Loredana VOICULESCU
37917 vizualizări 13 dec 2012

Şoferii care vor circula pe autostrăzile Bucureşti-Piteşti, Bucureşti-Constanţa, precum şi pe centura de sud a Bucureştiului, care va avea regim de autostradă şi care urmează să fie construită în regim de concesiune, vor trebui să plătească o taxă de utilizare.

În total, Compania Naţională de Autostrăzi ia în considerare introducerea taxării pe circa 360 de kilometri de autostrăzi, după cum reiese din datele de la companie.

Informaţia apare în anunţul CNADNR de lansare a procedurii de licitaţie - dialogul competitiv - pentru concesionarea autostrăzii Centura de sud a Bucureştiului (48 km), "la pachet", cu operarea şi întreţinerea autostrăzilor Bucureşti-Constanţa şi Bucureşti-Piteşti.

Sursa anunţ CNADNR

Valoarea estimată a întregului contract este de 9,06 miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 2 miliarde de euro, fără TVA.

De altfel, şi în cazul autostrăzii Comarnic-Braşov (58km), pe care compania naţională de autostrăzi a relansat-o în aceste zile şi care ar urma să fie construită tot prin concesionare, se menţionează introducerea unui tarif de utilizare a autostrăzii.

Tarifele de utilizare pentru toate aceste autostrăzi ar putea varia între 3 euro pentru autoturisme şi 7,5 euro pentru autocare.

În prezent, pe autostrada A2, în apropierea localităţii Feteşti, există o staţie de colectare a tarifelor de utilizare a autostrăzii.

Sectoarele luate în considerare pentru introducerea unei taxe de utilizare:

Sursa: CNADNR

Cum va arăta centura Bucureşti Sud

În afară de a dota cu staţii de taxare şi sisteme ITS (sisteme inteligente de transport n.n.) autostrăzile Bucureşti-Piteşti şi Bucureşti-Constanţa, concesionarul va trebui să obţină finanţare şi să construiască centura de sud a Capitalei, se arată în anunţul publicat de CNADNR.

Viteza maximă de circulaţie pe centura de sud a Bucureştiului va fi de 120 km pe oră şi 140 km pe oră.

Tipul procedurii pentru selectarea concesionarului este dialogul competitiv, la fel ca şi în cazul autostrăzii Comarnic-Braşov.

Traseul autostrăzii centura de sud a Bucureştiului se desfăşoară la o distanţă variind între 1 şi 6 km faţă de şoseaua de centură existentă, în exteriorul acesteia, se menţionează în datele de la compania naţională de autostrăzi.

 

Autostrada va fi dotată cu patru parcări de scurtă durată.

La fel ca şi în cazul Comarnic-Braşov, în cadrul procedurii de dialog competitiv a fost limitat numărul de operatori economici care vor fi invitaţi să prezinte oferte sau să participe la "între 3 şi 5 agenţi economici".

Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 28 ianuarie 2013.

Citește și: