53 vizualizări 23 feb 2010

După ce în cursul anului trecut depozitele pe care românii le au la bănci au urcat cu 15%, în luna ianuarie din acest an sumele pe care concetăţenii noştri au reuşit să le economisească au scăzut uşor, cu doar 2%, faţă de aceeaşi lună din anul precedent. Datele Băncii Naţionale a României arată că firmele preferă în continuare să aibă depozite în valută. În schimb, populaţia alege să îşi păstreze majoritatea economiilor în moneda naţională.

Depozitele în lei ale companiilor s-au redus cu 6,6%, până la 40,619 miliarde lei, în luna ianuarie. La 31 ianuarie 2010, plasamentele în lei ale persoanelor juridice s-au redus cu 1,5%, faţă de 31 ianuarie 2009. Depozitele în valută ale populaţiei şi ale firmelor, exprimate în lei, s-au redus în ianuarie, faţă de decembrie 2009, cu 1,9%, până la nivelul de 63,803 miliarde lei (exprimate în euro au crescut cu 0,6%, la 15,478 miliarde euro).

Comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent, depozitele în valută ale rezidenţilor exprimate în lei au crescut cu 9,3% (în euro au avansat cu 13,4%). În prezent dobânzile la depozite de peste 10% au cam dispărut, doar câteva bănci de talie mai mică mai având bonificaţii în jurul acestei valori. Scăderile de dobânzi practicate de bănci în ultima vreme urmează politica monetară a Băncii Naţionale, care şi-a propus să stimuleze creditarea, prin scăderea dobânzilor. Cele mai mari bonificaţii la depozite sunt oferite de băncile de talie mică.

Citește și: