Corina VÂRLAN
2254 vizualizări 23 sep 2012

Dan Diaconescu se va întâlni luni, în jurul orei 10.00, la sediul Ministerului Economiei, cu preşedintele Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, pentru a semna contractul de vânzare-cumpărare prin care va intra în posesia pachetului majoritar de acţiuni al combinatului Oltchim. Astfel, patronul OTV va deveni noul proprietar al combinatului chimic. Pentru a pune în funcţiune, însă, instalaţiile de la Râmnicu Vâlcea, el va avea nevoie, potrivit informaţiilor obţinute de gândul, de zeci de milioane de euro.

Liderul PP-DD a câştigat licitaţia pentru preluarea pachetului de acţiuni pe care Ministerul Economiei îl deţine la Oltchim, după ce a oferit pentru cumpărarea lui suma de 203 milioane de lei, echivalentul a 45 de milioane de euro, devansând cu mult celelalte oferte venite din partea altor companii interesate de cumpărarea individuală a 54,8% din acţiunile combinatului.

"Este dublu faţă de preţul de pe bursă. Valoarea pachetului complet de acţiuni este în jur de 46 de milioane de euro", a declarat pentru gândul Constantin Roibu, fostul director al Oltchim.

Diaconescu va plăti suma de bani în momentul semnării contractului de vânzare-cumpărare. În mod normal, achitarea pachetului de acţiuni putea să fie făcută până în luna februarie a anului viitor.

"Din oferta făcută de Dan Diaconescu rezultă condiţii mai bune pentru statul român decât cele cerute de noi prin caietele de sarcini. Mă refer la două dintre acestea, cuprinse în oferta de cumpărare, asumată sub deplina sa responsabilitate", a declarat pentru gândul Remus Vulpescu.

Conform spuselor preşedintelui OPSPI, acestea sunt suma mare pe care liderul PP-DD este dispus să o plătească pentru a intra în posesia pachetului de acţiuni şi data la care el s-a angajat să realizeze plata. "Noi ceream ca plata integrală să fie efectuată la transferul de proprietate al acţiunilor care va avea loc, cel mai târziu, la 14 februarie 2013, iar el a dorit să facă plata la semnarea contractului, adică mult mai repede", ne-a mai explicat Vulpescu.

Costul minim al combinatului: 40 de milioane de euro pe lună

Doar pentru a realiza plăţile salariale restante şi pentru a repune în funcţiune combinatul, noul proprietar al Oltchim trebuie să fie dispus să plătească lunar suma de 40 de milioane de euro.

"Depinde de ce vrea să facă noul proprietar. Este nevoie de 40 de milioane de euro capital de lucru pentru Râmnicu Vâlcea", ne-a declarat Roibu. El ne-a mai explicat, însă, că pentru a relua activitatea atât în sectorul de petrochimie al rafinăriei Arpechim de la Piteşti, care a fost cumpărată la finalul anului 2008 de la reprezentanţii Petrom, cât şi la Râmnicu Vâlcea, noul proprietar al Oltchim ar avea însă nevoie lunar de o sumă aproape dublă.

Potrivit fostului director Oltchim, materia primă, energia, utilităţile şi gazele, l-ar costa lunar pe proprietarul combinatului chimic 75 de milioane de euro.

"Salariile lunare ale angajaţilor ating suma totală de 3,2 milioane de euro, cu tot cu impozite", ne-a mai spus Roibu.

Noul acţionar majoritar trebuie să plătească, de asemenea, datoriile la terţi şi să dispună de banii necesari pentru realizarea investiţiilor. În acest sens, chiar după ce a aflat că a fost desemnat câştigătorul licitaţiei pentru privatizarea Oltchim, Diaconescu a declarat că are deja în vedere realizarea unor investiţii de 2 miliarde de lei la combinatul chimic.

"În momentul de faţă, dânsul s-a angajat să rezolve problemele combinatului, separat de preţ. Peste cele 45 de milioane care merg la buget, Diaconescu oferă şi sumele de care Oltchim are stringentă nevoie", ne-a mai explicat Vulpescu.

Preşedintele OPSPI a mai menţionat că instituţia pe care o conduce nu renunţă la iniţiativa de a-l sprijini pe Diaconescu în cazul în care "va avea nevoie de lichidităţi", dar că un eventual sprijin va trebui returnat odată cu intrarea noului acţionar majoritar în companie.

Ce valoare au datoriile Oltchim

Oltchim are datorii către AVAS şi Electrica, dar şi către companii de stat precum CFR Marfă, Apele Române şi CET Govora, către bănci şi către o serie de furnizori, potrivit ediţiei de luni a Ziarului Financiar.

Faţă de cine are Oltchim datorii Care este valoarea datoriilor
AVAS 113 milioane euro datorii către AVAS, 124 de milioane de euro dobânzi în contul datoriei către AVAS
Electrica 149 milioane de euro
Companii de stat 23 milioane euro - CFR Marfă, 18 milioane euro - CET Govora, 4 milioane euro - Salrom, 2 milioane euro - Apele Române
Bănci 72 milioane euro - BCR, 35 milioane euro - Banca Transilvania, 11,5 milioane euro -CEC Bank, 4 milioane euro - Unicredit, 3 milioane euro - ING, 2,5 milioane euro - Bancport, 2 milioane euro la alte bănci
Furnizori privaţi 85 milioane euro
Avansuri încasate de clienţi 43 milioane euro
Salarii şi impozite aferente 7 milioane euro
Alte datorii 4 milioane euro

Sursă: date Ziarul Financiar.

Unde vor ajunge banii lui Dan Diaconescu

Preşedintele OPSPI, a declarat după încheierea licitaţiei pentru privatizarea combinatului chimic de la Râmnicu Vâlcea, că imediat după ce noul proprietar al Oltchim va achita suma de 45 de milioane de euro pe care s-a angajat să o plătească pentru pachetul majoritar de acţiuni al Ministerului Economiei, banii vor ajunge la combinat şi vor fi utilizaţi pentru plata salariilor restante ale muncitorilor.

Ministrul Economiei l-a contrazis însă pe şeful OPSPI, în cadrul unei emisiuni televizate difuzate vineri, şi a declarat că alocarea banilor pe care urmează să îi dea Dan Diaconescu la Oltchim nu este necesară în momentul de faţă, având în vedere faptul că noul proprietar al combinatului susţine că "vine cu sume importante pentru investiţii".

Ministul Economiei a mai explicat, de asemenea, că pregătea cu două săptămâni înainte de privatizarea combinatului un ajutor de urgenţă în valoare de 45 de milioane de euro pentru Oltchim, aceeaşi sumă cu cea plătită de preşedintele PP-DD pentru cumpărarea pachetul majoritar de acţiuni.

De ce are nevoie Oltchim pentru a funcţiona la capacitate maximă

Imediat după încheierea licitaţiei, preşedintele PP-DD a mai spus că va avea nevoie de sprijinul statului pentru a reuşi să cumpere rafinăria de petrol Arpechim de la Piteşti, dar şi pentru cumpărarea minei de sare care se află în apropierea combinatului chimic.

"Avem nevoie din partea statului să ne ajute să cumpărăm rafinăria de la austrieci şi CET-urile, mina de sare de lângă combinat", a declarat, sâmbătă, Diaconescu. "Este o rugăminte, nu are legătură cu licitaţia în sine", a mai spus el.

Conform liderului sindical de la Oltchim, sectorul petrochimic al Arpechim este indispensabil lucrului la combinatul chimic. "Este singura soluţie care asigură reluarea funcţionării Oltchim în sistem integrat", a declarat pentru gândul Mihai Diculoiu, preşedintele Sindicatului Liber Oltchim.

"Dacă nu se ia rafinaria, e aceeaşi problemă ca şi dacă ne-ar fi luat PCC. La Râmnicu Vâlcea ar urma să funcţioneze doar 3-4 instalaţii", ne-a mai declarat liderul sindical.

El a adăugat că, în 2008, când combinatul de la Râmnicu Vâlcea funcţiona la capacitate maximă prin sectorul petrochimic de la Piteşti, erau asigurate principalele sale materii prime derivate din petrol, mai exact etilena, folosită în fabricarea PVC-ului, şi propilena.

"Este nevoie ca Oltchim să aibă energie", ne-a mai explicat liderul sindical. "Există deja demersuri ca la Piteşti să se construiască o centrală termoelectrică care să asigure atât energia termică, dar şi electrică, şi la Râmnicu Vâlcea o centrală cu o capacitate de 180 de megawaţi", a mai menţionat Diculoiu.

Conform spuselor sale, Oltchim plăteşte 84 de euro pe megawat, în timp ce alte companii plăteasc doar 30-35 de euro pe megawat. Atunci când funcţionează la capacitate maximă, combinatul de la Râmnicu Vâlcea consumă însă anual 1.300.000 de megawaţi.

Peste 10.000 de angajaţi depind de Dan Diaconescu

La combinatul chimic de la Râmnicu Vâlcea lucrează 2.800 de angajaţi, după cum ne-a declarat Mihai Diculoiu. El ne-a mai explicat, de asemenea, că alţi 600 de angajaţi ar trebui să lucreze în sectorul petrochimic de la Arpechim, aşa că, în total, numărul angajaţilor Oltchim ajunge până la 3.400 de persoane.

Pe lângă cei care lucrează în cadrul combinatului şi în cadrul sectorului petrochimic de la rafinăria piteşteană, alte 7.000 de persoane vor depinde de Dan Diaconescu, acestea fiind angajate în alte companii care lucrează direct cu cei de la Oltchim.

Salariul mediu brut al unui angajat Oltchim este de 3.000 de lei. În momentul de faţă, muncitorii combinatului de la Râmnicu Vâlcea trebuie să primească salariile restante pentru luna august, dar şi tichetele de masă pentru lunile iulie şi august.

"Pe 25 septembrie ar trebui să dăm avansul pe septembrie", ne-a mai declarat Diculoiu.

Declaraţii dure la adresa preşedintelui PP-DD venite din partea ministrului Economiei şi din partea premierului

Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei, a declarat vineri pentru un post de televiziune, după încheierea licitaţiei, că în cazul în care oferta de achiziţionare a pachetului majoritar de acţiuni al combinatului nu este una reală, liderul PP-DD ar putea să răspundă penal pentru faptele sale.

Victor Ponta a declarat, la rândul său, vineri, că îl aşteaptă pe câştigătorul licitaţiei să plătească într-un termen de cel mult 10 zile, potrivit Mediafax. "Cel care a câştigat licitaţia să se prezinte în maxim zece zile cu banii pentru acţiuni. Este vorba despre 200 de milioane şi după aceea este vorba despre celelalte datorii şi despre investiţii", a declarat în urmă cu două zile premierul.

"Eu vreau să atrag atenţia că oricine a venit, a participat la licitaţie şi nu are aceşti bani suportă rigorile legii şi mai ales pune în pericol locurile de muncă pentru mii de oameni", a mai spus el.

Reluarea licitaţiei - o variantă puţin probabilă

Atât fostul director al Oltchim, cât şi liderul sindical al combinatului chimic susţin că reluarea licitaţiei pentru privatizarea de la Râmnicu Vâlcea este o variantă puţin probabilă. "Eu cred că are banii", a declarat pentru gândul Roibu.

"Eu cred că licitaţia nu va fi reluată pentru că am avut o întâlnire pe data de 19 septembrie cu ministrul Daniel Chiţoiu şi cu prefectul de Vâlcea şi acolo mi s-a spus că, în cazul în care privatizarea nu reuşeşte, se reia activitatea şi privatizatea va fi amânată", ne-a explicat şi şeful Sindicatului Liber Oltchim.

"Deocamdată, Dan Diaconescu a câştigat această licitaţie, documentele pe care le-a depus sunt reale şi nu cred că se angaja altfel în această acţiune care să vizeze, pe viitor, şi preluarea Arpechim Piteşti şi Oil Terminal", ne-a mai spus Diculoiu.

Ce declara Dan Diaconescu înainte de licitaţia de vineri

Înainte de începerea licitaţiei, Diaconescu declara că îşi doreşte ca statul că plătească salariile restante ale angajaţilor în cel mai scurt timp şi că, în cazul în care va câştiga, îşi va retrage cele trei acţiuni în instanţă intentate.

"Noi avem trei procese pe care, evident, dacă o să câştigăm, le vom retrage. Noi chiar vrem ca acest combinat să repornească, chiar dacă s-au înregistrat multe nereguli", spunea noul proprietar al Oltchim.

Tot el susţinea că, dacă va deveni acţionarul majoritar al combinatului chimic de la Râmnicu Vâlcea, va încerca să cumpere pe bursă compania PCC SE, acţionar minoritar al Oltchim, ai cărei reprezentanţi au participat, la rândul lor, la licitaţie.

Celelalte oferte pentru cumpărarea Oltchim

La licitaţia care a început în jurul orei 12:00 şi a vizat şi preluarea creanţelor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi a creanţelor Electrica asupra combinatului chimic, evaluate la suma de 410 milioane de euro, au participat şi reprezentanţii companiilor PCC SE, un acţionar minoritar al combinatului de la Râmnicu Vâlcea, Aisa Invest şi Chimcomplex Borzeşti.

Ofertanţii au avut posibilitatea să liciteze fie pentru fiecare activă în parte, fie pentru achiziţionarea celor trei active în bloc.

Prima ofertă prezentată în cadrul licitaţiei conduse de Remus Vulpescu a fost cea a lui Dan Diaconescu care a vizat doar cumpărarea pachetului de acţiuni. Ea a fost urmată de oferta PCC SE care a propus, pentru cumpărarea în bloc a celor trei active, suma de 13,4 milioane de lei.

Omul de afaceri Ştefan Vuza a participat apoi la licitaţie prin intermediul companiilor Chimcomplex şi Aisa Invest. Oferta Chimcomplex viza cumpărarea pachetului de acţiuni şi a creanţelor Electrica pentru suma de 221,4 milioane de lei sau cumpărarea individuală a pachetului de acţiuni pentru suma de 18,8 milioane de lei.

Reprezentanţii Aisa Invest au oferit suma de 30 de milioane de lei pentru achiziţionarea pachetului de acţiuni deţinut de Ministerul Economiei la Oltchim, dar nu ofertat pentru preluarea creanţelor.

Atât creanţele AVAS, cât şi cele Electrica au rămas nevândute. Preşedintele OPSPI a oferit reprezentanţilor Chimcomplex posibilitatea de a vedea preţul minim pentru care cei de la Electrica erau dispuşi să îşi vândă creanţele, dar el a fost mai mare decât cel oferit de Chimcomplex.

Având în vedere faptul că una dintre oferte, mai exact cea înaintată de Dan Diaconescu, a fost cu peste 15% mai mare cât celelalte şi având în vedere faptul că, în urma verificării făcute de comisie, în cadrul ei nu s-au observat condiţionări, preşedintele PP-DD a fost declarat automat adjudecatarul pachetului de 54,8% din acţiunile Oltchim.

Citește și: