42 vizualizări 1 apr 2008

Dintr-un total de 3.500 de apartamente a­­nun­­­ţate a fi terminate în 2007, atât în Bucureşti, cât şi în împrejurimi, doar 1.500 – 2.000 au fost livrate şi doar jumătate dintre acestea sunt ocupate de clienţi, arată un studiu al companiei poloneze de consultanţă imobiliară REAS.

„S-a remarcat un fenomen interesant pe piaţa imobiliară din Bucureşti, şi anume: blocurile rezidenţiale nou construite sunt pe jumătate neocupate, în ciuda cererii mari de locuinţe. Nevoia de locuinţe noi la nivelul Capitalei este estimată la un număr de 135.000 de unităţi, cu mult peste gradul de absorbţie al oraşului”, arată studiul. Motivul pentru care aceste locuinţe sunt încă goale este că ele au fost achiziţionate de investitori speculativi, care au scos apartamentele la vânzare sau spre închiriere la preţuri exorbitante pentru a obţine un profit cât mai mare.

 „Preţul unui apartament în fază de proiect este mult mai mic decât în momentul finalizării, în special dacă vorbim de preţul de lansare. La finalizare preţurile cresc simţitor, iar apartamentele trebuie plătite aproape integral. Ca exemplu, la lansare un metru pătrat construit poate costa 1.200 de euro+TVA, în timp ce în faza finală preţul poate ajunge la 1.800 –2.000 de euro+TVA pe metru pătrat”, a declarat pentru Gândul Anda Marian, directorul departamentului rezidenţial din cadrul companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Chirii de 4.000 de euro pe lună

Dintre ansamblurile rezidenţiale noi unde se manifestă această tendinţă studiul a ales ca exemplu cele 343 de apartamente livrate în toamna anului trecut în cadrul proiectului Quadra Place, situat în partea de vest a Bucureştiului, 20 – 25% dintre acestea fiind scoase la vânzare de către diverse agenţii imobiliare. Pe acelaşi tipar, 25% din cele 450 de unităţi locative livrate la sfârşitul anului 2007 şi începutul lui 2008 în cadrul proiectului Central Park din apropierea Circului de Stat sunt deja scoase la vânzare sau spre închiriere. Un procent mai mare se înregistrează la proiectul Emerald Residence ce are 279 de apartamente şi este situat pe malul lacului Tei, unde potrivit studiului doar 40% din apartamente vor fi ocupate de beneficiarii finali, restul de 60% fiind achiziţionate de către investitori.

„Un alt exemplu este proiectul Băneasa Rezidenţial, unde apartamentele cu două şi trei dormitoare sunt oferite spre închiriere cu preţuri între 3.500 şi 4.000 de euro pe lună. Cu un asemenea buget, un doritor poate închiria o vilă la acelaşi preţ în aceeaşi zonă. Tocmai de aceea, putem spune că aşteptările investitorilor sunt destul de mari pentru piaţa imobiliară din acest moment”, se mai arată în raport.

Se pare că acest fenomen se va menţine în primăvara acestui an şi asta pentru că alte ansambluri rezidenţiale urmează a fi livrate în această perioadă. Având în vedere faptul că anul acesta urmează a fi livrate de patru – cinci ori mai multe locuinţe decât anul trecut, realizatorii studiului se întreabă câte dintre acestea vor fi locuite, mai ales că o parte dintre aceste proiecte sunt situate în zonele limitrofe, unde nu există infrastructură.


Citește și: