171 vizualizări 13 dec 2010

Până pe 15 ianuarie, circa 6,5 milioane de proprietari de locuinţe din România trebuie să îşi cumpere o asigurare obli-gatorie a locuinţei, pentru a nu risca să fie amendaţi cu până la 500 de lei de către primari.

O modificare legislativă recentă arată că cei care au o asigurare facultativă a locuinţei, care acoperă toate riscurile prevăzute în poliţa obligatorie, nu sunt nevoiţi să cumpere o asigurare obligatorie. "Probabil după 15 ianuarie primarii nu vor avea ca prim imbold amendarea celor care nu şi-au făcut asigurare obligatorie, ci mai degrabă le vor explica oamenilor de ce este bine să aibă o astfel de poliţă", a declarat pentru gândul Marius Bulugea, director general al Pool-ului de Asigurare Împotriva De-zastrelor (PAID), societatea care emite asigurările obligatorii de locuinţe, în-fiinţată de 13 companii de asigurări. Statisticile arată că în prezent circa 1,5 milioane de români au o asigurare facultativă pentru locuinţă.

"Este posibil ca nu toate poliţele facultative oferite de companiile de asigurări să acopere cele trei riscuri prevăzute de poliţa obligatorie - cutremur, alunecare de teren şi inundaţii din cauze naturale. Depinde de politica fiecărei companii", a declarat pentru gândul Marius Bulugea. Până acum 288.000 de români şi-au cumpărat o asigurare obligatorie, adică sub 1% din total, iar 90,4% dintre poliţele cumpărate au fost pentru locuinţe de tip A, cu structură de beton, iar restul pentru locuinţe de tip B, din chirpici.

10.000 de români îşi fac zilnic asigurare pentru casă

Reprezentanţii PAID estimează că până pe 15 ianuarie 400.000 de români îşi vor cumpăra o poliţă obligatorie pentru casă. "Mâine (marţi - n.red.) vom depăşi 300.000 de asigurări obligatorii. Ritmul zilnic a ajuns la 10.000 de poliţe. În mediul urban au fost încheiate 80,7% din poliţe, iar 19,3% în mediul rural", ne-a spus Bulugea. Un sfert dintre poliţele vândute până acum au fost pentru locuinţe din Bucureşti. Preţul unei poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei este de 10 euro pe an dacă imobilul este construit din cărămidă nearsă sau din chirpici şi de 20 de euro anual dacă imobilul are o structură de rezistenţă de beton armat sau lemn. Valoarea asigurată, suma de bani primită ca despăgubire de la asigurator este de 10.000, respectiv 20.000 de euro. Suma asigurată - 10.000 euro sau respectiv 20.000 euro -, precum şi prima obligatorie aferentă - 10 sau 20 euro - pot fi modificate prin ordin al preşedintelui CSA. Asigurările facultative sunt de câteva zeci de ori mai scumpe decât cea obligatorie. Astfel, în cazul unui apartament evaluat la 100.000 de euro, prima de asigurare poate ajunge şi la 200 de euro pe an, în funcţie de riscurile acoperite prin contract.

Cine vinde asigurări obligatorii

Asigurările obligatorii vor putea fi cumpărate de la companiile de asigurări care au semnat actele de constituire a PAID: Astra, Uniqa, Platinum România, Groupama Asigurări, ABC Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins (fostă Asitrans), Generali şi Grawe România. Poliţele pot fi achiziţionate atât de la sediile firmelor de asigurări, cât şi de la agenţii de vânzare care de câteva luni au demarat o campanie "din uşă în uşă". Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, trimisă la promulgare, prevede că plata despăgubirilor se va face direct de către PAID.

Citește și: