Carol Dan - Mediafax
30219 vizualizări 3 oct 2012

Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) a anunţat că va sesiza în această dimineaţă Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), în cazul lui Dan Diaconescu, în privinţa săvârşirii de către acesta a infracţiunii de înşelăciune în formă continuată prin inducerea în eroare şi pentru dobândirea fără drept a calităţii de adjudecatar al Oltchim, informează Mediafax.

UPDATE 17: 55 Oltchim va pune la dispoziţia Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie toate contractele de achiziţii publice cu valoare iniţială de cel puţin 500.000 de euro sau echivalentul în lei. Transmiterea acestor informaţii figurează pe ordinea de zi a unei AGA programată pentru 5 noiembrie, la solicitarea Ministerului Economiei, potrivit Mediafax.


UPDATE 17:48 Parchetul General a precizat pentru gândul că plângerea împotriva lui Dan Diaconescu a fost înregistrată. "Plângerea a fost transmisă şi înregistrată la Parchetul General. Este analizată în vederea stabilirii competenţei în funcţie de valoarea prejudiciului", a precizat pentru gândul procurorul şef Ramona Bulcu. Reprezentantul Parchetului General nu a precizat modul în care plângerea a ajuns la procurori.


UPDATE 16:10 Plângerea OPSPI nu a fost înregistrată la Parchet, pe motiv că se terminase programul de lucru. "Într-adevăr s-a prezentat cineva, dar în afara programului. Programul este până la 15:00. Nu este vorba de un refuz, doar că în afara programului plângerea nu se poate înregistra de procurorul de şedinţă. Plângerea se poate depune pe email sau mâine dimineaţă, în timpul programului. Programul este afişat public chiar şi pe site-ul Ministerului Public", a precizat pentru gândul procurorul şef Ramona Bulcu.


Dan Diaconescu este acuzat că ar fi prezentat documente şi înscrisuri false, în cazul privatizării Oltchim. Aceste infracţiuni ar "perturba deosebit de grav" activitatea OPSPI.

De asemenea, preşedintele OPSPI, Remus Vulpescu, şi-a dat demisia în această dimineaţă, din cauza insuccesului licitaţiei Oltchim.

Cum şi-a motivat Remus Vulpescu demisia citeşte AICI.

CITEŞTE COMUNICATUL INTEGRAL PRIVIND DEMISIA ŞEFULUI OPSPI ŞI SEZISAREA DEPUSĂ LA PARCHET

"Şeful Oficiului Participaţiunilor Statului şi Privatizării în Industrie, Remus Vulpescu, înaintează demisia sa către Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, cerând totodată scuze publicului şi conducerii Statului Român pentru insuccesul licitaţiei organizate la data de 21 septembrie pentru privatizarea SC Oltchim SA", se menţionează în comunicatul de presă remis gândul de reprezentanţii MECMA.

SURSĂ: MECMA

"Şeful OPSPI, Remus Vulpescu, sesizează, astazi, 3 octombrie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, cu privire la săvârşirea de către numitul Diaconescu Cristian Dan a infracţiunii de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, prin inducerea în eroare a statului român şi a opiniei publice în ce priveşte existenţa la dispoziţia numitului Diaconescu Cristian Dan a sumei de circa 200 milioane de lei necesară pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni deţinut la Oltchim de statul român, prin MECMA - OPSPI", se arată în comunicatul Ministerului Economiei.

Dan Diaconescu a câştigat în urmă cu aproape două săptămâni licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei (45 milioane de euro), cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.

Contractul de preluare a acţiunilor nu a fost semnat, întrucât Dan Diaconescu, nu a prezentat OPSPI dovezi că deţine suma pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri.

"Intenţia numitului Diaconescu Cristian-Dan, de a deturna procedura de privatizare prin înşelăciune publică şi uz de fals, în scopul de a obţine notorietate şi, eventual, în alte scopuri care urmează a fi stabilite de autorităţi, nu era previzibilă şi nu a putut fi constatată oficial înaintea zilei de 1 octombrie, când activitatea infracţionala a numitului Diaconescu Cristian Dan a şi fost stopată", se spune în comunicat.

Ce a anunţat Victor Ponta şi ce i-a reproşat lui Remus Vulpescu

Premierul Victor Ponta a declarat luni, după anunţul că nu se va încheia contractul cu Diaconescu, că Remus Vulpescu nu se va mai ocupa de privatizări la Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), arătând că îi reproşează acestuia faptul că s-a lăsat atras în farsa şi circul organizate de Dan Diaconescu la privatizarea Oltchim.

În acelaşi timp, Ministrul Economiei, în subordinea căruia funcţionează Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), a declarat că, din punctul său de vedere, şeful Oficiului, Remus Vulpescu, trebuie schimbat de la conducerea instituţiei, la momentul încheierii privatizării Oltchim.

"Din punctul meu de vedere, domnul Vulpescu trebuie schimbat din funcţie, dar acest lucru va fi făcut în momentul încheierii procesului de privatizare la Oltchim", a spus atunci ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu.

Reacţia avocatului lui Dan Diaconescu: "O plângere nu îl transformă într-un infractor"

Daniel Fenechiu, unul dintre avocaţii lui Dan Diaconescu a declarat că se aştepta ca preşedintele OPSPI să depună o astfel de plângere penală şi că din informaţiile pe care le deţine acuzaţiile care îi sunt aduse clientului său nu ar fi adevărate. "Existenţa unei plângeri penale nu înseamnă automat că Dan Diaconescu este un infractor", a declarat Fenechiu pentru un post de televiziune.

Mai multe despre declaraţiile făcute de avocatul lui Dan Diaconescu aici.

Citește și: