Gandul.info
Gabriel Pecheanu
Mediafax
2631 vizualizări 22 nov 2017

Premierul Mihai Tudose l-a chestionat pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, cu privire la scumpirea unor produse, afirmând că ”au început să circule caricaturi cu găini care-şi iau haine blană, că s-au scumpit ouăle”.

”Dat fiind faptul că în piaţă preţurile la unele produse au crescut nejustificat, imediat am instituit la nivelul ministerului o echipă de control. De altminteri, ieri au intrat în dispozitiv toate instituţiile statului să verifice ce şi cum. Am făcut şi o adresă dlui preşedinte al Consiliului Concurenţei şi l-am rugat să intervină pentru că sunt elemente pe care noi nu le cunoaştem, dat fiind faptul că ele nu se justifică din punct de vedere al calculelor pe care le facem şi al logicii privind desfăşurarea procesului de producţie”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

El a mai spus că preţul ouălor la producător este de 36 de bani pe bucată.

”Îl scoate la poarta fermei ambalat, sigilat, etichetat, îl şi transportă în piaţă, îl duce practic pe raft şi de aici o dată până la un leu, ceea ce, din punctul nostru de vedere nu este justificat. Am rugat prin adresă scrisă, pentru că aşa e normal între instituţiile statului. Preşedintele Consiliului Concurenţei, care poate să mai dea o dată o explicaţie pe care eu nu aş cataloga-o decât împotriva ţării. Foarte atent spun acest lucru şi foarte apăsat, pentru că a spune că sunt diferenţe ca urmare a faptului că au schimbat, că e deficit bugetar mi se pare prea mult, că din cauza deficitul bugetar... Dumnealui ştie şi ar fi bine să dea explicaţii guvernului, pentru că dumnealui nu este păun printre găini, să-şi păstreze aripile şi noi să fim în fiecare zi perpeliţi fie de situaţia reală pe care o are ţara, iar dumnealui se plimbă cu explicaţii, căutând un răspuns peste doi ani când nu mai sunt găinile şi poate nu mai suntem nici noi”, a adăugat Daea.

El a făcut un apel la Biogdan Chiriţoiu să se abţină de la analize supreflu şi să folosească instrumentele pe care le are.

”Îmi spunea mereu că îmi cere documente şi date. Niciodată nu mi-a cerut până acum. Din data de 15 noiembrie, când am solicitat scris să intervină, nu am primit nicio comunicare scrisă din partea Consiliului Concurenţei privind colaborare instituţională. Sunt unele elemente pe care nu le pot spune în guvern. Din punctul meu de vedere sunt scumpiri la acest produs nejustificate. Dovadă este şi faptul că astăzi am primit pe whatsapp o imagine de la un magazin de la Sibiu. Când am fost săptămâna trecută cartonul era 23 de lei, azi e 16 lei. Păi nu am schimbat nimic nici în reţeta furajeră, nici în costul de producţie... Producătorul a rămasd în acelaşi proces teghnologic, motiv pentru care am solicitat sprijin şi aştept să se concretizeze această analiză şi să putem să o aducem în faţa guvernului”, a mai afirmat Petre Daea.

Citește și: