Gandul.info
Dorin Oancea
1142 vizualizări 7 feb 2018

Indicele Nikkei 225 a crescut cu 3,2%, după ce în şedinţa anterioară a scăzut aproape 7%. Indicele Hang Seng din Hong Kong a crescut cu 2,8%, iar cel australian S7P/ASX 200 a crescut cu 1,3%.

Indicele Dow Jones a încheiat sesiunea de marţi în creştere cu 2,3%, în timp ce S&P 500 a înregistrat un plus de 1,7%, iar Nasdaq de 2,1%, după sesiuni marcate de fluctuaţii.

Pieţele asiatice şi cele americane au traversat o perioadă de creşteri record, iar analiştii au anunţat de o bună bucată de vreme că o corecţe va apărea. Acum spun că, pe termen scurt, pieţele vor avea o evoluţii imprevizibile, dar perioada de nesiguranţă nu se va prelungi.

Pe de altă parte, miliardarul Carl Icahn a anunţat, într-un interviu la televiziunea CNBC, o implozie a pieţelor, din cauza prea multelor şi prea sofisticatelor instrumente financiare folosite de investitori. E a caracterizat piaţa drept un „cazinou pe steroizi” şi a dat exemplul unii mai puţin cunoscut instrument, „VelocityShares Daily Inverse VIX Short-Term exchange-traded note” (XIV), folosit în timpul perioadelor calme ale pieţelor şi care a stat la baza creşterii numărului ordinelor de vânzare în ultimele zile, generând nesiguranţă pe piaţă.

Drept urmare Credit Suisse a anunţat că din 20 februarie nu va mai tranzacţiona XIV.

În opinia lui Icahn „implozia” pieţelor ar putea fi chiar mai rea decât ce s-a întâmplat în 1929, pentru că piaţa a devnit un loc mult mai periculos.

Icahn este un investitor specializat în preluarea companiilor cu probleme, care a fost un susţinător al lui Donald Trump în cursa prezidenţială. Mai târziu a devenit consilier la Casa Albă, dar a demisionat în vara anului trecut în urma unor acuzaţii de conflict de interese.

,

 

Citește și: