Iulian Anghel
666 vizualizări 14 aug 2018

Bugetul general consolidat (toate veniturile statului) ar trebui să adune, în acest an, în visterie, 294 de miliarde de lei, adică cu aproximativ 40 de miliarde de lei mai mult decât anul trecut. Toate cheltuielile statului sunt programate (după prima rectificare bugetară) la 322 de miliarde de lei, adică  cu 28 de miliarde de lei sub venituri, ceea ce corespunde unui deficit bugetar (cheltuieli peste încasări) de 2,97% din PIB. Problema pentru buget e că acest calcul este făcut pe o creştere economică de 5,5%, în vreme ce creşterea în primul semestru este de 4%. Este o creştere bună pentru economie, dar insuficientă pentru buget. 

Prin urmare, una din două: ori guvernul taie din cheltuieli, ori depăşeşte deficitul bugetar de maximum 3% din PIB permis în UE, cu riscut de a intra în vizorul instituţiilor europene.

De unde să tai? De la salarii, nu se poate, fără riscuri politice majore. Cheltuielile de personal ale statului au crescut, în primele şase luni, cu 24,4%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În iunie, faţă de iunie 2017, ele au crescut cu 35%. De asemenea, cheltuielile sociale, care includ şi pensiile, au crescut, în primele şase luni, faţă de primele şase luni din 2017, cu 14%. Cheltuielile, pe primele şase luni din an, au crescut cu 19%, dar veniturile au avansat cu doar 12,6%. Deficitul bugetar a ajuns, în primele şase luni, la 15 miliarde de lei, pentru că cheltuielile cresc ameţitor peste venituri. Iar creşterea aşteptată de 5,5% pe care s-a construit bugetul, nu se întrevede la orizont.

În trecut, în faţa unei astfel de situaţii, guvernul tăia din cheltuielile de investiţii. Acum, acestea sunt atât de jos încât aproape nu mai ai de unde să tai. Cel mai probabil, cred economiştii, guvernul îşi va asuma riscul şi va depăşi deficitul bugetar de 3% din PIB, limita maximă acceptată în UE.

Economia încetineşte pentru că stimulii care au stat la baza creşterii puternice de anul trecut, de 6,9% - reducerea de taxe şi creşterea de salarii - îşi epuizează conbustibilul.

Nota de plată se apropie. Pentru că este greu să finanţezi, pe o creştere economică sub anticipări, toate planurile la care te-ai angajat, de la  majorări de salarii şi pensii la reduceri de taxe”, comentează economistul Aurelian Dochia.

Mai este şi soluţia unor noi impozite pentru creşterea veniturilor, dar şi aceasta este riscantă pentru guvernul PSD. Situaţia fusese anticipată de economişti, dar guvernul nu a ţinut seama de avertizări, iar acum trebuie să găsească o soluţie de avarie pentru că venituri în plus nu mai are de unde să adune, în vreme ce promisiunile, în primul rând salariale, cu greu pot fi luate înapoi.

 

Citește și: