530 vizualizări 12 mai 2019

„Cumpărăm răsaduri de afară. Noi avem cercetători bine pregătiţi de ce să nu îi sprijinim? De ce să aducem răsaduri din Olanda? (...) Legat de subvenţii. Nu putem avea doar o abordare insulară. Noi aici şi nu ştim ce se întâmplă în alte ţări. Acolo primesc subvenţii mai mari. Atunci eu o să cer Guvernul de la anul impozitul pe subvenţii trebuie să fie vital. Asta înseamnă venituri mai mari şi şansa de a concura cum trebuie. Unul din obiective este să înceapă să se dezvolte prelucrarea aici în România. Putem ieşi din situaţia când suntem acum, în care grâul nostru e dus afară, făcut biscuiţi şi readus aici. Dar de ce să nu-i facem aici? Dacă fermierulului îi pot fi date suvenţii şi eliminarea impozitului, atunci de ce fermierul să nu facă aici, să nu producă aici, să facă o microfabrică", a declarat Liviu Dragnea, la emisiunea "Viaţa Satului", de la TVR.

Liderul PSD a vorbit şi despre TVA de 5% la produsele tradiţionale româneşti.

„Am vorbit iar de produsele tradiţionale. Acum deja actul normativ e finalizat. Va fi TVA de 5% la produsele tradiţionale româneşti. (...) Pleacă 4 de aici şi 100 străine sunt. Prin acest program în 2018 au venit 90.000 tone de tomate în plus. În fiecare an va creşte până când piaţa românească să fie acoperită de produse româneşti. Nu poţi să compari o roşie din asta cu una luată din magazin, care nu are niciun gust. Am mâncat şi eu (ridichi – n.r). Eram în 2016 şi era toată lumea nervoasă că subvenţiile nu se dădeau. Că s-a întârziat cu ele 7-8 luni de zile. Am zis e prima condiţie. Am început să dăm şi în avans subvenţii lucru care a făcut să crească producţia agricolă a României. Datorită fermierilor, dar Guvernul a ajutat, pentru că noi le-am dat apă gratuită, subvenţii la timp şi încredere. Dacă îi dai lucrurile astea omul se bagă şi investeşte, dacă nu are încredere nu se aruncă pentru că îşi pierde banul", a mai spus Dragnea.

 

Dragnea: Cum să mâncăm crap românesc adus din Spania? Când eram mic, erau bălţile pline de peşte

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat că trebuie luate măsuri urgente în domeniul piscicol, deoarece românii au ajuns în situaţia în care cumpără crap românesc crescut în Spania, în timp în ţară bălţile au rămas neîngrijte din lipsa sprijinului prin subvenţii pentru producători.

„O altă provocare şi acolo trebuie să măriţi viteza e zona de piscicultură. Aţi fost în Piaţa Obor? Cum să mâncăm crap românesc adus din Spania? Aici e un potenţial foarte mare. Din păcate, nu s-a făcut nimic în anii precedenţi. E o sursă de venit foarte importantă. A crescut ponderea în PIB", a declarat Liviu Dragnea, la ''Viaţa Satului", de la TVR.

„Obţinem abia 12.000 tone de peşte. Obţineam 60.000 de tone de peşte. Avem crap românesc pe care îl cresc alţii (...) Nu mai există peşte în România. Peştele dacă nu îl îngrijeşti, nu îi faci injecţii, dar aici am pierdut de-a lungul vremii motivul pentru care obiectivul de revitalizare a ţării este important", a completat ministrul Agriculturii, Petre Daea, invitat la aceeaşi emisiune.

Liderul PSD a mai spus că principala problemă este legată de neîngrijirea apelor.

„Creşte în Ungaria. Da, pentru anul viitor, până la toamnă trebuie să fie gata, de ce atunci ca să prindem finanţările în buget. E păcat de Dumnezeu. Eu ştiu când eram mic erau bălţile pline de peşte. Ungaria produce mai mult peşte decât România (...) Înainte Dunărea era plină de sturioni de exemplu. Nu mai avem. Păi de ce să nu mai avem? Crap, fitofag, şalău, caraş. Apele au rămas la fel, doar că sunt bălţile neîngrijite şi nu i-a ajutat nimeni cu subvenţie pentru a vinde în mod avantajos peştele", a completat Dragnea, la TVR.

Dragnea: Vor fi plătite centralele termice pentru a asigura încălzirea în solarii pe timpul iernii

Preşedintele PSD Liviu Dragnea anunţă extinderea programului de subvenţii pentru roşii şi la alte legume, printre care castraveţi şi gogoşari. Totodată, Dragnea a declarat că se are în vedere plata centralelor termice pentru a asigura încălzirea în solarii pe timpul iernii.

„Am discutat despre produsele alimentare care intră în România. Am zis hai să facem o evidenţă cât importăm şi cât exportăm. La tomate diferenţa era de 1 la 10 şi legumicultorii nu aveau nicio şansă, pentru că în această încrengătură eu pot spune mafiotă au fost situaţii de lumea nu mai punea solarii. Am zis că dăm subvenţii şi am început cu acest 1.300 euro. Acum suntem la 18.000-19.000 de legumicultori intraţi în program şi numărul va creşte. Mergem 2 ani şi jumătate cu programul, dacă merge îl extindem. Am spus că trebuie să acoperim lunile de iarnă cu produse româneşti. Atunci pentru asta de la bugetul de stat vor fi plătite centralele termice pentru a asigura încălzirea în solarii sau sere. Pentru cei cu roşii subvenţia va creşte de la 3.000 euro la 6.000 de euro, anul viitor", a declarat Liviu Dragnea, la emisiunea „Viaţa Satului" de la TVR.

Liviu Dragnea a anunţat extinderea programului de subvenţii şi la alte legume.

„Pentru anul acesta se extinde perioada până la 1 iunie. Pentru roşiilor care vor ieşi de la 1 mai încolo vor ieşi nu cu 3.000 ci cu 4.000. (...) De asemenea, am discutat cu fermierii şi pe bună dreptate. Eu am muncit în solar, la toate muncile câmpului când eram mic. Am zis e foarte bun programul pentru tomate, dublăm subvenţia. Dar pentru castraveţi. Decizia luată a fost extinderea pentru ardei capia, iute, gogoşari, şi aici va fi 1.000 euro subvenţia. Eu îi rog pe toţi să se pregătească până în toamnă ca să se îndeplinească procedura, pentru a fi integraţi în program. Pentru cei care vor începe să îşi înfiinţeze solarii, am vorbit cu ministrul Teodorovici şi doamna premier, şi o să elaborăm o soluţie de sprijin pentru credite de stat pentru cei care nu au solarii. Aici avem un domeniu cu potenţial foarte mare care nu a fost folosit, din păcate", a mai spus Dragnea.

Liviu Dragnea spune că roşiile importate trebuie să mai ajungă pe mesele românilor doar dacă sunt gustoase.

 

Citește și: