Românii au trăsături de antreprenori, pentru că au curiozitate, sunt flexibili, privesc lucrurile din partea pozitivă, însă principala slăbiciune a antreprenorilor români este că le lipseşte curajul de a începe ceva nou, este de părere Sorin Faur, director HR coordinator pentru BDO regiunea Balcani, unde este responsabil de 11 ţări.

Una din cele mai mari probleme cu care se confruntă antreprenorii pe piaţa locală este lipsa posibilităţilor de finanţare, necesare pentru înfiinţarea unui startup. 

”Diferenţa între antreprenorii din România şi SUA este că sistemul de acolo e gândit să te ajute. Singura ta grijă e să ai o idee bună. Ecosistemul în SUA are trei părţi: antreprenorul cu ideea, partea de finanţare care este complet autonomă şi publicul, care este dispus să încerce lucruri noi”, a declarat la ZF LIVE Sorin Faur.

Urmăriţi înregistrarea emisiunii ZF Live

"Există nişte stagii de finanţare la care poţi să aderi. Primul stadiu este finanţarea din surse proprii, pentru că este important să pui ceva pe masă. Stadiul următor, cu finanţări până la 250.000 de dolari, constă în a merge la evenimente, prezinţi ideea. Şi la noi este un eveniment asemănător, Venture Connect”, a adăugat el. 

Foto Mediafax//Sorin Faur

Sorin Faur, care s-a întors recent din SUA unde a urmat cursurile unei renumite şcoli de business din Massachusetts, spune că întreprinzătorii români au obsesia controlului şi se tem că vor fi furaţi de angajaţi.

“Antreprenorii români au obsesia de a nu fi furaţi, iar asta vine din trecut. Dar fără să delegi, te sufoci. Trebuie să ai încredere în oamenii de lângă tine”, spune Faur. Referindu-se la eşecul în afaceri, în SUA acesta poate fi considerat o experienţă, în anumite condiţii. “Este o vorbă: dacă este să cazi, este bine să cazi repede şi ieftin. Să recunoşti paguba, dar să mergi mai departe”, zâmbeşte el.

În Statele Unite sunt înfiinţate anual 530.000 de noi firme. Spre comparaţie, în România au fost create anul trecut aproximativ 60.000 de firme noi, în scădere faţă de anul anterior.

Faur spune că în SUA se cultivă ideea că oricine poate fi antreprenor. Există o disciplină care se poate învăţa la şcoala de business. Centrul MIT (o şcoală de business din Massachusetts, SUA) a generat 25.000 de startup-uri cu o cifră de afaceri totală de 2.000 de miliarde de dolari pe an. “Fondatorii Intel au învăţat acolo”, a exemplificat el.

Reprezentantul BDO a explicat că în SUA tinerii cu idei valoroase pot găsi finanţare pentru proiectele lor.

„Să zicem că ai o idee pentru un produs şi ai nevoie de 100.000 de dolari. Există platforme unde tinerii îşi pot prezenta ideea, pot lansa o campanie, timp de o lună, prin care să atragă investitori persoane fizice pentru proiectul lor. Cei ce finanţează cu sume mai mari pot primi produsul înainte de a fi lansat oficial pe piaţă, la preţ mai mic. Sunt foarte multe evenimente în care întreprinzătorii îşi pot prezenta şi testa ideea. Acolo mergi şi încerci să găseşti un investitor care să te finanţeze”, a spus Faur.

În ce priveşte vârsta celor care pornesc o afacere în America, 40% dintre startup-uri sunt create de persoane cu vârsta cuprinsă între 30 şi 39 de ani, 20% au fost create de persoane cu vârsta între 40 şi 49 de ani, iar 5% de persoane de peste 50 de ani.
Pe platforma edx.org există peste 200 de cursuri gratuite, de chimie, fizică, precum şi de despre antreprenoriat, iar absolvenţii primesc la final o diplomă.

Sorin Faur este absolvent al Universităţii Bucureşti (Facultatea de Psihologie). Absolvent a altor 2 mastere in cadrul aceleiaşi facultăţi, Sorin este absolvent si al programului de Executive MBA, realizat de Vienna University impreuna cu University of Minnesota, unul dintre cele mai bune programe europene. Este de asemenea Certified Management Consultant (ICMCI Elvetia). În prezent ocupa functia de HR Coordinator pentru BDO regiunea Balcani fiind responsabil de 11 tari. 

Citește și: