista completă a companiilor din România care sunt autorizate de ANRSC pentru montarea şi exploatarea sistemelor de repartizare pentru încălzire şi pentru apă caldă.

Pentru a obţine o astfel de autorizaţie, patronii acestor firme trebuie să aibă, printre altele, o bază de date care cuprinde o serie de coeficienţi ai repartitoarelor, pentru toate tipurile de calorifere, pe care o pot obţine contracost direct de la producătorii acestor dispozitive.

"Nimeni nu poate cumpăra repartitoare decât însoţite de baza de date. Altfel nu ai ce face cu ele", a declarat pentru gândul Iulian Băndoiu, director al Direcţiei Reglementări, Licenţe, Preţuri şi Tarife din cadrul ANRSC.

Odată aleasă firma, pe toate caloriferele sunt montate repartitoare, într-un loc în care temperatura suprafeţei respective este considerată a fi echivalentă cu temperatura medie a caloriferului, după cum se explică pe site-ul RADET Bucureşti, principalul furnizor de apă caldă şi încălzire în sistem centralizat din Capitală.

FOTO: RADET

Pentru instalarea acestor dispozitive nu este necesară nicio lucrare care să modifice instalaţiile existente, "cu excepţia faptului că robinetul dublu reglaj al corpului de încălzire se înlocuieşte cu un robinet termostatic".

După montare, citirea repartitoarelor şi stabilirea cotei de încălzire este realizată, de cele mai multe ori, de către reprezentanţii firmei care le-a instalat, cu acordul scris al locatarilor unui bloc, dar şi cu acordul scris al asociaţiei de proprietari.

Alte informaţii utile:

1. Fiecare calorifer trebuie să fie dotat, pe lângă repartitor, cu un robinet termostatat. Astfel, fiecare persoană îşi poate regla temperatura dorită în fiecare cameră a apartamentului.

2. În cazul în care repartitorul este acoperit cu diferite obiecte înregistrările lui pot fi influenţate. "Chiar şi perdelele pot denatura consumul, ducând la înregistrări mai mari", explică cei de la RADET Bucureşti.

Fii la curent cu ştirile economice ale momentului. Abonează-te la pagina de Facebook Gândul Financiar.

Citește și: