26 vizualizări 16 sep 2010

Aproape trei sferturi din cei 42.000 de români care şi-au cumpărat o asigurare obligatorie pentru locuinţă în cele două luni de când a demarat campania locuiesc la oraş, au anunţat reprezentanţii Pool-ului de Asigurare împotriva Dezastrelor (PAID), companie care emite poliţele obligatorii pentru locuinţe. Cum fondul de locuinţe este estimat la circa opt milioane de locuinţe, reiese că după două luni de campanie doar 0,5% dintre proprietari au cumpărat această asigurare.

"Ritmul mediu de emitere a crescut de la 100-200 de poliţe pe zi la 1.200-1.500 de poliţe zilnic. Este bine că şi sâmbăta şi duminica s-au subscris câteva zeci de poliţe. Pentru a ne atinge obiectivul fixat, trebuie să ajungem la circa 4.000 de contracte/zi", a declarat Marius Bulugea, directorul general al PAID, în cadrul seminarului "Cum va funcţiona sistemul de asigurări obligatorii de locuinţe", organizat joi de Ziarul Financiar. Bulugea estimează că, până la sfârşitul anului, 250.000 de români îşi vor cumpăra o asigurare obligatorie pentru locuinţă, numărul urmând să ajungă la 1,2 milioane până la jumătatea lunii iulie 2011.

CSA spune că situaţia este normală

Preşedintele CSA, Angela Toncescu, crede că actualul ritm al încheierii poliţelor este "normal", având în vedere că a fost perioada de concedii şi "oamenii nu s-au adunat pe la casele lor şi nu şi-au făcut calcule pentru a încheia asigurări obligatorii pentru locuinţe". Preşedintele CSA a povestit că, într-una din vizitele sale în ţară, a constatat că "unii oameni ştiau, alţii nu auziseră de asigurările obligatorii pentru locuinţe".

Reprezentanţii companiilor de asigurări spun că sunt dispuşi să meargă chiar şi noaptea la clienţi pentru a le vinde asigurări obligatorii. "Forţa noastră de vânzări este dotată cu laptopuri şi se poate duce acasă la om şi ziua, şi noaptea. Poliţele pot fi emise pe loc", a declarat Radu Mustăţea, preşedintele directoratului Astra Asigurări, companie care a vândut peste 28.000 din totalul celor 42.000 de asigurări obligatorii pentru case vândute până acum. Mustăţea a arătat că Astra dispune de 70.000 de persoane ce pot emite poliţe obligatorii PAD.

Toţi cei circa 8 milioane de proprietari de imobile sunt obligaţi să încheie o poliţă de asigurare, prima plătită fiind de 10 sau 20 de euro pe an, în funcţie de tipul de locuinţă. Suma asigurată a unei locuinţe este situată între 10.000 şi 20.000 de euro. Şi cei care au o asigurare facultativă pentru locuinţe vor trebui să îşi cumpere, la expirarea poliţei, şi o asigurare obligatorie. Practic, românii vor plăti de două ori pentru riscul de cutremur, inundaţie şi alunecare de teren, odată la achiziţia poliţei obligatorii şi a doua oară la achiziţia poliţei facultative, care acoperă, în general, şi cele trei riscuri acoperite de PAD. Cei care până pe 15 ianuarie anul viitor nu vor cumpăra o asigurare obligatorie pentru locuinţă de la una dintre cele 13 firme de asigurări care au constituit PAID riscă să plătească amenzi între 100 şi 500 lei.

Citește și: