Alexandra PELE
24099 vizualizări 31 iul 2014

Consiliul Fiscal atrage atenţia că proiectul de rectificare a bugetului nu cuprinde nicio menţiune modului în care va fi compensată reducerea CAS, dacă aceasta va fi aplicată anul acesta. Mai mult, sursa de acoperire a celor 850 de milioane de lei, respectiv veniturile suplimentare din taxa pe stâlp, au fost deja ”prinse” în actuala formă a bugetului, ceea ce înseamnă că executivul va fi nevoit să găsească alte soluţii dacă doreşte să scadă CAS-ul din octombrie fără a depăşi ţinta de deficit, de 2,2% din PIB.

”Consiliul fiscal reaminteşte că proiectul de rectificare bugetară nu include impactul reducerii cu 5 pp. a CAS datorat de angajator de la 1 octombrie, aprobat de Parlament, dar nepromulgat de Preşedinte. Având în vedere că nota de fundamentare a propunerii de modificare a Codului fiscal mai sus menţionate preciza ca sursă de acoperire a impactului pentru anul curent încasările suplimentare din impozitul pe construcţii speciale, iar aceasta din urmă sunt deja prinse în forma curentă a bugetului rectificat fără a conduce la o diminuare a deficitului bugetar, Consiliul fiscal atrage atenţia că o eventuală aplicare a propunerii legislative la termenul avut în vedere iniţial nu are acoperire în bugetul actual, încadrarea în ţinta de deficit implicând cel mai probabil o reducere ulterioară semnificativă a cheltuielilor bugetare”, se arată în Opinia Consiliului fiscal cu privire la Raportul semestrial privind situaţia economică şi bugetară şi proiectul de rectificare a bugetului consolidat pe anul 2014, document publicat joi.

Mai mult, Consiliul este de părere că din datele făcute publice până la ora actuală nu ar exsta motive de optimism cu privire la o eventuală îmbunătăţire a situaţiei bugetare pe partea de venituri.

”În plus, execuţia bugetară la 6 luni şi propunerea de rectificare conţin extrem de puţine elemente care să poată conduce la optimism cu privire la posibilitatea ca o acoperire a minusurilor de venituri generate de modificările legislative mai sus menţionate (reducerea CAS şi scutirea de impozit a profitului reinvestit n.r.) să poată fi realizată pe seama îmbunătăţirii eficienţei colectării”, arată Consiliul Fiscal.

Banii pentru reducerea CAS au fost motiv de dispută între Premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu care retrimis legea în parlament pe motiv că pune în pericol echilibrul bugetar. Anterior, în cadrul unei discuţii la Cotroceni, premierul şi ministrul Finanţelor nu au putut să dea un răspuns la întrebarea cu ce se compensează veniturile după reducerea CAS.

Rectificare bugetară, uşor negativă

Premierul Victor Ponta a dat asigurări că rectificarea bugetară va fi pozitivă, mai exact că executivul nu va fi nevoit să revizuiască veniturile în scădere, în ciuda rezultatele foarte slabe la capitolul încasări.

”E o rectificare pozitivă (...) E bine că dăm şi nu luăm”, a spus Ponta, înainte de şedinţa de Guvern de joi. Premierul a precizat totodată că încasările din luna iulie sunt foarte bune, ceea ce îi dă motive să fie optimist cu privire la recuperarea banilor pierduţi ca urmare a amânării unor măsuri.

Din raportul pe primele şase luni reiese că executivul a colectat cu un miliard de euro mai puţini bani la buget decât îşi asumase în programul pe 2014. Pentru a echilibra bugetul, Guvernul a sacrificat investiţiile, respectiv cofinanţările pentru proiectele din fonduri europene şi cheltuielile de capital, lucru care a permis menţinerea deficitului la 0,5% din PIB în primul semestru, faţă de 1,05% în aceiaşi perioadă a anului trecut.

Consiliul Fiscal este de părere că veniturile au fost majorate artificial, ca urmare a unor calcule strict contabile, în absenţa cărora rectificarea ar fi indicat o scădere a veniturilor cu 128 de milioane de lei.

”La nivelul veniturilor bugetare, propunerea de rectificare are în vedere majorarea acestora cu 1,54 miliarde lei, însă după ajustarea pentru impactul schemei de stingere în lanţ a arieratelor faţă de BGC (cu impact pe TVA şi contribuţii sociale) şi al modificării de tratament contabil al operaţiunilor de vânzare-cumpărare de bunuri din rezerva de stat (cu impact la nivelul veniturilor de capital) ce majorează artificial veniturile cu 1,66 miliarde lei, încasările apar drept revizuite uşor negativ, respectiv cu 128 milioane lei”, se arată în opinia Consiliului Fiscal.

Colectarea, la pământ

Colectarea din primele şase luni a lăsat de dorit, având în vedere diferenţele dintre programul Guvernului şi execuţia publicată de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), se mai arată în documentul citat.

Rezultate sub aşteptări s-au consemnat la capitolele venituri din impozite şi din TVA.

Mai exact, la buget s-a strâns doar 96,4% din suma estimată că ar urma să se colecteze din impozitul pe salarii şi venit,  în condiţiile în care numărul salariaţilor a crescut în perioada ianuarie-mai 2014 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior cu 0,8%, iar creşterea anuală a salariului brut aferentă aceleiaşi perioade a fost de 4,95%.

”Apreciem că evoluţia nefavorabilă a veniturilor din impozitul pe salarii şi venit reflectă o scădere semnificativă de eficienţă a colectării, existând însă unele semne de revenire a încasărilor în ultima lună a semestrului (la nivelul lunii iunie fluxurile de venituri le-au depăşit pe cele din iunie 2013 cu 8,9%)”, se precizează în text.

În ceea ce priveşte evoluţia slabă a veniturilor din TVA, care s-au situat la 94,3% din program, Consiliul apreciază că acestea ”reflectă o scădere semnificativă a eficienţei colectării, mai ales dată fiind dinamica anuală ridicată a volumului vânzărilor cu amănuntul (8,2% în perioada ianuarie-mai 2014 în termeni reali)”.

Ialomiţianu: Guvernul a îngropat reducerea CAS

Şi fostul ministru al Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, susţine că Guvernul a apelat la „câteva artificii tehnice” pentru a acoperi neîndeplinirea ţintelor asumate. “Practic, în loc să taie cheltuielile bugetare ca urmare a neîncasării veniturilor prognozate la bugetul de stat, Victor Ponta le-a blocat. Vorbim de circa 2,3 miliarde de lei blocate. Al doilea truc este posibilitatea de a compensa datoriile faţă de firme cu datoriile acestor firme la bugetul de stat. Suma cu care se majorează veniturile şi cheltuielile prin operaţiunile de swap este de aproximativ 1,2 miliarde de lei. Vorbim deci despre o economie artificială de 2,3 miliarde de lei de la blocarea cheltuielilor plus 1,2 miliarde de la operaţiunile de swap. Practic, o rectificare negativă de 3,5 miliarde de lei”, a spus fostul ministru. În opinia sa, aşa cum arată datele rectificării, reducerea CAS este imposibil de făcut .

Citește și: