Andrei Ilinca
1060 vizualizări 8 iun 2019

Proiectul propune modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 81/2000 privind inspecţia tehnică periodică a vehiculelor înmnatriculate sau înregistrate în România.

„Activitatea de inspecţie tehnică periodică se poate realiza, atât pe teritoriul României, cât şi pe teritoriul Republicii Moldova, pe teritoriul statelor membre ale Spaţiului Economic European şi pe teritoriul Confederaţiei Elveţiene, prin operatori economici autorizaţi, numai în baza unui contract de franciză încheiat cu R.A.R de către aceştia, în condiţiile legii”, arată proiectul care introduce un nou alineat în lege.

Iniţiativa mai propune introducerea unui nou articol: „Pe teritoriul Republicii Moldova, pe teritoriul statelor membre ale Spaţiului Economic European şi pe teritoriul Confederaţiei Elveţiene, activitatea de inspecţie tehnică periodică a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România se va face numai prin persoane autorizate în România, în condiţiile prezentei legi”.

Cei doi senatori PSD susţin că proiectul este necesar, în condiţiile în care mulţi români au obligaţia de a asigura ITP pentru autoturisme la intervale între şase luni şi doi ani, ceea ce duce la costuri suplimentare pentru aceştia.

„În prezent, cifre semnificative de vehicule înmatriculate în România se află în folosinţa unor cetăţeni români aflaţi pentru medie sau lungă durată în afara României, cu precădere în statele europene. Astfel, un număr foarte mare de cetăţeni români sunt în situaţia de a suporta un disconfort major şi costuri mari, determinate de obligaţia de a asigura ITP pentru vehiculele deţinute şi care sunt înmatricuate în România, la intervale situate între şase luni şi doi ani”, arată iniţiatorii, în expunerea de motive a proiectului.

Iniţiativa legislativă a fost depusă, în procedură de urgenţă, la Senat, prim for sesizară, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Foto: Pixabay

Citește și: