Loredana VOICULESCU
11668 vizualizări 16 oct 2015

“Am vrut să văd personal cum stau lucrurile pe Sibiu-Orăştie. Sper ca, aşa cum a anunţat şi CNADNR, să fie vorba de greşeli de execuţie care să fie remediate cât mai repede şi cât mai responsabil, de data aceasta. Ştiu că demolarea nu este ce ne doream, însă pentru siguranţa autostrăzii, pentru siguranţa oamenilor, trebuie să ştim exact ce este acolo, avem nevoie de expertize serioase, de studii geologice, şi vreau ca de data aceasta să avem o soluţie corectă şi definitivă", a declarat ministrul Iulian-Ghiocel Matache într-un comunicat de la Ministerul Transporturilor. 

Ministrul spune că a convocat luni, la Bucureşti, proiectantul autostrăzii. "Vreau o analiză a situaţiei şi vreau soluţii. După adoptarea soluţiilor, vreau un calendar care să fie respectat cu stricteţe pentru că şi aşa am pierdut deja mult. Asta din punct de vedere tehnic", a arătat şeful de la Transporturi.

El aminteşte că aşteaptă raportul Corpului de Control, urmând "să luăm măsurile care se impun şi vom merge cu acestea până la capăt".

Oficialul admite că, pe lângă cazul concret al lotului 3 din Orăştie-Sibiu, "trebuie să recunoaştem că probleme mai sunt şi la celelalte proiecte/şantiere".

"Lucrând strict pe acest domeniu, am constatat deficienţe, neconcordanţe, termene nejustificat de lungi, proceduri şi normative greoaie care nu se mai adaptează la situaţia actuală. Toate acestea au îngreunat obţinerea avizelor, autorizaţiilor necesare unui proiect. Absorbţia fondurilor europene pe POS T nu a fost de 100% şi din acest motiv”, a spus el.

Ministrul Transporturilor a menţionat că va propune un memorandum pentru revizuirea legislaţiei în domeniul desfăşurării proiectelor de infrastructură. 

"Ca să nu mai avem aceste probleme pentru POIM voi propune în Guvern un Memorandum prin care, împreună cu toate ministerele implicate, să reuşim o revizuire şi o corelare a pachetului legislativ necesar desfăşurarii în bune condiţii a proiectelor de infrastructură. De asemenea, pentru că eu, personal, consider importante opiniile şi ideile pe care societatea civilă, specialiştii, presa, ni le vor transmite, voi pune în dezbatere publică prevederile şi modificările propuse”, a declarat ministrul Transporturilor, Iulian Matache.

"Milităm pentru separarea definitivă a proiectării de execuţie"

Pe de altă parte, unii dintre specialiştii în domeniul proiectării de drumuri şi poduri spun că unul dintre motivele pentru care apar probleme pe şantiere ţine de faptul că executantul este cel care face şi proiectarea. Este vorba de aşa-numitele contracte cu FIDIC "galben", aşa cum este şi cel pentru Orăştie-Sibiu, lot 3. 

"FIDIC galben înseamnă că executantul face şi proiectarea în baza unui studiu de fezabilitate (SF) aprobat de CNADNR. Acest SF prevede în linii mari - generale deci interpretabile - soluţiile tehnice şi totodată fixează suma lucrărilor. De aici vine executantul, îşi angajează proiectanţi care să-i semneze soluţii tehnice cât mai mici valoric spre a-şi maximiza profitul! Dacă 100% e valoarea unui contract, executantul încasează 95...99%, iar proiectantul ia restul, deci închipuiţi-vă cine cu cine discută! Singurul care mai poate interveni e dirigintele de şantier sau consultantul care după cum se vede în această situaţie deşi e plătit din bani publici a fost înlăturat (desconsiderat) chiar de cel care-l plătea: CNADNR", a explicat pentru gândul reprezentantul unei firme care lucrează în domeniul proiectării pentru construcţii civile şi proiectare drumuri şi poduri.

"Noi milităm pentru separarea definitivă a proiectării de execuţie considerând un clar conflict de interese contractarea ambelor activităţi de către aceeaşi entitate -  firma, holding, asociere cu executant 95% şi proiectant 5%", spune reprezentantul firmei de proiectare. 

Gândul a scris că România va returna cei 130 milioane de euro, fondurile europene aferente lotului 3 al autostrăzii Orăştie-Sibiu, în cazul în care autostrada nu va fi funcţională până la sfârşitul anului 2016.

În prezent, după ce muncitorii au descoperit că apa s-a infiltrat la 8-10 metri sub autostradă, în zona kilometrului 60, CNADNR a luat decizia de a demola şi reface corespunzător o bucată de 200 de metri din autostradă.

Fostul ministru al Transporturilor, Alexandru Nazare, susţine că în afară de porţiunea care urmează să fie reconstruită, sunt mai multe "puncte critice" unde este nevoie nu doar de reparaţii, ci de reconstrucţia drumului.

Citește și: