11431 vizualizări 9 aug 2011

Comisia Rezervei Federale americane a făcut public un comunicat de presă în care explică implicarea Băncii Centrale americane în noua criză cu care se confruntă SUA.

UPDATE 22.18

Rezerva Federală a SUA (Fed) a anunţat, marţi, că va menţine politicile de stimulare pentru cel puţin încă doi ani, într-un efort de a susţine economia şi pieţele globale încă fragile, transmite Reuters.

Este însă neclar dacă decizia, care nu implică un angajament privind noi fonduri pentru cumpărarea de obligaţiuni, va fi suficientă pentru a oferi un punct de sprijin bursei din Statele Unite, după ce acestea au pierdut 15% în ultimele două săptămâni.
Creşterea economică a SUA se dovedeşte considerabil mai slabă decât aşteptările, indicând că inflaţia, care s-a temperat recent, va rămâne sub control în viitorul previzibil, menţionează Fed.
"Fed anticipează că situaţia economică, incluzând o rată redusă de utilizare a resurselor şi o perspectivă pentru inflaţie temperată pe termen mediu, va garanta, probabil, un nivel scăzut al ratelor la fondurile federale cel puţin până la mijlocul anului 2013", se arată într-un comunicat al Fed.


În comunicatul publicat, predomină trei idei principale.

1. Până la mijlocul anului 2013, nu vor creşte ratele dobânzilor

2. Economia americană traversează o perioadă riscantă.

3. Banca Centrală americană va ajuta economia SUA în orice manieră va fi necesar.

Citeşte aici comunicatul FED în limba engleză.


UPDATE 22.12 Vezi aici cum a recaţionat bursa americană.

Bursa americană şi-a accentuat scăderea după ce Rezerva Federală americană a promis că nu va creşte ratele dobânzilor, cel puţin până la mijlocul lui 2013, scrie MarketWatch. Comisia Federală a Pieţei Deschise a vorbit despre ajutorarea economiei americane sub orice formă va fi necesar. Indicele Dow Jones Industrial Averege (DJA) a căzut cu 71.90 de puncte până la 10.743, în timp ce indicele S&P 500 a căzut cu 3.39 puncte la 1.116.

LINKURI UTILE:

Bloomberg: Banca Centrală americană va întări ajutorul financiar acordat ţării

Wall Street Journal: Live Blog. Reacţii legate de retrogradarea ratingului SUADobânda de politică monetară a băncii central americane se află la un minim istoric, în banda de variaţie 0-0,25%.
Fed a reafirmat şi politica de a reinvesti fondurile unui portofoliu de obligaţiuni, fără să ofere detalii.
Decizia Fed vine într-un moment de instabilitate pe pieţele de capital, cauzat de amplificarea temerilor privind riscurile la adresa economiei mondiale, după retrogradarea ratingului Statelor Unite de către agenţia Standard & Poor's.

Marius Oncu, marius.oncu@mediafax.ro

ŞTIREA SE ACTUALIZEAZĂ

Citește și: