Compania din agrobusiness Interagro, controlată de Ioan Niculae, constructorii Romstrade (Nelu Iordache), Confort Timişoara (Georgică Cornu), distribuitorii de medicamente Relad, Polisano sau ADM Farm, distribuitorul de bunuri de larg consum Astral Impex din Arad, traderul de energie KDF Energy sau retailerul de încălţăminte Leonardo (Florin Panea) erau în 2009 lideri de piaţă în industriile în care activau, cu afaceri de sute de milioane de lei şi mii de angajaţi.
Toate aceste companii au fost îngenuncheate de criză, iar o parte din ele au deja eticheta de faliment trecută în dreptul businessului la Registrul Comerţului.
Măturate de criză, de anchete penale în care au fost implicaţi acţionarii, de competiţia cu mari jucători străini, 20 dintre cele mai mari 100 de companii antreprenoriale din 2009 nu mai au activitate în prezent. Aveau împreună afaceri de 12 miliarde lei şi peste 13.000 de angajaţi în 2009, arată datele din ”Anuarul ZF Cei mai mari jucători din economie”. În 2018, zece dintre ele sunt dizolvate sau în faliment.
Statisticile arată că numărul firmelor româneşti care intră în insolvenţă este mult mai mare decât cel al companiilor cu acţionariat străin. Consultanţii explică faptul că, spre deosebire de firmele cu capital 100% românesc, filialele locale ale unor companii străine au acces mai facil la finanţare, iar creditele contractate de la entităţile afiliate comportă o dobândă mică şi nu au o maturitate fixă de rambursare, dar au şi acces la know-how important de la companiile-mamă şi tehnologii moderne.
Izbucnirea crizei financiare în 2009 a declanşat moda insolvenţelor pe piaţa locală, cu zeci de mii de firme care alegeau să intre în incapacitate de plată an de an. Datele arată că firmele intrate în insolvenţă în perioada 2010-2017 aveau peste 225.000 de angajaţi, iar cele mai multe dintre ele au trecut prin procese de restructurare care au dus şi la pierderea locurilor de muncă. Oficialii companiei de consultanţă Coface spun că doar 2% din totalul companiilor care intră în insolvenţă se reorganizează cu succes, iar în acest context, majoritatea locurilor de muncă din aceste companii sunt pierdute definitiv.
În 2009, ştirile despre insolvenţele companiilor antreprenoriale se ţineau lanţ, întru-n context în care accesul la finanţarea bancară era din ce în ce mai dificil pentru antreprenori, iar creşterile cu 3040% de până atunci erau istorie. Mai mult, în rândul companiilor de construcţii, a căror evoluţie s-a bazat pe contracte cu statul, problemele au început să apară imediat ce atribuirea sau execuţia acestor contracte au intrat în atenţia procurorilor. Romstrade, compania de construcţii a lui Nelu Iordache, avea afaceri de peste un miliard de lei în 2009, dar insolvenţa acestei firme a zguduit puternic şi alte firme din grupul antreprenorului, anchetat pentru fapte de corupţie.
Citeşte mai multe despre firmele care au ajuns de la glorie la faliment în numai 10 ani, în Ziarul financiar.

Citește și: