Dan Straut
3883 vizualizări 13 iul 2018

”Pentru a simplifica completarea şi depunerea online a Declaraţiei Unice, Ministerul Finanţelor Publice - ANAF pune la dispoziţia contribuabililor o aplicaţie informatică dedicată, care poate fi accesată la adresa https://declunica.anaf.ro/”, arată comunicatul.

Pentru a completa şi depune Declaraţia Unică la adresa https://declunica.anaf.ro/  trebuie să utilizaţi numele de utilizator şi parola contului personal din Spaţiul Privat Virtual, menţionează ANAF.

Instituţia recomandă utilizarea din timp a aplicaţiei dedicate completării şi depunerii online a Declaraţiei Unice, pentru a se evita îngreunarea procedurii de depunere de către un număr mare de utilizatori înregistraţi simultan în sistem.

„Contribuabilii care depun electronic Declaraţia Unică beneficiază de bonificaţia de 5% din impozitul pe venit plătit integral pânã la 15 martie 2019 inclusiv, reprezentând obligaţiile fiscale anuale pentru anul 2018. O bonificaţie de 5% se acordă, de asemenea, şi pentru contribuţiile sociale datorate potrivit legii”, precizează ANAF.

Pentru mai multe lămuriri, principalele întrebări pe care contribuabilii ar putea să le pună ANAF au primit răspunsuri consemnate online de StartupCafe.

În şedinţa de joi, Executivul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care a fost prelungit, până pe 31 iulie 2018, termenul de depunere a declaraţiei unice de către contribuabili, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.

"Termenul era iniţial 16 iulie,” precizează Barbu. ”Cu alte cuvinte, toate acele modificări făcute de Guvern în acest an rămân în vigoare, dar cu schimbarea termenului prorogat. Bonificaţiile rămân în vigoare." 

Ministerul Finanţelor Publică a explicat, într-un mesaj pe Facebook, că amânarea a fost necesară deoarece contribuabilii au lăsat pentru ultimele zile depunerea Declaraţiei Unice, iar numărul mare de accesări au îngreunat funcţionarea Spaţiului Privat Virtual (SPV).

Fostul şef al ANAF Gelu Diaconu critică amânarea termenului de depunere pentru Declaraţia Unică şi susţine că suportul informatic necesar funcţionării Spaţiului Privat Virtual este la pământ. 

”Dezastrul este şi astăzi total! De aceea, acum sunt nevoiţi să prelungească termenul de depunere şi au trebuit să scoată, pe repede înainte, o noua OUG,” scrie Diaconu pe pagina sa de Facebook. ”Mişa e în concediu, Teodorovici bate câmpii zilnic pe la televiziunea de casă, preocupat de chiria lui Iohannis, dar nu şi de debitele Teldrum, iar contribuabilii îşi sparg creierii încercând să acceseze SPV. Avertizez că va urma, de frica prescrierii, trimiterea la contribuabili a milioane de decizii de impunere CASS, restante din perioada 2014 încoace! Nici nu ştiţi la ce nivel de debandadă generală s-a ajuns. ANAF este lipsită complet de resurse, unii aşteaptând colapsul, iar alţii pregătindu-şi fuga în afara instituţiei.”

 

Citește și: